• CET Bacău nu nu se va racorda la sistemul energetic național pînă la sfîrșitul lunii septembrie • măsurile speciale au fost luate pentru a se completa necesarul de energie electrică de pe piața românească, în condițiile în care, la nivel internațional, prețul energiei a explodat, din cauza secetei
Termoelectrica a decis ca, începînd de săptămîna viitoare, CET Borzești să înceapă producția de energie electrică pentru sistemul energetic național. Decizia de urgență a fost luată pentru a suplimenta cantitatea de curent electric, în condițiile în care necesarul este mult mai mare decît producția, după închiderea centralei de la Cernavodă și dimninuarea producției obținute de hidrocentrale, din cauza secetei. „Peste trei sferturi din necesarul de energie electrică este asigurat de Termoelelctrica. Pentru a le permise centralelor care pînă acum au produs energie să-și completeze necesarul de combustibil pentru iarnă, avem în vedere pornirea grupului de la Borzești”, a spus ieri, în videoconferință, Iulian Iancu, secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului. Instalațiile de la CET Borzești care vor fi pornite funcționează pe gaze naturale și nu pe cărbune, cum se întîmplă la majoritatea celorlalte centrale termoelectrice, și de aceea funcționarea este mai convenabilă.
Încă de zilele trecute, la CET Borzești au început probele în vederea pornirii instalațiilor. În momentul în care se va racorda la sistemul energetic național, unitatea de pe malul Trotușului va asigura un aport de 200 MW/h.
CET Bacău nu are cărbune suficient
CET Bacău nu poate răspunde deocamdată solicitării de a produce energie electrică, pentru a completa producția lipsă din sistem după închiderea Centralei Nucleare de la Cernavodă. Cauzale pentru care producătorul de energie electrică și termică aflat în subordinea Consiliului Local sînt multiple. „În primul rînd, sîntem în urmă cu aprovizionarea cu combustibil pentru iarna care urmează și din acest motiv nu ne putem permite să consumăm din stoc circa 150.000 de tone, cît ar trebui să folosim pentru a produce energie electrică pentru sistemul național. În intervalul care a rămas nu am avea timpul disponibil să refacem stocul”, a precizat directorul Vasile Drăgușanu. Un alt impediment pentru care CET nu poate produce în actuala situație de criză energie electrică este că lucrările de reparații la cazanul de 420 MW nu au fost finalizate, iar instalațiile nu pot fi deocamdată pornite. Nu în ultimul rînd, chiar dacă ar produce simultan energie electrică și termică, sau numai energie electrică, funționarea ar fi nerentabilă pentru societate. Agentul termic produs de cazanul de 420 MW nu ar fi consumat de băcăuani numai pentru apă caldă, iar reîncălzirea lui este ineficientă. Pe de altă parte, dacă nu funcționează în cogenerare, numai producția de energie electrică nu este avantajoasă. „Înțelegem necesitatea de a ajuta sistemul energetic și de aceea am decis să pornim totuși cazanul mai devreme decît am preconizat. Cel mai probabil, vom începe să producem energie electrică la sfîrșitul lunii septembrie, cu aproape o lună mai devreme decît era stabilit”, a completat directorul Vasile Drăgușanu.
Dacă ar porni instalațiile și ar începe să producă energie electrică, CET Bacău ar aduce la sistemul energetic național un aport de 50 MW/h, în condițiile în care necesarul la nivelul țării este de aproximativ 7.000 de MW/h. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns