• așa scapă cei mai mulți primari de copii cu probleme din comună • comisia de evaluare a copiilor bolnavi resimte o lipsă acută de medici neuropsihiatri • doctorii nu se înghesuie pentru că primesc salarii foarte mici
Activitatea de protecție a copilului are și ea, în ciuda rezultatelor de pînă acum, serioase probleme. În ultima vreme a fost pusă tot mai des pe tapet lipsa medicilor neuropsihiatri, care ar trebui să facă parte din comisiile de evaluare complexă a copiilor bolnavi. Pînă acum un an, de evaluarea copiilor cu handicap se ocupau două comisii. Acestea s-au reunit, însă funcționează defectuos din cauza lipsei de specialiști. Din comisie trebuie să facă parte un psiholog, un psihopedagog, un psihiatru și un medic neuropsihiatru. Probleme au apărut din cauza acestuia din urmă. În tot județul Bacău sînt doar doi doctori neuropsihiatri. Direcția de Sănătate Publică (DSP) are obligația să detașeze un medic specialist la comisia de evaluare, însă doctorii refuză, pentru că leafa primită de la DGPC este prea mică comparativ cu banii cîștigați în spitale sau în cabinetele private. Problema a fost ridicată de directorul Brașoveanu și la ultima ședință a Consiliului Județean, în speranța că DSP va găsi soluții.
O problemă la fel de gravă, dar mult mai veche, este lipsa de implicare a primarilor din comune. Legea spune că autoritățile locale din satele, comunele și orașele de unde provin copiii instituționalizați sau aflați la părinții de profesie trebuie să contibuie atît financiar, dar și pe alte căi pentru ajutorarea celor mici. Problema financiară n-a fost niciodată rezolvată în totalitate, pentru că primarii se plîng că nu au bani la buget. În atare situație, nu dau bani la DGPC și nimeni nu le face nimic. Culmea este că primarii nu reacționează foarte prompt nici cînd e vorba de alte probleme. „Relația dintre DGPC și primării este de coordonare și îndrumare. Responsabilitatea față de acești copii ar trebui să fie a administrației locale de proveniență, însă acest lucru nu se întîmplă. În plus, dacă primarii ar cunoaște mai bine situația reală a unor copii și ar face front comun cu medicii de familie, cu școala și biserica, lucrurile s-ar schimba cu mult în bine”, este de părere Sorin Brașoveanu. „Vine Protecția Copilului și-i ia”, aceasta este cea mai simplă metodă a primarilor din mediul rural de a scăpa de copiii cu probleme. În localitățile în care primarii sînt total dezinteresați de soarta copiilor aflați în dificultate, nu există nici „părinți de profesie”. Iar acest lucru crează probleme serioase.
Lasă un răspuns