• deși li s-a promis că luni își vor încasa banii pentru orele muncite, țăranii au fost trimiși ieri din nou la plimbare • șefii Consiliului Județean spun că au repartizat bani în comună, primarul susține că fondurile sînt insuficiente • autoritățile de la Bacău reacționează nepermis de greu
Scandalul iscat săptămîna trecută în comuna Izvorul Berheciului din cauză că primăria nu le-a plătit țăranilor ajutoarele sociale părea încheiat. Consiliul Județean a promis că oamenii își vor lua banii, însă, în realitate, acest lucru nu s-a întîmplat. Așa că oamenii s-au adunat iarăși la primărie și au făcut scandal.
Cei mai mulți dintre țăranii din Izvorul Berheciului au muncit 210 ore în folosul comunității, adică circa trei luni de zile de lucru pe care administrația locală ar fi trebuit să o plătească. Pentru că nu au izbutit să-și facă dreptate la primărie, circa 40 de persoane au plecat joia trecută la Bacău. Un marș al disperării la care au luat parte bătrîni, bolnavi, femei cu copii în brațe. După o noapte în care au parcurs fără apă și hrană circa 30 de kilometri, liderii nemulțumiților au discutat cu Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean. Acesta i-a rugat pe oameni să se întoarcă la casele lor, iar luni, 10 iunie, primăria le va da cele 100 de milioane de lei repartizate de către Consiliul Județean. Dumitru Brăneanu este de părere că cea mai mare vină o are primăria, care a trimis prea tîrziu necesarul de bani la Consiliul Județean. „Ei ne-au trimis situația la sfîrșitul lunii aprilie, iar rectificarea bugetului pentru asigurarea fondurilor pentru ajutoarelor sociale a avut loc la sfîrșitul lunii mai. Dacă ne trimiteau necesarul mai repede, încercam să le repartizăm banii mai repede”, a explicat vicepreședintele Brăneanu.
Ieri, cînd oamenii urmau să-și ia banii, s-a întîmplat exact invers. Primarul Grigoraș a recunoscut că are bani în cont, dar nu le-a dat țăranilor nici un leu pe motiv că fondurile sînt insuficiente pentru toată lumea. Au izbucnit noi discuții între localnici și primar. Oamenii l-au acuzat pe Gheorghe Grigoraș că-i trage pe sfoară, iar acesta s-a enervat și i-a trimis din nou la Bacău, fără prea multe comentarii. „Ne-a zis să mergem să ne dea bani cine i-a promis”, susțin țăranii că le-ar fi spus Gheorghe Grigoraș. Primarul a recunoscut că a amînat pentru a doua oară plățile, dar nu și că i-ar fi repezit pe oameni. „Au fost discuții, într-adevăr, dar le-am explicat că nu sînt bani. Noi avem nevoie de 144 de milioane de lei doar în luna aprilie, iar noi nu sîntem siguri decît pe 30 de milioane de lei de la Consiliul Județean. În afara acestei sume trimise la început, Consiliul Județean ne-a dat acum 114 de milioane, dar numai 70 de milioane sînt pentru trimestrul doi, iar restul pentru următorul trimestru. Adică nu am decît 100 de milioane, pe care nu știu cum să-i împart”, s-a justificat Gheorghe Grigoraș. Cît despre faptul că a trimis nepermis de tîrziu necesarul la județ, primarul a găsit o scuză ieftină. „A fost și neștiința noastră și nici nu am avut pînă în luna martie un asistent social care să verifice dosarele cetățenilor. Poate or fi alții mai isteți, dar noi n-am reușit să rezolvăm problema mai repede”, spune Grigoraș.
Pentru că nimeni nu găsește o cale de ieșire din acest scandal, tensiunile din Izvorul Berheciului continuă. Nu putem să nu amintim și despre greutatea cu care au reacționat șefii județului în acest caz. Deși se știe că există probleme peste tot în județ cu plata ajutoarelor sociale, conducerea Consiliului Județean va trimite abia azi o comisie de control la Izvorul Berheciului. La rîndul lui, prefectul Radu Cătălin Mardare a recunoscut că a mai primit sesizări din alte 15 comune în care primarii fie nu achită banii celor care au muncit pentru comună, fie primarii plătesc fără să-i pună pe țărani la muncă. Pentru ca șefii Prefecturii și Consiliului Județean să iasă din amorțeală, a fost nevoie ca 30 de amărîți, flămînzi, cu mulți copii acasă și fără nici un venit să se răscoale. Să meargă o noapte întreagă pe jos pînă la Bacău pentru a cere ceea ce li se cuvine: să le fie plătită munca. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns