• Dan Stoica, vicepreședintele Casei de Asigurări de Sănătate, spune că lumea s-a înghesuit la medicamente din cauza articolelor din presă despre criza de medicamente
Debutul lunii septembrie a adus ceva nou în peisajul orașului Bacău: bolnavii nu s-au mai înghesuit la farmacii în primele zile să-și procure medicamentele prescrise de doctorii specialiști sau de cei de familie. Pe 1 și 2 septembrie, oamenii nu s-au mai trezit cu noaptea în cap să se așeze la ușile farmaciilor, iar pe timpul zilei n-au mai apărut acele cozi intreminabile la medicamente, așa cum s-a întîmplat în ultimele luni. La Salofarm, Asclepios sau la Farmacia nr. 1, mulți oameni cumpărau cu banii joc ceea ce-i interesa, alții așteptau să le fie onorate rețetele gratuite sau compensate. Dar nicăieri nu a fost îmbulzeală.
Cum e greu de crezut că toată lumea s-a vindecat peste noapte, este de presupus că oamenii or mai fi scăpat de teama că banii de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu vor ajunge decît pentru cîteva zile. Medicul Doctorul Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău, le-a cerut ieri medicilor de familie să încerce să-i „disciplineze” pe pacienți. „Încercați să-i programați pe bolnavi, în așa fel încît să nu meargă toți o dată la farmacii. Nu toată lumea poate să se simtă rău în aceeași zi, iar dumneavoastră puteți să le spună să vină după rețete în zile diferite. Încercați să-i educați, în special pe bolnavii cronici, care vin lună de lună după rețete”, a cerut doctorița Cojocaru. Ca la un semn, medicii de familie au început să vocifereze. Mai toți au spus că nu ei sînt de vină, că oamenii se îmbulzesc, de teamă că farmaciile își epuizează stocurile de medicamente și ei nu mai prind.
Dan Stoica, vicepreședintele CJAS Bacău, a afirmat că s-a ajuns în această situație și datorită articolelor din presă, despre criza de medicamente. Stoica a explicat că acum procentul de compensare a scăzut și oamenii trebuie să plătească bani din propriul buzunar, iar bolnavii care beneficiază de legi speciale oricum trebuie să dea și ei o parte din bani pentru doctoriile prescrise de medici. Dan Stoica nu a pomenit nimic însă despre zecile de cazuri cînd vîrstnicii au mers cu rețetele din farmacie în farmacie, dar peste tot li se spunea că nu mai sînt medicamente și erau amînați pînă la începutul lunii următoare. Din aceste motive, presa a relatat, pe bună dreptate, despre criza de medicamente cauzată de finanțarea insuficientă a sistemului sanitar. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns