Dacă vreți să faceți o ieșire la munte vara asta și nu v-ați hotărît încă unde să mergeți și nici nu aveți mulți bani prin buzunare, vă fac o sugestie ieftină și avantajoasă: muntele Ceahlău.
Fă rost de un rucsac, un grup de prieteni, mîncare să te țină cîteva zile, cort și minim 250.000 lei, dacă stai 2 nopți. În rucsac nu uita să-ți iei haine groase, bocanci, un impermeabil și ce știi tu că mai ai nevoie. Indiferent de cîte bagaje ai (cu cît mai puține, cu atît mai bine, că doar nu faci parada modei!) nu lăsa nimic în afara rucsacului, altfel ai să îți blestemi zilele la urcat.
La Bicaz ajungi cu trenul, iar de acolo sunt microbuze care te duc la Izvorul Muntelui, locul de plecare în ascensiune. Ai două trenuri personal, la 4:50 și la 14:10, care costă 41.000 lei biletul, iar cu reducere pentru elevi, 20.000 lei. Mai ai un rapid la 18:47, dar ajungi mult prea tîrziu. La cursă e mai scump, dublu chiar, și nu te „scoți” cu nimic. Pînă în Bicaz faci două ore jumate-trei, iar apoi cu microbuzul (costă 10.000-20.000 lei), încă 30 de minute, pînă la Izvorul Muntelui.
Ajuns în Izvor poți pune cortul în campare, cu 20.000 de lei. Acolo ai toate facilitățile necesare: apă potabilă, w.c.-ul cabanei, bar cu prețuri, chiar sub normal. Dacă nu vrei la cort, poți dormi la oameni sau la pensiuni cu prețuri între 50.000 și 100.000 lei pe noapte.
Atracția principală este urcatul pe munte, obiectiv realizabil pe două trasee în acea zonă. Unul ar fi prin Poiana Maicilor, traseu mai greu decît altele la urcat, dar mai ușor de coborît. Lutul Roșu e traseul cel mai „bătut” de turiști, practicabil în 4-6 ore la urcat și 2-3 ore la coborît.
Dacă vă luați totuși inima în dinți să urcați și dacă aveți puterea să ajungeți la Dochia (cabana de pe vîrful cu același nume), veți găsi cazare în camere cu 2, 3, 5, 6, 13, 17 paturi cu prețuri între 100.000 și 50.000 lei. Tot acolo este baza salvamont la care trebuie să achiți obligatoriu taxa de rezervație de 20.000 lei, dacă nu vrei să te trezești cu o amendă între 200.000 și 300.000 lei. Atenție la pancardele și afișele pe care le vezi, pentru că amenzile sînt pentru nerespectarea rezervațiilor de floră, poluare fonică, aruncarea gunoaielor și multe altele.
Camparea pe munte (50.000 lei/cort) se face într-un loc special amenajat, unde sînt reguli și mai și: nu dormi cu capul în afara cortului, nu lăsa urme de bocanci pe iarbă în zona campării etc.
La cabană găsești un bar cu bucătărie, dar în afara ceaiului care costă 5.000 lei, toate prețurile sunt duble: sucul la doi litri este 55.000 lei, berea cea mai ieftină 25.000 lei, o tochitură moldovenească – 65.000 lei, mămăliga cu brînză – 76.000 lei, iar mujdeiul – 8.000 lei.
De la Dochia ai trasee mai departe spre „site-urile” muntelui. Poți merge la cascada Duruitoarea sau poți urca 300 de trepte pînă la vîrful Toaca, unde se află stația meteorologică. Toaca este al doilea vîrf ca înălțime, cu patru metri mai mic decît Ocolașul Mare, dar acesta din urmă este restricționat, pe motive de protecție a florei. Nu încerca să încalci legea, că te va costa scump.
Dacă nu ești prea încîntat de cabana Dochia, poți pleca la Fîntînele, cabană aflată la mai puțin de trei ore de mers. Condițiile și prețurile sunt aceleași. Traseul spre Durău durează dus – întors între 5 și 6 ore de la Dochia, drumul e mai ușor la urcat decît celelalte, dar ai grijă să fii pregătit oriunde te-ai duce, pentru că muntele este întotdeauna imprevizibil în ceea ce privește vremea.
Acum, că ai toate informațiile necesare, poți pleca la sigur. Nu ai ce pierde, ai doar de cîștigat, iar peisajele pe care le vei vedea sunt unice și de neuitat. (Răzvan RADU)
Lasă un răspuns