• unul dintre cei mai importanți pictori bisericești din România, Grigorie Popescu, ale cărui creații iconografice se regăsesc în fresca a peste 40 de biserici din țară și străinătate, a început pictura bisericii din Borzești • este pentru prima oară în istoria de jumătate de mileniu a bisericii, cînd aceasta este pictată
Biserica din Borzești, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, una dintre ctitorile lui Ștefan cel Mare, a intrat într-un program al Ministerului Culturii privind restaurarea monumentelor de patrimoniu din epoca ștefaniană. După mai bine de 500 de ani de cînd a fost citorită, pe locul unde, potrivit tradiției, a fost spînzurat de tătari unul dintre prietenii voievodului, lăcașul de cult a început să fie pictat de unul dintre cei mai importanți pictori de biserici din România. Grigorie Popescu, ale cărui creații iconografice se regăsesc în biserici din Iugoslavia, Germania, Franța, Ungaria sau Grecia, a fost delegat de Ministerul Culturii și Cultelor și Patriarhia Română, pentru a da culoare bisericii de pe meleagurile unde s-a născut voievodul.
Lucrările au demarat în jurul datei de 15 iulie, cînd pictorul și cei trei ucenici ai săi s-au apucat de treabă. Cu pereții pregătiți pentru lucrările în frescă, maestrul a început să picteze. Pînă în prezent, artistul a reușit să însuflețească iconografic o bună parte din altarul bisericii. „Căutăm să mergem pe influența artei bizantine. Strict bizantin nu se poate, pentru că fiecare stil are o evoluție. Însă pictura trebuie să invite privitorul la pioșenie și rugăciune”, ne-a spus Grigorie Popescu. Cei aproximativ 600 de metri pătrați care urmează să fie pictați la Borzești par mult și pentru artistul ale cărui prime realizări în frescă datează din anii 1975-1976. „Programul nostru aici începe la orele 8.00 și, cu o ușoară pauză la prînz, continuă pînă la miezul nopțiii. Pictura se face permanent, ca și rugăciunea. Nu ai repaos”, ne-a mai zis pictorul.
Termenul limită pentru finalizarea picturii este iulie 2004, dar pictorul nu poate garanta că se va încadra în timp, pentru că, spune el, „cel mai important lucru este calitatea picturii și aceasta va fi afectată dacă nu se va introduce o centrală în biserică. La temperaturi mai joase de 12 grade, fresca va fi afectată, aceasta avînd nevoie de cel puțin trei luni pentru a se usca complet”, a spus artistul. Potrivit declarațiilor preotului protopop de Onești, Constantin Alupei, „în luna septembrie se va monta centrală termică în sfîntul lăcaș, pentru a se putea continua lucrările de pictură”. Grigorie Popescu ne-a asigurat că ” în această biserică vor fi introduse și scene din copilăria și viața lui Ștefan cel Mare. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns