Un nou dosar penal zguduie administrația Lucian Daniel Stanciu Viziteu. De data aceasta, nu este vorba despre angajări ilegale, ci de o pagubă imensă, de 38 de milioane de lei, care ar fi fost produsă Thermoenergy Group SA, prin amânarea unei decizii de majorare de capital a societății, ce ar fi permis accesarea unei scheme de bonus de la ANRE. Conform surselor Ziarului de Bacău, cercetările se desfășoară IN REM, față de faptă, nu față de persoane.
Cum s-a pierdut bonusul pentru cogenerare
Paguba de 38 de milioane provine dintr-o schemă de bonus acordată de ANRE. Banii sunt calculați pentru instalațiile de cogenerare de înaltă eficiență, cu un consum redus și noxe mici, cum are și Thermoenergy Group SA Bacău. Ca să beneficieze de bonus, compania, deținută de Consiliul Local Bacău, trebuia, printre alte criterii, să nu se afle în dificultate (fără capitaluri negative).
Ca să se încadreze în schemă și să nu fie considerată „în dificultate”, era nevoie de o majorare de capital social de 23 de milioane de lei. Banii n-ar fi trebuit dați pe loc, ci numai 30%, iar restul timp de trei ani. De asemenea, nu era nevoie de numerar, se putea majora capitalul social cu un teren, de exemplu.
Subscrierea trebuia supusă votului Consiliului Local până la sfârșitul anului 2021, pentru ca bilanțul companiei să permită accesarea schemei de bonus. Aceasta ar fi însemnat, pentru 2022, nu mai puțin de 38 de milioane de lei. Doar că administrația Stanciu Viziteu a amânat decizia, până când a fost prea târziu. La începutul acestui an, ANRE a informat autoritățile că Thermoenergy nu mai intră în schemă și pierde banii.
Viziteu susține că n-a știut. Realitatea îl contrazice, din nou
Abia în februarie 2022, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a informat Consiliul Local despre problemă, dar și atunci a făcut unele afirmații neconforme cu realitatea. Chiar și tardiv, cu aplicare exclusiv pentru viitor, edilul nu a propus majorarea de capital vitală pentru accesarea banilor, ci le-a cerut consilierilor locali să înființeze o comisie, care să meargă la fostul CET, să verifice situația. Astfel, a susținut primarul, decizia de majorare ar putea fi luată la prima rectificare bugetară din acest an.
Primarul Stanciu-Viziteu a insistat că nu s-a știut de problemă, decât prea târziu, după aprobarea bugetului din acest an. „Ne-a venit solicitarea din partea Thermoenergy pe data de 9 februarie, deci după ce s-a adoptat bugetul”, a declarat primarul Viziteu în ședința din 28 februarie, anul acesta.
În ciuda declarației sale, situația era cunoscută de mult timp la nivelul conducerii Primăriei. Administratorul public Ciprian Piștea, care este și reprezentant al Primăriei în AGA la Thermoenergy, a confirmat că discuțiile privind majorarea de capital necesară s-au purtat în noiembrie anul trecut, atunci când era timp pentru a face diligențele necesare și a „prinde” banii de la ANRE. Însă momentul a coincis cu criza prețului la gaze. „Nu erau bani pentru gaz în acea perioadă, dacă vă amintiți. Se făceau eforturi pentru plata în avans a gazelor pentru încălzirea orașului. De asemenea, mai erau o serie de proceduri care necesitau timp, cum ar fi testul investitorului privat, solicitat de Consiliul Concurenței, avize și alte documente”, a declarat Ciprian Piștea pentru Ziarul de Bacău.
Paguba poate ajunge la 640 de milioane de lei, în 10 ani
„Neîncasarea” celor 38 de milioane de lei reprezintă o pagubă de 20% din cifra de afaceri a Thermoenergy, care abia în 2021 a reușit să treacă pe profit, în condițiile în care, spre deosebire de unitățile similare din mari orașe, și-a cumpărat singură, din fonduri proprii, certificate de poluare, reușind astfel să evite amenzi uriașe.
Schema de bonus a ANRE s-a încheiat pe 1 aprilie 2022, iar în 2023 începe un nou interval de 10 ani, timp în care Thermoenergy poate primi 640 de milioane de lei, dacă are sprijinul autorităților.
Daniela a zis
alt habarnist la primaria Bacau. el n a stiut nimic
sebi a zis
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
superb. sper ca nu se opreste aici. bacaul il merita pe deplin. cand iti bati joc de vot merita sa platesti. la fel sufera si sectorul unu si timisoara, sufera ca au votat niste useristi. salvatorii. oamenii noi.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
sa il votati si a doua oara neaparat. poate ca dupa parcari plutitoare si tren de mare viteza margineni-ura va face port de vase de croaziera si statie de lansare pt navete spatiale.
pe vremuri radeam de prosteala de la alegeri si de aia care votau pe faina si zahar. astia va prostesc pe gratis mai ceva ca in trecut
Ana a zis
Clar Viziteu e varza, dar un retard care face acelasi comentatriu zilnic, de ani de zile, la orice articol, pe orice tema, si are atatea likeuri…da, abia acum va meritati, Viziteul ‘bacaoanilor’.
Bla a zis
Atentat la siguranța cetățenilor Bacăului ! Dar stați în casa și cititi presa , sa nu cumva sa deranjați !
Pishta a zis
“ evident” ca el nu stie nimic. Le stie pe toate mai putin pr astea cu prejudicii si ilegalitati
Veteranul a zis
lipsa responsabilitatii, incompetenta, lenea crasa si aroganta fara limita sunt caracteristicile acestei administratii. Cred ca o primarie de comuna s-ar fi descurcat mai bine decat incompetentii care conduc Primaria Bacau.
Cosmin a zis
habarnist cu acte n regula
alin a zis
fiind de la hastag usereu nu il intreaba nimeni de nimic. ia sa fi fost de la pesedeu sa vedeti ce mai zdranganeau …stirile…
Vasile cu centrala proprie a zis
Termoenergy o gaura neagra pentru bugetul primariei. Noi toti, cei cu centrale de apartament, subventionam prin taxele si impozitele platite caldura celor racordati la Termoenergy.
Deja Termoenergy a păpat fonduri imense de-a lungul anilor degeaba. Sistemul centralizat este falimentar. Sa produci apa calda la 10 km de consumator este o idiotenie comunista.
Anomalii marca Romania.
Veteranul a zis
pentru Vasilica cu centrala proprie, sistemul centralizat nu e o inventie comunista, dimpotriva. E o inventie care s-a aplicat cu succes in perioada in care se consumau combustibili fosili la greu.