• Elena Alămîie este șomeră de opt ani • de patru ani, familia ei nu mai are curent și gaze deoarece are datorii de 12 milioane de lei la întreținere
Elena Alămîie din Buhuși este șomeră de mai bine de opt ani și disperarea a adus-o la Serviciul de Formare Profesională din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău. Femeia vrea să învețe o meserie și să se apuce de muncă, pentru că nu mai are din ce trăi.
Calvarul a început în 1994, pe cînd Elena, care lucra la fabrica „Proletarul” ca repasator, a fost disponibilizată. Criza finaciară s-a acutizat acum un an, cînd soțul ei, zidar de meserie, a intrat în șomaj, din cauza unui început de TBC. Din acel moment lucrurile s-au complicat. Femeia are doi copii minori în întreținere, iar unul dintre ei, Andreea, este bolnavă de epilepsie. De cînd a rămas fără slujbă, Elena nu a putut să-și găsească un loc stabil de muncă și a lucrat ca zilier, pentru a-și putea îngriji fetița bolnavă. Elena Alămîie ne-a spus că ar fi vrut să facă un curs de calificare profesională, însă n-a izbutit, tot din cauza copiilor.
Cele 350.000 de lei adunate din alocațiile copiilor și indemnizația de șomaj a soțului sînt singura sursă de venit a familiei Alămîie. „Eu am opt clase și o calificare de repasator și bobinatoare. Am încercat să-mi găsesc de muncă prin diferite cunoștințe, dar tot ce am găsit au fost cîteva ore pe la cei care aveau nevoie de menajeră. Noaptea stăteam la lumina lămpii și mai făceam goblenuri, pe care le vindeam. Doar așa mai puteam să achit din datorii”, ne-a povestit printre lacrimi Elena.
Cele patru persoane locuiesc într-un apartament de 24 de metri pătrați, însă datoriile la întreținere depășesc 12 milioane de lei. În timp, le-a fost tăiată lumina, iar gaze nu mai au de mai bine de patru ani. Constantin Alămîie a vrut și el să mai lucreze, în ciuda bolii pe care o are. Nici el n-a reușit să-și găsească de lucru, deși este calificat în mai multe meserii. „Tot ceea ce îmi doresc este un serviciu și carte de muncă, ca să pot să îmi întrețin familia, să aibă și copii mei posibilitatea mai tîrziu să învețe o meserie și sătrăiescă decent. În plus, aș putea scăpa și de datorii”, ne-a mai spus femeia. Elena Alămîie a beneficiat de consiliere de la AJOFM Bacău. Ei i s-a explicat că după noua lege a șomajului are dreptul la un curs de calificare gratuit, după care va fi angajată într-o meserie ce are căutare pe piața muncii. Femeia a fost înscrisă la un curs de confecționeri îmbrăcăminte, pe care îl va începe în această săptămînă. Dar, chiar dacă femeia își va găsi un loc de muncă, datoriile familiei rămîn. E greu de crezut că dintr-un salariu vor putea trăi patru suflete și stinse datorii de 12 milioane de lei. (C.T.)
Lasă un răspuns