• în satele din județ sînt mai mulți locuitori decît la orașe • din cauza scăderii numărului populației, județul a căzut de pe locul trei pe locul cinci în țară
Populația municipiului Bacău a scăzut cu 32.000 de persoane. Așa spun datele preliminare de la recensămîntul populației, efectuat în luna martie a acestui an. Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică din Bacău, ne-a declarat că, din statisticile curente din 2001, reieșea că orașul Bacău avea aproximativ 208.000 de locuitori. În urma centralizării datelor de la recensămînt a reieșit că în Bacău mai trăiesc astăzi doar 175.921 de oameni, adică orașul este mai sărac cu peste 32.000 de persoane, scăderea fiind de 15 procente.
O scădere dramatică a numărului de locuitori s-a înregistrat nu doar la Bacău, ci și în alte orașe din județ. La Onești, de exemplu, populația s-a redus 14%, adică aici sînt acum cu 8.400 mai puține persoane, în timp ce numărul locuitorilor din Buhuși este mai mic 13%, adică cu 2.900 de oameni mai puțin, în timp ce din Dărmănești sînt cu patru sute de locuitori mai puțini decît au fost pînă anul trecut.
Dacă populația a scăzut dramatic la orașe, numărul locuitorilor de la sate a crescut simțitor. Raportat la statisticile din iunie 2001, la Letea Veche sînt cu 911 persoane mai mult, ceea ce înseamnă o creștere de 23%, populația comunei Izvoru Berheciului a crescut cu 180 de oameni, adică cu 12 procente, în timp ce la Berești Bistrița sînt cu 411 indivizi mai mult decît înainte, adică o creștere de 11 procente. Mai mulți locuitori sînt și în comunele Ungureni și Filipești, unde s-au înregistrat 334, respectiv 374 persoane în plus.
Statisticile arată că, în prezent, la țară locuiesc mai multe persoane decît la orașe. În mediul rural trăiesc circa 53,8% din locuitorii județului Bacău.
Faptul că multă lume a părăsit județul a făcut ca Bacăul să scadă în ierarhia națională a localităților în funcție de numărul de locuitori. Dacă înaintea acestui recensămînt eram pe locul trei în țară, județul Bacău a căzut pe locul cinci, în fața noastră trecînd județele Dolj și Constanța. În urma recensămîntului din 1992, județul nostru era tot pe locul cinci, însă a urcat două locuri pentru că la noi în județ sporul natural a fost pozitiv, lucru care nu s-a întîmplat la Dolj și Constanța. Recensămîntul a demonstrat, însă, că numărul celor plecați din județ a fost extrem de mare, oricum cu mult peste așteptări. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns