• Serviciul Național de Evaluare și Examinare (SNEE) a greșit subiectele de informatică pentru proba a patra a bacalaureatului • pînă ca cei vinovați să-și recunoască greșeala, candidații și-au dat singuri seama de gafă
Bacalaureatul a rezervat ieri o nouă surpriză neplăcută candidaților, după ce Serviciul Național de Evaluare și Examinare (SNEE) a greșit subiectele la informatică. Dacă întîmplările de la Colegiul Național „Ferdinand I” i-au afectat doar pe concurenții de aici, de data asta gafa instituției naționale răspunzătoare cu alcătuirea subiectelor de examen a avut efect asupra tuturor cel peste 400 de absolvenți de liceu care, pentru proba la alegere din aria curriculară a profilului absolvit, au optat pentru informatică.
Neatenția impardonabilă a specialiștilor de la SNEE s-a făcut simțită atît la problema a doua a subiectelor de ieri, cît și la cea cu numărul patru. Interesant este că greșelile au fost descoperite chiar de candidați, care s-au adaptat rapid situației, dovedind că sînt ceva mai inteligenți decît oamenii de la SNEE. De altfel, cam așa a sunat și răspunsul membrilor comisiilor de examen adrersat profesoarei Cristina Sichim, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) , care, după vreo jumătate de oră de la debutul probei, a înroșit telefoanele pentru a transmite corectările sosite de la SNEE. „Oricum, dacă greșelile nu se corectau în timp util, lucrările erau corectate după un barem adaptat”, a precizat inspectoarea Sichim. La ieșirea din examen, candidații de la Colegiul Național „Ferdinand I” se amuzau copios pe seama gafelor SNEE, dar, chiar și așa, acestea rămîn și te fac să te întrebi pînă unde poate merge bătaia de joc și inconștiența unor oameni plătiți din buzunarele noastre.
ISJ mazilește supraveghetorii proveniți de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”
La ultimele două probe ale bacalaureatului nu vor mai fi în săli profesori – supraveghetori proveniți din rîndul dascălilor de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”.Conducerea Inspectoratului Școlar a decis să nu-i mai repartizeze nicăieri după incidentul „Ferdinand”, liceu la care toți profesorii -supraveghetori au provenit, inițial, de la „Vrănceanu”. „Profesorii de la «Vrănceanu» au avut o atitudine oarecum rigidă față de elevii de la «Ferdinand». Am considerat că, cel puțin o parte din vina producerii cazului «Ferdinand» le-a aparținut și lor, motiv pentru care am decis să evităm orice suspiciune”, ne-a declarat inspectorul general Ghiorghi Iorga. Mai mult, el ne-a confirmat că profesoarele Gabriela Melinte și Lorena Nițu, cele două supraveghetoare care au pierdut teza de limba română a Simonei Ciuche, vor fi sancționate. Șeful ISJ a spus că sancțiunea va fi descisă de Consiliul de Administrație al ISJ, dar a lăsat să se înțeleagă că aceasta va fi destul de dură.
Examenul de bacalureat își va derula, astăzi, ultima probă, cea la alegere din disciplinele din aria curriculară opusă profilului absolvit. Marea majoritate a candidaților (3.472) a optat pentru educație fizică, situație care a determinat Comisia județeană de examen să ceară ministerului o aprobare specială pentru a alcătui comisiile de evaluare și din profesori de gimnaziu. „Pur și simplu, nu avem numărul de profesori necesari în licee”, a explicat profesorul Gheorghe Rață, inspector de specialitate în cadrul ISJ. Per total, cele 27 de comisii organizate în tot județul vor număra 108 cadre didactice, din care 26 provin din școlile generale. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns