• opt angajați ai Administrației financiare a municipiului Bacău au pe cap și impozitul pe venitul global, și încasarea miilor de amenzi acordate de polițiști și „nașii” CFR • un blatist a încasat peste 150 de amenzi pe CFR • o prostituată are de achitat 110 milioane de lei, aferente celor 30 de amenzi încasate • o „fetiță” a încasat cîte o amendă din oră în oră, în locuri diferite, dar de la același polițist • finanțiștii opinează că amenzile ar trebui transformate în zile-muncă sau în zile-închisoare • fiscul băcăuan are de încasat 15.000 de amenzi
Opt dintre angajații Administrației Financiare (AF) a municipiului Bacău au pe cap și procesarea-verificarea celor peste 30.000 de declarații de venit, și urmărirea încasării unei medii lunare de peste 300 de amenzi de toate felurile: prostituție, blat pe CFR, transport în comun etc. Elena Dascălu, director adjunct al AF, spune că „amenzile se prescriu după cinci ani, deci trebuie să facem eforturi să le încasăm în acest termen, pentru că, în caz contrar, ni se pot imputa nouă”. Urmărirea încasării amenzilor o fac doar cei opt oameni. „Pînă în martie, mai puteam angaja remizieri, dar acum Codul muncii nu ne mai permite și am renunțat din martie la colaboratorii cu convenții civile”, afirmă Elena Dascălu. Ea adaugă că, în afara problemei de personal, mari dificultăți apar cu amenzile prostituatelor și blatiștilor. Dascălu dă și exemple în acest sens. Gheorghe Băcăuanu este un adevărat campion al amenzilor pe CFR. Pe numele lui Băcăuanu, la AF Bacău au sosit în ultimul an nu mai puțin de 150 de amenzi pentru că a fost prins fără bilet în tren. „A primit amenzi în funcție de distanța pe care circula, de la 700.000 la două milioane de lei, pe rute din toată țara”, precizează directorul adjunct. Ocupat să se plimbe cu trenul, Băcăuanu nu este niciodată găsit la domiciliu de către finanțiști, ca să-i încaseze amenzile.
Un alt „campion” este Mihăiță Bejenariu, care are pe numele său peste o sută de amenzi, toate pe CFR. Bejenariu este un adevărat boier și nu-și refuză plăcerea circulației cu trenul la clasa întîi, unde a și fost amendat. „El a prezentat controlorului buletin de Bacău, cu domiciliul pe strada Tecuciului, dar nu stă niciodată acolo, că este amendat pe rute din toată țara. A fost prins și la Iași, Cluj, Timișoara, Constanța și pe multe alte trasee”, afirmă Elena Dascălu. Nici măcar una dintre cele peste o sută de amenzi ale blatistului nu au putut fi încasate pînă acum.
Zeci de amenzi după încasarea cărora trebuie să alerge finanțiștii sînt încasate și de studenții cu domiciliul în Bacău, dar care studiază în alte centre universitare, ca Iași, București, Cluj sau Timișoara. Se pare că „nașii” de pe CFR sînt din ce în ce mai intransigenți cu studenții, pe capul cărora s-a înmulțit media amenzilor.
Traseistele „recunosc și regretă fapta”, dar nu plătesc
De-a dreptul hilară este situația unor prostituate, celebre printre finanțiști pentru nonșalanța cu care scriu pe procesele verbale de amendă că „recunosc și regret fapta”. „Avem cîteva prostituate, pentru care avem teancuri de amenzi”, spune Elena Dascălu. La AF Bacău vin amenzi pe același nume care depășesc o sută de milioane de lei. Un exemplu elocvent pentru acest fenomen este cazul Margaretei Doru, de 36 de ani, cu domiciliul în municipiul Bacău. Ea a acumulat peste 30 de amenzi și are de achitat la stat peste 110 milioane de lei. Femeia a încasat pentru prostituție una dintre cele mai mari amenzi acordate de Poliție, 50 de milioane de lei. Ea mai deține și un alt record, al amenzilor încasate în aceeași zi. Margareta Doru are trei amenzi primite de la o oră la alta, în locuri diferite. Din procesele verbale trimise de Poliție către Finanțe, rezultă că femeia a încasat trei amenzi, în aceeași zi, din oră în oră, începînd cu ora 10.00. Curiozitatea nu se termină aici. Prostituata și-a mutat „locul de muncă” după prima amendă, dar același polițist a altoit-o și la noul amplasament. Procedura s-a reluat , după același tipic, adică în alt loc, cu același polițist, dar cu altă amendă.
Un alt caz cu nenumărate amenzi este cel a două surori care prestează aceeași meserie, prostituția. Finanțiștii nu ne-au dat numele lor, dar ne-au precizat că au de plătit o grămadă de amenzi. Nici cele două surori nu par că au de gînd să-și achite amenzile, dar ciudățenia nu e că au „pește”, ci că proxenetul e chiar fratele lor.
Elena Dascălu mai povestește despre un bătrînel, care a venit la Fisc să ceară eșalonări la plata zecilor de amenzi pe care fiica sa, minoră, le încasează pentru prostituție, de ceva timp, de cînd a fugit de acasă. Uneori, ca să încaseze amenzile pe care le au în sarcină, finanțiștii mai acceptă și plata în rate, doar-doar contravenientele vor scăpa de aceste datorii.
Amenzile nu se mai pot transforma în zile-muncă
„Aceste amenzi n-au nici un efect moral asupra prostituatelor”, spune Elena Dascălu. E a tras această concluzie după ce angajații AF au făcut nenumărate drumuri la domiciliile indicate în procesele verbale de contravenție. De regulă, nici prostituatele, nici blatiștii „profesioniști” nu-și achită amenzile. „Era foarte bine cînd acest gen de amenzi se puteau transforma în zile-muncă sau zile-închisoare, dar legislația s-a schimbat și această facilitate de lichidare a amenzilor a devenit imposibilă”, opinează Elena Dascălu. Ea spune că, într-adevăr, amenzile se prescriu, dacă nu se încasează timp de cinci ani, dar finanțiștii trebuie să întocmească dosare pentru fiecare amendă neîncasată, cu motive și dovada încercărilor de găsire a contravenienților.
În acest moment, AF are de încasat 15.000 de amenzi, cu o valoare totală de opt miliarde de lei. Media încasărilor este de 150 de milioane de lei pe lună. „Cele mai multe sînt la Lege 61, privind tulburarea ordinii și liniștii publice”, arată Dascălu. Cel mai bun ritm de încasare este cel al cheltuielilor de judecată și al amenzilor judiciare. „Oamenii merg la proces și află de acolo că au de plată, de aceea nu avem probleme cu acest gen de încasări”, explică directorul adjunct. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns