Instrumente din timpul războiului pentru orchestra Garnizoanei Bacău
Cea de-a doua zi a Sărbătorii Bacăului a debutut ieri, în jurul orelor 10.30, în Parcul Trandafirilor, unde a cîntat Fanfara militară a Garnizoanei Bacău. Făcînd abstracție de căldura insuportabilă și lumea puțină prezentă în parc, fanfara a intrepretat un repertoriu ce a cuprins muzică de estradă, marșuri ostășești și muzică militară. O amfosferă de pace și liniște. Cîțiva vîrstnici ascultau nostalgici ritmurile anilor apuși, cînd dansau în Grădina publică, în timp ce copiii, trăgîndu-și de mînă mămicile care treceau grăbite prin zonă, țipau de zor: ” Mami, uite, cîntă. Stăm?”. Cîntăreții păreau să înțeleagă dezinteresul oamenilor față de muzica de fanfară .”Sînt rupți de foame, asta e !”, a conchis ironic unul dintre membrii orchestrei.
După aproape o oră, militarii s-au așezat pe bănci, luptîndu-se din greu cu aranjarea instrumentele muzicale, ce păreau desprinse din filmele de epocă. De altfel, unul dintre liderii fanfarei a spus că „majoritatea instrumentelor la care se cîntă sînt din timpul războiului”.
Situația se pare însă ca va rămîne așa multă vreme, deoarece nici nu se pune vorba de achiziționarea unor intrumente noi din cauza bugetului mic care le este alocat.
Artă populară și lucru românesc
Marea Sărbătoare a Bacăului a oferit prilejul meșterilor populari să-și prezinte creațiile fie în miniexpozițiile organizate în aer liber, lîngă Bazinul de înot, fie în expoziția de costume populare și obiecte decorative din holul Hotelului Moldova, care va fi vernisată astăzi, în jurul orelor 10.00.
Dacă expoziția din hotelul „Moldova” ce cuprinde costume populare, lucruri casnice din zona Moldovei, vase de lut și alte obiecte ce țin de marele sărbători, este una mai statică, cea din zona parcului este plină de viață.
Pe aleea din fața Sălii de Atletism, într-un spațiu retras din fața haosului și scandalului iscat de băutorii de bere și curioșii veniți la Festivalul Bacăului, este organizată, în intervalul 26-30 iunie, „Expoziția de artizanat și artă populară”.
Cu toate acestea, puțini sînt cei care au venit să-și expună creațiile. În tot spațiul, doar trei-patru măsuțe erau ieri ocupate cu exponate, iar una, paradoxal, era ocupată de o vînzătoare de ceaiuri, frumos ambalate în cutii de carton.
La una din măsuțe am întîlnit un român ce mustea de veselie, cîntînd din mandolină. Era Gheorghe Țucui (nea Ghiță, cum ne-a spus că-i place să fie numit), venit tocmai din Vorona, Botoșani. A ajuns cu greu la Bacău, pentru a-și expune și a vinde creațiile lui ce constau în măști tradiționale. „Ehei, grea treabă, da’ frumoasă, ne-a destăinuit nea Ghiță. Să fac o asemenea lucrare îmi ia cam trei săptămîni, iar prețul uneia variază între 400.000 și 500.000 de lei.” Ca orice artist popular, are și creații de care este mai mult decît mîndru. „Am aici, ne-a arătat el într-o parte, o mască de care sunt foarte mîndru. Pe aceasta, dacă or să fie doritori, o s-o dau cu 2.000.000 de lei.
La un alt stand, de ceramică, un vînzător pasionat, venit din Pașcani, ne-a povestit cam cît de greu este să faci un astfel de vas. „Două săptămîni cu tot cu prefabricare, uscat, ars timp de 72 de ore la foc de 1000 grade C”, ne-a lămurit el.
Munți de cutii de bere…
După prima zi de petrecere, clienții, cît și patronii, se declară mulțumiți de vînzările făcute la Sărbătoarea Bacăului. Astfel, într-o singură seară, la un cort special amenajat pentru consumatorii de bere s-au vîndut în jur de 20 de butoaie de bere și s-au consumat din abundență mici, frigărui și „cîrnați ardelenești”, aceștia din urmă fiind, se pare, produsul preferat. Seara, pînă la orele 21.00, cei care au ocupat mesele și băncile din părculeț au fost oamenii trecuți de prima tinerețe, iar de la orele 21.00 pînă spre miezul nopții, cei care au luat cu asalt parcul au fost tinerii. După spusele angajaților de la diversele chioșculețe și tarabe, aceștia au știut să se distreze. Avînd discotecă în aer liber, adolescenții băcăuani și-au făcut de cap, dansînd pe mese și ridicînd, în scurt timp, munți de cutii de bere. Din fericire și datorită, probabil, forțelor de ordine, ei au fost pașnici.
Mașinuțele și învîrtitorile de toate felurile au fost și ele un punct de atracție. Și dacă se întreabă vreun părinte unde și-a cheltuit banii, s-ar putea spune „aici sunt banii dumneavoastră”, pentru că cinci minute de distracție pot costa de la 15.000 pînă la 30.000 de lei.
„Sunt impresionată de ceea ce s-a organizat la Bacău” declară Marioara Murărescu
Aflat la a treia ediție, Festivalul Național de Folclor „Ion Drăgoi” a adus la Bacău și echipa Televiziunii Române a „Tezaurului Folcloric”. Sosiți ieri dimineață, în jurul orelor 11.00, artiștii și oamenii de televiziune au fost cazați la Hotelul „Moldova” din Bacău. Prinși între repaus, masă și repetiții, artiștii păreau frămîntați de modul cum vor evolua lucrurile în urbea lui Bacovia. Cu toate că majoritatea erau prinși de veșnicele probleme ale cazării, am reușit, într-un tîrziu, s-o interpelăm pe realizatoarea Marioara Murărescu, care a revenit la Bacău, pentru cele două emisiuni ce vor fi realizate aici, „Moștenitorii” și „Tezaur folcloric”. „Mă simt ca într-o familie a iubitorilor de cultură, aici, la Bacău”, a spus Marioara Murărescu. Este formidabil faptul că autoritățile din oraș au reușit să includă în cadrul acestei Sărbători a Bacăului și Festivalul de Folclor „Ion Drăgoi”, deoarece, după cum puteți vedea, au venit aici, la dumneavoastră, interpreți și instrumentiști de marcă ai muzicii populare, aducînd cu ei culoarea specifică a tuturor zonelor folclorice din țară. Și mă gîndesc la un Petre Giurgiu, Mioara Velicu, Gavriil Prunoiu, Mariana Anghel și mulți alții”, ne-a declarat Marioara Murărescu. Totodată, realizatoarea uneia dintre cele mai îndrăgite emisiuni folcloristice din România, s-a arătat încîntată și de realizarea, tot în cadrul Marii Sărbători a Bacăului, a emisiunii „Moștenitorii”. „M-am bucurat că acești tineri, moștenitorii, prezentatori și interpreți, prin care am încercat să aducem credința că vor prelua folclorul și-l vor transmite, la rîndul lor, mai departe, vor cînta în fața băcăuanilor. Cu siguranță va fi unul din cele mai frumoase momente ale sărbătorii”, a spus Mărioara Murărescu. Întrebată ce crede despre soarta spectacolelor de muzică populară în această epocă a hip-hopului și house-ului, ne-a zis că „depinde de noi dacă copii vor păstra folclorul. Iar asemenea manifestări, cum este cea de la Bacău, este un bun prilej de a arăta că tinerii iubesc și apreciază pe artiștii care „cîntă cu sufletul și glasul lor fără a falsa și fără să facă play-back”. Și aceasta, întrucît „modele vin și trec și ceea ce este al nostru rămîne și dăinuie peste timp”.
Programul zilei a treia la „Marea Sărbătoare a Bacăului”
Astăzi, vineri, 28 iunie, Marea Sărbătoare a Bacăului se deschide,
în jurul orelor 11.00, cu muzică de fanfară interpretată de Fanfara
Militară din Bacău, în Parcul Trandafirilor. Între orele 17.00-18.00,
pe scena amenajată pentru regalul Berii va avea loc concursul „Cel
mai rapid cuplu băutor de bere”, după care, în jurul orelor 18.00, va
începe „Moștenitorii”-emisiune realizată de Televiziunea Română,
la care își mai dau concursul Ansamblul artistic „Rapsozii
Botoșanilor” și Grupul vocal-instrumental din Dolj. Totodată, vor
susține recitaluri Mioara Velicu, Gavriil Prunoiu și Mariana Anghel.
La orele 22.30 va urma o altă serie de recitaluri, de data aceasta „ușoare”: Gabriel Dorobanțu, Jean Constantin și Etno.
Tot azi, în programul „Sărbătorii Zilelor Bacăului” mai figurează, începînd de la ora 12.00, masa rotundă „Informația comercială și rolul ei”, susținută de Anca Floarea și Rodel Ambăruș. La
orele 12.30, masa rotundă „Prevederi în legislația actuală pentru
Protecția Consumatorilor”, Oficiul Județean pentru Protecția
Consumatorilor Bacău; susține insp. Sorin Elisei. La orele 13.00
are loc simpozionul „Berea: aliment sau medicament?”,
Universitatea Bacău; susține dr. ing. Adriana Dabija. Ultimul
simpozion al acestei zile, „Regimentul armelor și munițiilor-
exploatare, întreținere și respectarea legalității”, Uzina Mecanică
Cugir, este susținut de ing. Lucian Pop. (Andreea CEASĂR, Roxana POPA, Roxana ȘMIL, C. GHERASIM)
Lasă un răspuns