• chiar dacă în noua listă a medicamentelor compensate, apărută în primavară, sînt trecute și anticoncepționalele, pilulele se cumpără în continuare la prețul integral • cauza o reprezintă faptul că Ministerul Sănătății nu a elaborat încă metodologia de prescriere a acestora pe bază de rețete compensate
876 de băcăuance care beneficiau de gratuitate la anticoncepționale nu-și mai primesc din luna aprilie pilulele, iar alte peste 3.000 de femei din evidența Cabinetului de Planificare Familială din Spitalul Județean care își plăteau pastilele la preț fără adoas comercial nu mai au de luna trecută decît două variante: ori renunță să se mai protejeze împotriva sarcinilor nedorite, ori își cumpără din farmacii, la prețuri mai mari, anticoncepționalele. Din luna aprilie, cabinetul de Planificare Familială din Spitalul Județean a rămas fără pilule la programul de gratuitate, iar cel care se derula contra cost a rămas și el fără finanțare. Programul gratuit era suportat de Ministerul Sănătății și se adresa numai persoanelor cu venituri mici sau chiar lipsite de mijloace de existență.
„Din luna ianuarie, cînd am primit un singur sortiment de anticoncepționale dintre cele trei care ne erau trimise direct de la minister, cabinetul nu a mai fost aprovizionat. Am mai distribuit pînă prin aprilie pilulele pe care le-am avut pe stoc de anul trecut. Din acest motiv, cam 40% au renunțat la tratament, iar restul, care își mai pot permite, cumpără cel mai ieftin produs, care costă 45.000 de lei”, ne-a declarat dr. Irina Frunză, șefa cabinetului de Planificare Familială.
Un alt program derulat prin acest cabinet, de această dată contra cost, a rămas și el în aer. „Peste 3.000 de femei care nu erau cazuri sociale beneficiau prin cabinetul nostru de anticoncepționale contra cost, dar la un preț mai mic decît în farmacii pentru că erau fără adaos comercial. Nici acest program nu se mai derulează, întrucît pe data de 22 aprilie am primit o adresă de la Direcția de Sănătate Publică prin care ni se interzice achiziționarea de pilule pentru varianta contra cost, deoarece urmează ca acestea să fie eliberate pe bază de rețete compensate. Pînă acum, însă, nu a apărut metodologia prin care aceste rețete vor fi prescrise”, mai spune dr. Frunză.
Pastilele anticoncepționale sînt pe lista compensatelor încă din primăvară, dar nu au fost eliberate de farmacii pe rețete, tocmai din cauza lispei acestei metodologii. „Ministerul este cel care trebuie să hotărească ce medici au dreptul să prescrie pe rețete compensate aceste pilulele. Astfel de medicamente nu pot fi recomandate decît de medici care, dacă nu sînt specialiști în planificare familială, trebuie să aibă măcar un curs în acestă specialitate”, a încheiat dr. Frunză. Pînă la elaborarea normelor care să facă posibilă punerea în aplicare a unei liste de mult publicate, băcăuancelor care își planifică sarcinile pe baza tratamentului cu anticoncepționale nu le rămîne decît să-și cumpere pilulele din farmacii la prețul integral, deși legea le dă dreptul la o compensare în valoare de 65%. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns