• sfaturi pentru ca liceul să nu fie un șoc încă de la început
Începe școala și odată cu ea și problemele tinerilor. Cei care au trecut prin focurile marșului forțat din liceu sau care abia acum pătimesc chinurile acestuia, știu cel puțin cam ce îi așteaptă la debutul toamnei. Să nu-i neglijăm însă pe cei care în necunoștință de cauză așteaptă cu sufletul la gură începutul liceului. Au sau nu au motive să fie nerăbdători? Cu siguranță au, pentru că în ciuda momentelor mai dificile prin care trece orice elev, liceul rămîne totuși una dintre cele mai frumoase experiențe (Notă: Boboceii care au apucat să tragă cu ochiul în acest articol ar face bine să nu ne ia prea în serios). Emoțiile te fac cu siguranță curios, mai ales atunci cînd auzi atîtea lucruri de bine despre viața de licean. Și dacă tot am stîrnit curiozități, poate ar fi bine să ne amintim de primele zile pe băncile liceului. Nu vrem nici pe departe să le stricăm surpriza boboceilor, dar poate ar fi bine să știe cam „cu ce se mănîncă” liceul. Atenție, cei patru ani pe care îi veți petrece dragi boboci în liceu nu înseamnă numai chiul și teme nescrise. Era necesar să precizez încă de la început acest lucru, pentru că sînt convinsă că laudele celor mai mari v-au făcut deja o părere eronată despre liceu.
Să o luăm cu ceea ce ne este mai apropiat: prima zi de școală. Sînt sigură că fiecare își amintește emoțiile din clasa I. Speriat că ai rămas singur într-o adunătură de smiorcăiți, căutai disperat să găsești o scăpare. Prima zi de liceu este oarecum identică. Numai că acum ai un dram de minte în plus. În primul rînd, ar fi indicat să renunți la însoțitor. Pun pariu că unul dintre părinți va dori să meargă să-și vadă puiul mare boboc. Sincer, cred că este mai bine să te duci singur. Trebuie să te familiarizezi cu locul și, în al doilea rînd, trebuie să-ți faci prieteni. Lucru mult mai simplu în condițiile în care nu te stingherește prezența părinților. Ce urmează după lungul și plictisitorul discurs de bun-venit? Identificarea sălbaticelor creaturi cu care îți vei petrece următorii ani. Dirigintele este unul dintre cei mai importanți factori. Dintr-o ochire vei ști dacă viața ți se va transforma într-un calvar. Dacă dirigul e de treabă, nici o grijă, oricum ai de pătimit de pe urma celorlalți profi. Pentru prima zi, cel mai important sfat ar fi să te arăți cît mai comunicativ. Este foarte important ca viitorii colegi să nu te ia de ciudat, pentru că după aceea îți va fi foarte greu să schimbi părerea acestora. Mai mult, trebuie să te abții de la comentarii de prost gust, chiar dacă ți se pare că viitoarea ta clasă arată ca arca lui Noe, cu tot felul de specimene. Vrei, nu vrei, aceștia vor fi colegii tăi și cu timpul în mod sigur te vei obișnui. Despre următoarele zile s-ar putea spune că îți rezervă șocuri de maximă intensitate. În primul rînd, bobocii vor face cunoștință cu cei care îi vor teroriza întreg liceul. Încă de la primele cuvinte, imaginația ta o va lua razna. În timp ce sărmanul om încearcă să-și încarcereze victimele, tu îi întocmești CV-ul: „Eu sînt răzbunătorul și nu v-aș sfătui să vă puneți cu mine!” Următoarea oră, contact extrem cu cel mai temut profesor. În acest caz, diagnostic necunoscut pacientului. Dar în mod sigur, pentru nimic în lume nu ai face greșeala să acționezi contra. Cînd, în sfîrșit, vine vremea să mergi acasă, ziua petrecută în „sălbăticie” ți se va părea ca un veac în laboratorul lui Dexter. Jurnalul în mod sigur se va încărca de o sumedenie de impresii.
Acestea ar fi primele șocuri. De multe ori, aparențele, știm cu toții, înșeală. Cu timpul veți descoperi că fiecare prof are o slăbiciune și, vai de capul lui, cît veți mai profita de aceasta. Totul e să vă adaptați cu schimbarea. Orice început este dificil, dar momentele grele se depășesc pînă la urmă. Oricum este o schimbare de proporții față de ceea ce a fost în gimnaziu. Dar sfîrșitul va fi frumos. Fără dubii. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns