• potrivit prevederilor Ordinul ministrului finantelor publice nr. 633/15.05.2002, declararea veniturilor se face pînă pe 30 iunie a fiecărui an
Persoanele fizice care obțin venituri din cultivarea și valorificarea florilor, legumelor și zarzavaturilor, în sere și în solarii, precum și a arbuștilor, plantelor decorative și ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole și pomicole și altele asemenea, au obligația să completeze și să depună, la organul fiscal competent, formularul „Declarație de impunere privind veniturile din activități agricole”, cod 14.13.01.13/9. Declaratia se depune anual, pînă la data de 30 iunie a anului fiscal, pentru anul în curs. Contribuabilii depun cîte o declarație pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate pe raza căreia se află terenul. Ordinul de declarare a veniturilor din activitățile agricole a venit la mijlocul lunii mai, astfel încît este foarte probabil ca puțini dintre agricultori să se fi conformat acestuia. Ministerul Finanțelor nu a făcut încă o precizare în sensul amînării termenului de depunere a declarațiilor.
Cum se depun declarațiile de venit agricol
În situația în care pe raza unei localități se află mai multe suprafețe de teren – ne-a informat purtătorul de cuvînt al Direcției Generale a Finențelor Publice Bacău, Maricel Radu -, se va depune o singură declarație de impunere, iar dacă terenul este deținut în coproprietate și exploatat în comun, fiecare coproprietar va depune cîte o declarație privind veniturile din activități agricole, în care va înscrie suprafața de teren corespunzătoare cotei care îi revine din proprietate. În cazul arendării terenurilor, declarația va fi depusă de arendaș, înscriindu-se suprafața de teren care face obiectul contractelor de arendare. Declaratia se completează de contribuabili sau de reprezentanții fiscali ai acestora, înscriind cu majuscule, citeț și corect toate datele prevăzute de formular, în două exemplare: originalul se depune la organul fiscal unde se află sursa venitului (pe raza căruia se află terenul). Declarația se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată.
Procedura de stabilire a impozitului pe venitul agricol
Impozitul pe veniturile din activități agricole se stabilește de organul fiscal în a căui rază teritorială se află terenul, pe baza declarației privind veniturile obținute din activități agricole, depuse de contribuabili pentru anul fiscal în curs. Impozitul datorat pentru anul în curs se calculează prin aplicarea unei cote de 15% asupra venitului net stabilit pe bază de norme de venit corespunzătoare tipului de activitate desfășurată, impozitul fiind final. În termen de 30 de zile de la primirea declarației privind veniturile obtinute din activități agricole, organul fiscal pe raza căruia se află terenul va emite și transmite contribuabilului decizia de impunere pentru veniturile din activități agricole. Organul fiscal va emite o nouă decizie de impunere în cazul în care apar elemente care conduc la modificarea impozitului datorat. Odată cu decizia de impunere transmisă contribuabilului, o copie a acesteia se transmite și organului fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul își are domiciliul. Organul fiscal are dreptul de a stabili din oficiu obligațiile de plată, în situația în care contribuabilul nu a depus declarația de impunere pentru anul în curs, pe baza datelor din declarația de impunere depusă în anul precedent și a altor date avute la dispoziție de organele fiscale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns