• ei nu și-au primit salariile complete din luna ianuarie • zece persoane au venit cu jalba-n proțap la Consiliul Județean pentru a cere ajutor • în general părinți, însoțitorii s-au plîns că nu au ce să le dea de mîncare copiilor bolnavi
Însoțitorii persoanelor cu handicap din orașul Buhuși s-au răsculat ieri din cauză că primăria din localitate nu le-a plătit de la începutul acestui an salariile întregi. Pentru că le-a ajuns cuțitul la os, zece dintre însoțitori au venit să protesteze la Consiliul Județean.
Deși numai ei au izbutit să ajungă la Bacău, în situația lor mai sînt alți 77 de însoțitori. Oamenii spun că, din luna ianuarie, primăria nu le-a dat niciodată leafa întreagă, ci doar bani cu țîrîita. În loc de 1.750.000 de lei cît ar trebui să ia lunar un însoțitor, fiecare a primit cîte 700 sau 900.000 de lei. De cînd au început problemele, însoțitorii din Buhuși au tot mers la primăria din localitate, însă de fiecare dată angajații de aici au motivat că nu sînt bani. Oamenii s-au plîns și la Inspectoratul pentru Handicapați, instituție care și-a declinat orice competență, alocarea banilor căzînd în sarcina Consiliului Județean.
Probabil mulți dintre însoțitori ar fi privit cu mai multă detașare problema plății salariilor dacă ar fi lucrat pentru un handicapat oarecare și ar fi putut renunța la acest serviciu. Însă cei mai mulți dintre ei se ocupă de proprii copii, pe care nu-i pot abandona. Acest lucru face însă problema și mai gravă. O mamă care își îngrijește copilul trebuie să-l crească din acei bani luați de la primărie. În condițiile în care leafa întîrzie, oamenii n-au ce le pune copiilor pe masă. „Am 73 de ani, sînt pensionară și pentru cît am muncit la stat primesc o pensie de 700.000 de lei. De la noră am patru minori în întreținere și unul dintre copii, de 13 ani, are SIDA. Stă acasă toată ziua și nu am ce să-i dau de mîncare. Mi se rupe inima cînd îl văd că se uită la mine, îmi spune că-i este foame și, după ce spun că n-am ce să-i dau, se întoarce pe partea cealaltă în pat și se culcă flămînd”, ne-a spus cu lacrimi în ochi Elena Stan, din Buhuși. La fel de grea este și situația Margaretei Bobocel, 48 de ani, care stă acasă ca să crească doi copii handicapați. Unul dintre ei a fost recunoscut cu acte ca fiind handicapat pînă acum un an. Băiatul, ajuns la 20 de ani, a avut probleme pulmonare, iar acum lucrează ca măturător, fiindcă medicii au spus că s-a însănătoșit. A rămas însă acasă alt băiat handicapat, de 15 ani. Constantin Bobocel are ciroză hepatică, la școală nu mai merge și are mereu nevoie de hrană consistentă și medicamente. „De unde să le iau, dacă ne spun mereu de la Primărie că nu au bani? N-am cu ce să-i hrănesc. Pînă acum lăsam băiatul în casă și fugeam la oameni să prășesc cu ziua. Acuma nu mai am unde să mă duc”, ne-a povestit Margareta Bobocel.
Cei mai mulți dintre însoțitorii handicapaților din Buhuși veniți ieri la Bacău s-au plîns că au de încasat de la primărie pentru lunile din urmă aproape nouă milioane de lei fiecare.Venirea lor la Consiliul Județean se pare însă că a fost zadarnică. Elena Dogaru, director adjunct al Direcției de Finanțe din cadru CJ Bacău, și Dumitru Brăneanu, vicepreședintele instituției, s-au întîlnit cu protestatarii și le-au explicat că n-au cum să-i ajute. „Noi le-am repartizat tuturor primăriilor din județ bani pentru însoțitorii handicapaților și fiecare instituție și-a repartizat banii cum a crezut de cuviință. Noi nu mai avem de unde să le dăm alți bani, decît, eventual, la o rectificare a bugetului din această toamnă”, ne-a explicat Elena Dogaru. Legea prevede că primăriile, pe lîngă banii primiți de la Consiliul Județean, trebuie să achite o cotă parte din bugetul propriu pentru salariile însoțitorilor. Primăria din Buhuși nu dispune de fonduri, iar din banii primiți de la Consiliul Județean a achitat restanțele de anul trecut și a plătit, lunar, doar avansurile salariilor însoțitorilor. „Trebuie schimbată puțin optica asupra acestei probleme. Guvernul nu se prea gîndește la acești oameni. Se gîndește la 416, la ajutoarele sociale, însă acei oameni pot munci. Însoțitorii au într-adevăr probleme mari și au dreptul la acești bani”, ne-a declarat primarul Ionel Turcea. El a explicat că primăriei din Buhuși i s-au repartizat de la Consiliul Județean 463 de milioane de lei pentru salariile însoțitorilor, sumă la care administrația locală a contribuit cu încă 438 de milioane de lei. Primăria ar mai avea însă nevoie în acest an de încă 1,5 miliarde de lei pentru a achita salariile însoțitorilor. În caz contrar, instituția va începe anul viitor cu datorii la acest capitol. Suma pe care o va aloca Consiliul Județean va fi folosită pentru stingerea acestor debite și se va ajunge iarăși în aceeași situație. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns