„Ziarul de Bacău” și-a propus ca, pentru numărul de astăzi, să publice un supliment gratuit cu lista nominală a candidaților la licee, școli profesionale și de ucenici. Din păcate, demersul nostru s-a izbit de un zid ridicat de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău, care a refuzat să ne pună la dispoziție datele necesare. Și asta, în ciuda promisiunilor inspectorului general școlar Ghiorghi Iorga, care, duminică seara, ne-a promis că vom intra în posesia datelor, fără să lase loc la dubii.
Ieri, lucrurile au luat o întorsătură cel puțin curioasă. La sediul Inspectoratului Școlar Județean, redactorul nostru a aflat că lista cu mediile candidaților nu mai poate fi făcută publică. Motivul: un presupus ordin al Ministerului Educației și Cercetării, prin care inspectoratelor județene li s-ar fi impus să nu mai ofere presei nici o informație privind înscrierea în licee. Despre acest ordin știa, însă, numai un angajat de la Serviciul Informatizare al ISJ. Practic, el a fost cel care a refuzat să ne ofere informațiile, susținut de inspectorul de specialitate Cristina Sichim. Ea părea foarte preocupată ca nu cumva elevii să intre în posesia rezultatelor prin intermediul nostru și a invocat, deloc convingător, acea decizie a ministerului, transmisă telefonic unui obscur angajat al inspectoratului.
Ceea ce s-a întîmplat ieri este o nouă dovadă că angajații din sistemul public și-au făcut o obișnuință din a impune în instituțiile în care lucrează propriile reguli. Angajații ISJ Bacău, aflați în slujba comunității, măcar pe hîrtie, uită că sînt plătiți din banii noștri, deci și din banii părinților celor peste 6.000 de elevi care au dat în acest an capacitatea. Și care ar fi avut dreptul să afle, și prin intermediul presei, care este ierarhia finală a mediilor de admitere. Pentru că „Ziarul de Bacău” nu a solicitat ISJ vreo o informație secretă, bună de ascuns prin modernele birouri ale instituției, ci doar datele care i-ar fi putut ajuta pe candidați, cu o clipă mai devreme, să-și dea seama cam pe unde se situează în această competiție.
Cu scuze absurde, de genul „nu vrem să-i dăm peste cap pe candidați” sau „dacă este ceva greșit, ce facem?”, reprezentanții Inspectoratului Școlar au încercat ieri să acopere, de fapt, o crasă indiferență. Pentru că lista cu toți candidații din județ, pe care noi am vrut să o publicăm astăzi, a apărut în ziarele din Iași, spre exemplu, încă de pe 25 iunie, imediat cum s-a încheiat Capacitatea. Atunci, la ISJ Bacău nu exista decît situația parțială, pentru Bacău, iar din județ nu era primită nici o informație. Sub pretextul că directorii de școli nu sînt gata cu statisticile, Inspectoratul Școlar a încercat să ascundă gravele erori manageriale ale acestora. Și, poate, nu numai ale lor. Pentru că ceea ce a fost posibil în alte județe, putea să fie posibil și în Bacău. Cu o singură condiție: ca cineva de la Inspectoratul Școlar să fi avut preocupare pentru soarta celor peste 6.000 de candidați la admiterea în licee, care ar fi avut dreptul să știe pe ce poziție a clasamentului se află și, astfel, să fi avut o șansă în plus în momentul opțiunii. Nu credem că este posibil ca un director de școală căruia i se pune în vedere să trimită niște date pînă la un termen precis nu se conformează.
Se mai ridică și un alt semn de întrebare: cum a fost posibil ca Ministerul Educației și Cercetării să ia o decizie privind secretul informației, pe care să o transmită unui funcționăraș de la calculatoare și nu inspectorului general? Dacă la aceasta adăugăm și faptul că inspectorul general Ghiorghi Iorga nu s-a opus, într-o primă fază, publicării listelor, dar a cedat în fața vehemenței omului de la calculatoare și a inspectorului Sichim, putem avea o imagine clară asupra a ceea ce se întîmplă prin instituțiile statului. Instituții de care depind destinele a mii de copii. Ce să ne mai mirăm că nu au fost date publicității listele cu mediile, pentru că nu a vrut ministerul sau un funcționar „obosit”. Dacă în cel mai mare colegiu din oraș se poate pierde o teză la examenul de bacalaureat, este clar că în învățămîntul băcăuan se poate întîmpla orice. Oricine poate decide să pună lacăt pe informație. Chiar și pe informația publică. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns