• singurul medic oftalmolog din România premiat anul acesta cu titul de excelență pentru o activitate strălucită locuiește la Bacău
Faima și prestigiul se cîștigă greu de către un medic și primii care îi recunosc valoarea cu sinceritate sînt pacienții lui. La fel de greu îi este unui medic bun să nu se lase atins de invidia colegilor, iar meritele să-i fie recunoscute public. Cînd reușitele de excepție ale unui doctor sînt recunoscute la nivel național, valoarea lui este certă, iar invidia și răutatea celor care au refuzat la început să-i recunoască superioritatea nu-l mai pot atinge. Un astfel de medic, de excepție, locuiește și muncește în Bacău, iar meritele lui au fost desemnate drept excepționale de Societatea Română de Oftalmologie. Medicul Alexandru Radian este singurul din țară care a primit anul acesta distincția de excelență.
De la Bacău, bucureșteanul a „punctat” mai bine decît colegii din capitală
Istoria reușitei medicului Alexandru Radian a început încă din tinerețe. După terminarea facultății și alegerea specialității oftalmologie în anul 1950, medicul a trecut în spatele catedrei, ca asistent universitar la facultatea de Medicină din București. Munca pedagogică nu l-a subjugat și, deși era bucureștean get-beget, iar alt loc de muncă în capitală nu găsea, tînărul medic a ales fără nici un regret provincia. „Aveam de ales între Roman, Reșița și parcă Suceava. Am optat pentru Roman, întrucît pe traseul București- Roman circula un automotor. Asta se întîmpla în 1951, iar în ’57 mi-am dat doctoratul în științe medicale la Cluj”, povestește medicul Alexandru Radian.
Cu o astfel de carte de vizită, bucureșteanul care abandonase cariera universitară pentru practicarea medicinii a ajuns, rînd pe rînd, șeful a două secții de oftalmologie din Moldova: prima dată la Roman, iar apoi la Spitalul Județean din Bacău. Bacăul a fost și locul marii consacrări, iar reușitele de aici i-au și adus recentul titlu de excelență în oftalmologie. „La vremea la care am început munca la Bacău, secția de Oftalmologie funcționa la etajul II al Policlinicii Vechi. Aici am înregistrat prima dintre reușitele mele și o premieră națională. În 1960 am efectuat la Bacău prima intervenție de microchirurgie oftalmologică din țara noastră cu un microscop construit după un plan propriu. Pe vremea aceea nu existau microscoape operatorii și am realizat unul, din lentila de la un aparat folosit de ginecologi. Proiectul mi-a aparținut, dar realizarea tehnică a fost a unui optician de la București. Atunci am operat de glaucom congenital un copil în vîrstă de trei ani printr-o tehnică nouă: goniotomie. Aceasta era o tehnică chirurgicală care fusese aplicată în străinătate, dar în România nu o aplicase nimeni”, își amintește dr. Radian.
Premiere naționale recunoscute peste Ocean
Premiera de pe urma căreia vederea copilului de trei ani a fost salvată nu a fost singura pe care a „punctat-o” din Bacău medicul Radian. Celei de a doua premiere și unei alte inovații le-a venit rîndul în 1964. Ecoul intervenției chirurgicale de atunci a depășit granițele României și a trecut chiar de Ocean. „Tot cu un aparat de concepție proprie am executat extracția cataractei. Operația a fost premieră națională, iar ideea de construcție a aparatului a fost preluată apoi de americani”, povesteșre Alexandru Radian. La o distanță de 16 ani, șeful secției Oftalmologie din Spitalul Județean Bacău a înregistrat o nouă premieră pentru România, dar această victorie i-a adus și neplăceri. „În 1980 am efectuat în premieră o altă intrevenție chirurgicală, cea de vitectromie posterioară. Și de această dată aveam nevoie de un aparat care nu exista în spitalele românești și pe care specialiștii de la Aerostar l-au cosntruit tot după planurile mele. Această realizare mi-a atras refuzul autorităților comuniste să merg la un congres internațional de oftalmologie de la Belgrad. Cred că le era teamă că voi rămîne în străinătate cu tot cu planurile aparatelor medicale de care m-am folosit atunci cînd am realizat premierele naționale”, își amintește doctorul Radian. Reușitele medicului Radian nu se rezumă doar la cele povestite pînă acum. În 1971, Bacăul a fost primul oraș din țară, după Iași, unde s-au efectuat implanturi de cristalin. Au urmat, rînd pe rînd, tehnici chirurgicale noi pentru tratarea glaucomului sau a dezlipirii de retină și publicarea în reviste de specialitate din țară și străinătate a 170 de lucrări.
Pensionarea din Spitalul Județean l-a adus în sistemul privat
După 33 de ani de șefie a secției de Oftalmologie din Spitalul Județean, doctorul în medicină Alexandru Radian s-a văzut nevoit să iasă la pensie. Hîrtia de pensionare nu l-a făcut să-și întrerupă activitatea, ci l-a dus, firesc, spre sistemul privat. Loc în care a continuat să-și trateze pacienții, dar și să îi opereze într-o sală de chirurgie proprie. La 78 de ani, medicul Alexandru Radian nu este doar unul dintre cei mai merituoși medici oftalmologi din țară, dar și unul dintre puținii doctori care au o carieră pe cît de invidiată, pe atît de lungă. După titlul de excelență acordat anul acesta de Societatea Română de Oftalmologie, medicul Alexandru Radian ar mai putea cîștiga cu ușurință un alt premiu: pentru cea mai longevivă carieră medicală din județul Bacău. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns