Puzderie de copii desculți și cu burțile goale, vrafuri de mobilă pusă claie peste grămadă, cutii și lăzi goale, tigăi, străchini și oale împrăștiate prin praful străzii, saci înțesați de vechituri. Cam așa arăta ieri dimineață intrarea din fața Căminului de nefamiliști de pe strada Militari, cartierul CFR din Bacău. Un miros iute și înțepător invadase toată strada. „Nu ne mai lasă să stăm aici. Am rămas cu copii cu tot să dormim sub cerul liber”, se plînge Maria Moisă. Mamă a șapte copii, ea are 42 de ani. „Am rămas văduvă acum cinci ani. La un an după ce mi-a murit bărbatul, m-am luat cu Gherghe Vidrașcu. Ne ducem și noi viața cum putem. Trăim din salariul lui și din ce mai cîștig eu cu ziua, muncind pe la oameni. În căminul ăsta stăm cam de pe la începutul lui martie. Am găsit înțelegere la cei de la Electrica și nu ne-au luat nimic pe chirie pînă acum”, mai spune Maria Moisă.
Asemeni lor, au mai rămas cu lucrurile în stradă alte cinci familii: Feraru Lenuța și Feraru Vasile, Dudău Valentin și Stănescu Carmen, Feraru Ionel și Gogonea Maria, Feraru Constatin și Bîrgău Ion. O bună parte dintre aceste familii au locuit, pînă la începutul acestui an, în locuințele sociale din cartierul Izvoare. După ce au fost evacuați de acolo, și-au găsit adăpost care și cum a văzut cu ochii. „Am auzit că se poate sta aici în cămin și am venit și noi. Nu aveam lumină, apă, erau niște condiții de nimic, dar ne bucuram că avem un acoperiș deasupra capului și avem unde ne adăposti copiii”, spunea și Gogonea Maria, care legăna în barțe un bebeluș de numai șase zile, iar de fusta ei se mai țineau încă vreo doi.
Pentru Rut Năsturuț și Virgil Zota dormitul sub cerul liber a început încă din noaptea de duminică. Au auzit că vor fi evacuați și nu au mai apteptat să vină cineva să îi scoată afară. Și-au luat de mînă cei trei copii, gloata de pisici și căței și s-au mutat cu tot calabalîcul sub podul de la Mărgineni. Marea lor avere era un cărucior, o ladă mare de lemn – „dulapul de bucătărie”, un șezlong, un scaun, o dormeză plină de mucegai și un teanc de tigăi. „Am mai dormit cu cerul deasupra capului și acum vreo doi ani. Stăteam atunci sub podul de la Șerbănești. Acum văd că iar trebuie să o luăm de la capăt.” se plîngea Rut Năsturuț.
Căminul de pe strada Militari este proprietatea Filialei Moldova a Electrica SA. „Cei care au locuit pînă acum în acest cămin au găsit înțelegere din partea noastră. De la 1 mai au fost înștiințați, însă, că acest cămin va primi o altă destinație și va intra începînd cu data de 1 iunie în lucrări de igienizare. Termenul de evacuare a fost declarat pînă la data de 10 iunie, dată la care locatarii au fost nevoiți să părăsească locuințele temporare”, ne-a declarat Manuela Dragomir, purtătorul de cuvînt al instituției. Mulți dintre cei care au rămas acum sub cerul liber nu știu încotro să o ia și cui să se adreseze. „Dacă vor dovedi, cu buletinul de identitate, că sînt locuitori ai municipiului Bacău, vor putea depune o cerere în vederea repartizării unei locuințe sociale, atunci cînd acest lucru va fi posibil. Nu îi putem ajuta, însă, pe cei care nu au domiciliul în Bacău”, ne-a declarat Elena Șova Gîțu, directorul Direției Sociale din cadrul Primăriei Bacău. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns