• ministerul a fost prins pe picior greșit, nici un regulament nespecificînd care e soluția unui caz ca cel întîmplat la Colegiul „Ferdinand” • reprezentantul MEC spune că regulamentul de organizare și desfășurare a bacalaureatului va fi schimbat • candidații sînt, practic, la mîna profesorilor și a norocului
Anularea a aproximativ 90 de teze de limba română la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău în cadrul primei probe scrise a Bacalaureatului a avut efectul unei bombe. Ieri, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) și inspectorul Cătălina Chiriac, reprezentantul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) pentru județele Bacău și Vrancea încercau să înțeleagă cum de a fost posibil ca ex-președintele comisiei de examen, universitarul ieșean Ioan Ibănescu, să ia o asemenea decizie. „Este primul caz de acest gen din istoria ministerului, care, probabil, va determina schimbarea regulamentelor de bacalaureat. Practic, în acest moment, nici un regulament nu precizează ce măsuri s-ar putea lua pentru rezolvarea unui caz de acest gen. Cert e că Simona Ciuche, fetița căreia i s-a pierdut teza, va susține încă o dată, sîmbătă, proba de limba română, cu subiecte de rezervă. În ceea ce-i privește pe ceilalți candidați, ministerul va lua o măsură în cursul zilei de astăzi (ieri, nr.). Cel mai probabil însă, aceștia nu vor mai putea face nimic, ei trebuind să aștepte rezultatele corectării. Oricum, profesorii vor ține cont de ceea ce s-a întîmplat aici”, ne-a declarat, ieri dimineață, inspectoarea Cătălina Chiriac. Aseară, inspectorul general școlar Ghiorghi Iorga ne-a confirmat varianta susținută de reprezentatnta MEC. „Posibilitatea repetării probei de limba română pentru toți candidații de la «Ferdinand» este exclusă. Profesorii vor corecta tezele care au fost ștampilate de către președintele de comisie și care, implicit, au ajuns la comisia de corectare. Profesorii vor ține însă cont de starea de fapt”, a spus șeful ISJ.
Dincolo de modul în care se vor corecta lucrările candidaților de la „Ferdinand”, ancheta ISJ a pus pe tapet, în toată gravitatea sa, dezastrul produs de deciziile unui președinte de comisie pe care nu puțini l-au catalogat drept „inconștient”. Amintim că universitarul Ioan Ibănescu a hotărît, bazîndu-se pe niște reguli numai de el știute, să anuleze toate tezele pe care a observat că greșelile au fost corectate prin tăiere cu o linie orizontală și punere între paranteze. În viziunea acestuia, corect ar fi fost ca respectivele greșeli să fie corectate doar prin punerea între paranteze. Hotărîrea vajnicului președinte i-a pus pe candidați în ipostaza ca, după o oră și jumătate de la începerea examenului, timp în care unii au scris și șase pagini, să rescrie toată teza doar pentru că așa au vrut mușchii profesorului Ibănescu. Ce a ieșit, a fost o adevărată nebunie. Unii candidați au transcris doar parțial subiectele rezolvate pînă atunci, pentru a mai avea cîteva minute pentru tratarea ultimelor cerințe, în timp ce alții au rescris bună parte din lucrarea inițială, dar nu au mai apucat să trateze ultimul subiect. Colac peste pupăză, celor mai mulți dintre candidați nu li s-a dat voie să predea decît teza rescrisă, lucrarea inițială fiind anulată și neștampilată, ceea ce a făcut ca aceasta să nu ajungă pe masa profesorilor corectori. În disperare de cauză, unii candidați l-au implorat pe președinte să le acorde cinci minute în plus pentru a putea să finalizeze, cît de cît, teza, dar „corectitudinea” acestuia a fost dusă la extrem: nici un minut în plus. Aici au intrat în scenă supraveghetorii. O parte au acordat, tacit, cinci -zece minute în plus candidaților, dar, potrivit inspectorului general Ghiorghi Iorga, „la clasa la care au supravegheat profesoarele Chiriac și Rosenschein de la Colegiul «Vrănceanu», nu s-a acordat nici un minut în plus. Candidații de aici au fost cei mai dezavantajați”. O a doua categorie de concurenți îi cuprinde pe cei vreo 30 de oameni care au avut norocul să poată preda atît teza inițială, cît și lucrarea rescrisă. În acest caz, se vor corecta ambele lucrări.
Simona Ciuche, un munte de colegialitate
Prăbușiți psihic, cei aproape 120 de candidați de la „Ferdinand” vor susține astăzi proba scrisă la matematică sau istorie, în funcție de profil. „Copilul meu a plîns aseară (luni seara, n.r.) vreo șase ore. Nici nu știam ce să-i mai spunem pentru a-l liniști. Sperăm să reziste pînă la sfîrșitul bacalaureatului”, spunea o mamă, care, ieri, a venit la ISJ să caute o explicație. Femeia a trebuit să se mulțumească doar cu îmbărbătările primite de la inspectori. Într-un apartament de pe strada Emil Racoviță, o premiantă încerca să-și revină din șoc. A terminat liceul cu media 9.86, s-a acoperit de succes la olimpiadele școlare și toată lumea o vedea studentă la Medicină. Soarta i l-a scos însă în față pe Ibănescu, care, pentru o zi, a aruncat-o în brațele disperării. Luni după-amiaza, Simona Ciuche a aflat că teza sa de la limba română, și așa „copîrțită” de deciziile abracadabrante ale președintelui de comisie, a fost pierdută. Au urmat declarații peste declarații și, în lipsa unei decizii finale, gîndul că va pierde bacalaureatul și examenul la Medicină. Simona spunea, ieri după amiază, că și-a mai revenit. „Asta este. Voi da proba de limba română încă o dată. E o șansă în plus. Mă gîndesc însă la ceilalți colegi, care nu mai pot face nimic. În rest, prefer să nu-mi mai aduc aminte”, ne-a mărturisit Simona.
Teroare printre elevii de la „Ferdinand”
Cei aproximativ 90 de elevi care au trecut prin această experiență
sînt înspăimîntați de notele pe care le vor lua. Cîțiva dintre ei au
acceptat să ne povestească prin ce au trecut.
Alexandru Miron: „Îmi propusesem să scriu nouă pagini. A venit,
ne-a spus că ne anulează teza și m-am apucat să transcriu. Din
cinci pagini cîte scrisesem pînă atunci, n-am reușit să mai scriu
decît patru.Ce-o fi o fi, da’ a fost bătaie de joc”.
Sorin Teodorescu: „Profesorii care ne-au supravegheat ne-au
spus că ar fi mai bine să punem doar în paranteză, dar am mai și
tăiat. Pînă la urmă am reușit să scriu vreo cinci pagini. Am avut
noroc că scrisem mai puțin, dar au fost alții care deja ajunseseră la
a 9noua pagină, acolo a fost mai greu. Au fost colegi cu valoare
mare, care nu reușit să facă o teză așa cum ar fi trebuit”.
Ioana Hulea: „Nici profesorii nu știau nimic. Președintele de
comisie era singurul care știa ceva, nu spusese nimic, însă. Eu am
avut doar un cuvînt din două litere tăiat și pentru asta a trebuit să
rescriu două pagini.”
Cătălina Macarie: „A venit, mi-a anulat teza, am cerut alte foi și am
transcris. Asta s-a întîmplat cînd mai era o oră și se termina
examenul, de abia mă apucasem de subiectul cu numărul patru.
Nici nu știam ce să fac, am intrat în panică, mi-au dat lacrimile. Nu
știam, să schimb ordinea subiectelor, să mă apuc de transcris?
Oricum, nici nu am scris tot ce vroiam, am tratat foarte sumar. Dar noi știam de la orice examen că se pune greșeala în paranteză și apoi se taie, pentru că numai paranteză, înseamnă completare adusă la comentariu. Am rămas uimită cînd am văzut că din 12 cîți eram în sală, opt au început să rescrie”.
După ce a adus pe culmile disperării atîția elevi, Ioan Ibănescu și-a
dat demisia. „A fost vinovat. A vrut el să conducă în stil absolutist.
După ce a făcut, nu mai putea să mai conducă. Acum, numai să fie
bine pentru copii ăștia, că nu au nici o vină. Ei au învățat, acum să li
se recunoscă meritele”, a spus profesorul Paul Deboveanu. (Eduard CUCU, Roxana ȘMIL)
Lasă un răspuns