• acesta ar putea fi unul dintre ultimele concursuri pentru funcțiile de conducere ale unităților de învățămînt • ministerul vrea ca șefii școlilor să fie numiți de consiliile locale
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a afișat ieri lista posturilor de directori și directori adjuncți pentru ocuparea cărora va organiza concurs pe 29 septembrie. Per total, au fost declarate vacante 175 de funcții de conducere, dintre care 57 sînt în școli din mediul urban. Printre acestea se regăsesc și funcțiile de director sau director adjunct de la Colegiul Național „Ferdinand I”, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Liceul Sportiv ori Palatul Copiilor, adică posturi pe care conducerea Inspectoratului Școlar a preferat, pînă acum, să-i numescă cu delegație pe foștii directori, deși acestora le expiraseră mandatul și nu mai aveau dreptul să se înscrie la un nou concurs. La vremea respectivă, conducerea ISJ și-a motivat gestul prin performanțele manageriale ale directorilor în cauză, deși, cel puțin în două cazuri, acestea au fost contestate chiar de subordonații directorilor respectivi. Se pare însă că oficialii ISJ și-au dat seama că ce e prea mult strică. Libere sînt și funcțiile de director ale Liceului Teologic „Sf. Iosif” din Bacău și Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” din Onești, dar e greu de crezut că la vîrful acestor unități de învățămînt vor interveni ceva schimbări, atît timp cît posturile în cauză au un regim special. Altfel, pe lînga posturile vacante, ISJ a afișat, ieri, și calendarul întrecerii amintite, pe care îl prezentăm în tabelul alăturat.
Directori numiți de Consiliul Local
Concursul pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți, care începe, pe 29 septembrie, la Inspectoratul Școlar are mari șanse să fie printre ultimele întreceri de acest fel, dacă ultimele propuneri în domeniu promovate de Ministerul Educației vor deveni literă de lege. Mai exact, într-un document în care sînt prezentate ideile MECT referitoare la descentralizarea finanțării și administrării unităților de învățămînt preuniversitar, se regăsesc și cîteva propuneri de modificare a Legii Învățămîntului, care, chipurile, ar corespunde acestui deziderat. Două dintre acestea prevăd, negru pe alb, ca directorii să fi numiți de acum înainte de Consiliile Locale, cu avizul Inspectoratelor Școlare, în cazul directorilor de școli gimnaziale, respectiv al Ministerului Educației, în cazul directorilor de licee și școli postliceale. Inofensivă la prima vedere, propunerea este, de fapt, năucitoare, pentru că, odată devenită literă de lege, aceasta va deschide larg porțile politizării pe față a învățămîntului. Pentru că e greu, dacă nu imposibil, de crezut că primarii, care în foarte multe cazuri influențează deciziile Consiliilor Locale, nu-și vor impune oamenii, competenți sau nu, în fruntea școlilor. Profesorul Gabriel Leahu, director general adjunct în cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, spune că „nu e vorba de numirea directorilor de către primari, ci de profesionalizarea funcției de director, care urmează să se ocupe în primul rînd de problemele financiare ale școlii”, în timp ce inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu spune că, pur și simplu, toată chestiunea a fost înțeleasă greșit. „S-a înțeles greșit. Nu e vorba de directori, ci de directorii care se vor ocupa de partea de finanțare a școlilor”, ne-a declarat adjuncta Livia Sibișteanu. Toate bune și frumoase, numai că această variantă presupune apariția unei noi funcții de director economic sau financiar, post despre care nu se vorbește nicăieri în cuprinsul propunerilor MECT. Inspectorul general Ghiorghi Iorga a fost singurul care a admis că ideea numirii directorilor de școli de către Consiliile Locale nu este o idee imposibilă, dar a lăsat să se înțeleagă că aceasta nu ar fi una dintre cele mai bune soluții. „Nu cred că ideea numirii directorilor este foarte rea. De altfel, concursurile nu sînt foarte edificatoare în ceea ce privește calitățile de manager ale unui director. Un plan managerial poate fi făcut de oricine și, în plus, concursurile de directori presupun foarte multă hîrțogăraie și mult timp pierdut. Directorii ar trebui numiți, dar nu de către primari, ci de Inspectoratele Școlare. E clar că un primar va promova în funcția de director proprii oameni și există riscul ca nimeni din școală să nu se înțeleagă cu directorul respectiv. Apoi, trebuie să existe un criteriu pe baza căruia primarii sau Consiliile Locale să facă numirile, criterii pe care nu știu dacă aceștia le au”, a recunoscut inspectorul general Ghiorghi Iorga. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns