Camera de Comert si Industrie din Bacau a inaugurat, ieri, 19 noiembrie, editiile 2009 ale manifestarilor Expotehnica si Salonul Regional al Cercetarii. Evenimentul a avut loc in prezenta reprezentantilor universitatilor bacauane, ai mediului de afaceri bacauan si a ziaristilor, dar s-a bucurat si de prezenta reputatului seismolog si profesor Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National pentru Fizica Pamintului, si a generalului de brigada Mihai Simionescu, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Bacau.
„Am fost, la un moment dat, in cumpana: sa organizam sau nu, in acest an, aceste manifestari – a spus, in deschidere, directorul general al Camerei de Comert, Mihai Tulbure. Ne-am gindit la perioada grea, de criza economica, pe care o traversam. Dar am optat pentru pastrarea traditiei, pentru ca sint deja evenimente traditionale, aflate la a XVI-a si la a XII-a editie”. In standurile organizate la Central Plaza, din Bacau, sint prezenti 45 de expozanti, firme, institutii, institute de cercetare, universitati si inventatori din toata tara.
Universitarii in expozitie
Universitarii au reliefat, in mesajele lor, rolul stiintei si tehnicii in dezvoltarea societatii. Valentin Nedef, rectorul Universitatii „Vasile Alecsandri” a reamintit de statutul cercetarii stiintifice in perioada de criza economica, in care creativitatea nu trebuie intrerupta. „Iesirile din criza a – precizat profesorul bacauan – se fac prin solutii ale cercetarii stiintifice. Sintem, aici, sa ne cunoastem, sa schimbam pareri, sa identificam puncte de colaborare, sa cream clustere asa cum se cere la nivel national si international”. Prorectorul Universitatii „George Bacovia”, Dumitru Bontas, a reamintit ca Bacaul are, astazi, la o suta de ani dupa Iasi, o baza de invatamint preuniversitar si universitar puternica. „Acolo unde invatamintul este dezvoltat, si comunitatile cunosc o dezvoltatre mai rapida – a opinat profesorul Bontas. Tinerii, nascuti aici, invata si ramin acasa, unde pot face mai multe decit plecati in alta parte. Ceea ce s-a vazut si la Bacau. Iata de ce avem si o prezenta semnificativa a universitatilor la manifestari de genul Expotehnica si Salonul Cercetarii”.
Un bacauan intors acasa
Profesorul Gheorghe Marmureanu ne-a dezvaluit, cu aceasta ocazie ca este, la origine, bacauan, absolvent al fostului liceu „George Bacovia”, actualul Colegiu National „Ferdinand I” din anii ’50. „Provin din cea mai industrializata regiune din Moldova – a spus reputatul seismolog, care a evocat si vremurile de altadata, dar a subliniat si preocuparile stiintifico-tehnice pe care le-a avut, apoi, toata viata, implicat fiind in importante proiecte, chiar si in prezent. „Nimic nu se poate face fara stiinta – a opinat Gheorghe Marmureanu -, dar nu trebuie sa cultivam stiinta pura, ci o stiinta aplicata”. Profesorul a ramas legat de Bacau nu doar sentimental, pentru ca este implicat intr-un proiect, in valoare de peste noua milioane de euro, pe care il deruleaza impreuna cu IJSU, prin care se va monta aparatura seismometrica sofisticata (pe linia Iasi – Bacau – Craiova si Bucuresti), pentru avertizare seismica in timp real. „Este bine ca si mediul tehnic, stiintific si academic din afara oraselor foarte mari are preocupari de genul celor aratate in aceste expozitii – a conchis profesorul Marmureanu -, pentru ca nu este bine sa canalizam totul pe universitatile mari. Este bine sa facem din asemenea preocupari un fenomen de masa”.
Lasă un răspuns