Specialiștii Inspectoratului de Protecție Civilă Județean Bacău au desăvîrșit zilele trecute o nouă operațiune de înlăturare a bombelor rămase neexplodate din cel de-al doilea război mondial. Punctul final al acestei etape a avut loc pe malul Siretului, în comuna Săucești, într-un poligon special, unde au fost detonate o mulțime de proiectile.
De la începutul acestui an, inspectorii de protecție civilă au descoperit pe teritoriul județului Bacău 25 de proiectile de diferite calibre, două mine antipersonale, 11 bombe de calibre diferite, patru grenade defensive și circa de o sută de cartușe.
După cum a explicat maiorul Cătălin Felegeanu, ofițer specialist în cadrul Inspectoratului de Protecție Civilă Județean Bacău, muniție de acest gen este descoperită cel mai frecvent primăvara, cînd solul este spălat de topirea zăpezilor, sau cînd țăranii au băgat plugurile ceva mai adînc în brazdă. În general, muniția este de două feluri: cea nefolosită, recuperată din depozite abandonate în urma vreunei retrageri pripite a trupelor, sau proiectilele care au fost trase în timpul luptelor, dar care, din diferite motive, nu au explodat la impactul cu solul. Acestea din urmă sînt și cele mai periculoase, pentru că pot sări în aer la șocuri relativ mici.
Cele mai multe dintre proiectile au fost descoperite anul acesta în urma lucrărilor de reabilitare a Drumului Național 2, în zona comunei Filipești, unde inspectorii de protecție civilă au făcut numeroase incursiuni pentru recuperarea proiectilelor scoase la lumină. Toată muniția descoperită astfel este mai întîi depozitată în condiții speciale, iar apoi este aruncată în aer în poligoane sigure, cum ar fi cele de la Săucești, Sascut sau Gîrleni.
Din fericire, descoperirea întîmplătoare a muniției nu a provocat nici o tragedie în județul Bacău, pe parcursul ultimilor ani. Cei mai expuși riscurilor sînt copiii, care folosesc muniția ca pe jucării sau o desansamblează din curiozitate. Pentru înlăturarea riscurilor există prevederi legale care îi obligă pe cei care găsesc muniție neexplodată să anunțe Poliția sau Protecția Civilă. De asemenea, sînt de amintit numeroasele cazuri cînd muniție în stare de funcționare a ajuns la agenții economici care colectează fier vechi, fiind recuperate chiar de la gura furnalelor de topire. (Ovidiu PAULIUC)
Lasă un răspuns