Dan POPA
Pe vremea răposatului Ceaușescu, unul dintre bancurile care circulau suna așa: un român, un englez și un german se prăbușesc cu avionul pe o insulă pustie. Pentru a se salva se hotărăsc să repare avionul. Neamțul repară aripile și fuselajul. Englezul repară motorul. Iar românul găsește o cutie de vopsea și scrie pe avion „Made in Romania”. În acea vreme bancul avea anumite conotații legate de politica și economia perioadei. Am rămas însă de atunci cu imaginea unui anume român care nu știe prea bine cum este tehnologia dar se laudă că el a făcut …
Deunăzi, ascultînd un post de radio pe FM am auzit o știre „bombă” anunțată de două ori, în timpul jurnalului: un român a creat ultimul virus … și așa mai departe. Dar ascultînd știrea pe larg s-a dovedit că lucrurile stau altfel. S-o comentăm puțin.
Știrea afirma că un virus nou, variantă a unuia vechi a fost făcut de un român. În corpul virusului se găsește adresa site-ului facultății de Hidrotehnică de la Iași și numele unui profesor (Emil Bârsan). Autorul este probabil un student. Virusul seamănă cu un alt virus care fusese destinat a ataca alt site de pe Internet.
Ce nu știa colegul de la radio: Că realizarea unui virus, deși o treabă relativ simplă (virusul e un program care face copii după o bucată de text – sau de program – bucată care este chiar el însuși) nu este totuși la îndemîna studenților facultății de Hidrotehnică. Profesorii de informatică, din motive de deontologie profesională nu dau totuși pe mîna studenților informații detaliate despre cum s-ar putea face un virus. În plus, studenții nu au noțiuni avansate de sisteme de operare care să le permită realizarea de viruși. Chiar și cursul de Sisteme de Operare de la Universitatea „Al. I Cuza” este neaplicabil fiind doar un curs teoretic.
Tot ce putea face studentul supărat – probabil un gamer înrăit care nu și-a dat examenele sau un puști chinuit de complexe – era să ia un virus CUNOSCUT și să schimbe în el TEXTELE cu alte TEXTE. În loc de numele orginal al site-ului atacat a scris adresa paginii web a facultății, în locul mesajului vechiului autor de virus a pus numele profesorului și restul „mesajului de bine”. Chestiunea îi cerea doar să aibă o calificare de ziarist care știe să facă o corectură la un text. Atît. Nici vorbă de „creatorul unuia din cei mai noi viruși care este român”, așa cum anunța radioul.
Din punct de vedere tehnic, un asemenea virus este la fel construit ca și predecesorul său. E drept, textul anunțului de la radio făcuse o referire la o opinie autorizată comentînd că virusul este o variantă. De aceea orice program căutător euristic de viruși care depistează virușii după caracteristicile programului lor (nu ale textelor ascunse în virus) va depista la fel de bine și virusul variantă. Pentru că programul virusului este exact același, are exact aceleași caracteristici, mecanismul de infectare și probabil chiar și lungimea virusului rămîn la fel. Ceea ce cred că s-a întîmplat, altfel n-am fi aflat de existența virusului.
Concluzie: marele român făcător de viruși e probabil un student repetent care habar n-are să scrie ca lumeo o teză ci doar să copie, cu mici modificări, exact ca studentul de la chimie din banc, despre care se spune că a copiat teza colegului, modificînd-o: A scris peste tot Gheorghe în loc de „ion”! În teza de chimie! De fapt însă ideea de a copia cu modificări un virus este cea care îl trădează: Adesea un asemenea student are în ultima sesiune – deoarece în septembrie se dau de obicei examenele aprobate a se repeta în sesiune specială – doar un singur gînd: cum să copie și ce să copie. Prin urmare marele creator de viruși este cel mai probabil un copist jalnic.
Din acest punct de vedere profesorul vizat, poate să fie mîndru, chestiunea îi face o veritabilă reclamă, aș zice de bine, atît domniei sale cît și facultății de Hidrotehnică.
În schimb, radioul care face un erou național dintr-un huligan notoriu, dintr-un ins, viitor inginer care încalcă de pe băncile școlii deontologia profesională a altei categorii de ingineri (inginerii de programe de bază) nu poate decît să ne dezamăgească.
Rămîn uimitoare rolul și eficiența redactorului care a transformat știrea, făcînd-o atractivă pentru public. Un asemenea redactor va fi util cu siguranță și în campania electorală, unde imaginea unuia sau altuia dintre candidați va trebui adusă, cam cu aceleași metode, la dimensiuni naționale, pentru a strînge mai multe voturi. Vă rugăm deci urmăriți cu atenție radioul și nu luați în seamă o informație pînă nu o verificați la sursă sau pînă nu întrebați un specialist. Citirea titlurilor nu e de ajuns. M-am săturat să tot citesc în ziare articole gen „Ion Iliescu a fost călcat de o căruță” ca mai apoi să aflu că e vorba de țăranul Ion Iliescu din Vălenii de Munte sau nu mai știu din care alt sat.
Din același punct de vedere constat că alte știri, cu adevărat interesante și care dau de gîndit au scăpat vigilenței ziaristice. Ce-ați zice să vă povestesc într-un viitor articol că Rețelele Universității Bacău au fost penetrate de anul trecut de americani! Utilizatori de calculatoare anonimi, cu nume sau porecle americane au încercat să expedieze mesaje ilegale prin site-uri ale Universității Bacău, profitînd de dotarea tehnică mai slabă a rețelei Internet a Universității. Ulterior au reușit. La ora actuală , mesajele e-mail ale corpului didactic și ale studenților sînt probabil citite de atacatori, iar unele legături funcționează intermitent spre disperarea administratorului.
Lasă un răspuns