• un nou act normativ îi obligă pe patroni să ofere angajaților șanse egale, indiferent de sex • cei care nu respectă condițiile prevăzute de lege vor fi sancționați cu amenzi între 1,5 și 15 milioane de lei
Vremea fustițelor scurte, a picioarelor pînă în gît și a dimensiunilor 90/60/90, preferate la angajare, a căzut. Patronii vor fi obligați să ofere la angajare șanse egale, atît femeilor cît și bărbaților. Egalitatea de tratament în relațiile de muncă între femei și bărbați înseamnă accesul liber pe piața muncii, alegerea liberă a unei profesii, venituri egale pentru muncă egală, condiții de muncă ce respectă normele de securitate și sănătate, informare, consiliere și perfecționare profesională.
Marin Mironeasa este patronul unei firme care se ocupă de prelucrarea lemnului. „În acest domeniu, fiind necesar efortul fizic, lucrul cu bărbații este cel mai indicat. Asta nu înseamnă că în firmă nu avem angajate și femei. De-a lungul anilor, în birourile firmei s-au adunat numai doamne. Și asta, aproape fără să-mi dau seama. Nici în munca de teren nu fac discriminări. Dacă o femeie vrea să conducă mașina, să plece în delegații, nu am nimic împotrivă. La baza angajării salariaților mei a stat profesionalismul lor, lucru rar întîlnit în prezent. Majoritatea meseriașilor bine pregătiți muncesc la mici întreprinzători, cu sau fără forme legale și, chiar dacă rata șomajului e mare, nu ai de unde alege oameni bine pregătiți profesional. Atunci cînd fac o angajare, mai ales într-o meserie care poate fi ocupată în mod egal de un bărbat sau o femeie, nu m-am gîndit niciodată la aspect fizic. Profesionalismul primează. Cred că, pentru a se evita discriminările între salariați, ar trebui să existe un echilibru între meserii”, ne-a declarat Marin Mironeasa.
Nici pentru Cristi Kohalschi nu contează dacă angajatul este bărbat sau femeie. Firma lui are ca domeniu de activitate confecțiile textile și, de aceea, personalul angajat este preponderent format din femei. „În firmă lucrează 120 de angajați, dintre care 10% sînt bărbați, care lucrează ca mecanici sau la magazie. Am și cinci angajați bărbați care care cos la mașini. Chiar am observat că bărbații sînt mai pricepuți decît femeile, dar există ideea preconcepută că numai femeile trebuie să se califice în meseria asta”, ne-a spus patronul. Pentru Cristi Kohalschi, ceea ce contează este pregătirea angajatului și nu este important dacă cel care vrea să obțină un loc de muncă în firma lui este tînăr, bătrîn, femeie s-au bărbat.
Legea 202/2002 reglementează egalitatea de șanse între femei și bărbați. Angajatorii sînt obligați să asigure egalitatea de șanse și tratament între salariați în cadrul relațiilor de muncă de orice fel. Acestea trebuie să fie prevăzute în regulamentul de funcționare și de ordine interioară al unității economice respective. Actul normativ interzice discriminarea prin utilizarea de către angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex în ceea ce privesc relațiile de muncă, în următoarele cazuri: anunțarea, organizarea concursurilor și selecția candidaților pentru ocuparea posturilor din sectorul privat; stabilirea, încheierea, suspendarea sau modificarea raporturilor de muncă sau de serviciu; stabilirea de remunerații, promovarea profesională și aplicarea măsurilor disciplinare.
Patronilor le va fi interzis să ceară candidatelor teste de graviditate. „Graviditatea nu este un impediment la angajare deoarece persoanele respective vor beneficia de concediu de maternitate, plătit în funcție de stagiile de cotizare de către fondurile bugetului de asigurări sociale de stat. În timpul concediului, pe postul respectiv se poate angaja altă persoană cu contract de muncă pe perioadă determinată de timp”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău. În ceea ce privește atitudinea colegială, discriminarea după criterii de sex și hărțuirea sexuală a unei persoane de către un coleg la locul de muncă înseamnă crearea unei atmosfere de ostilitate, intimidare pentru persoana afectată, precum și influențarea în mod negativ a promovării profesionale. Astfel, se speră că se va pune capăt avansurilor patronilor.
„Realitatea relațiilor de muncă este departe de ceea ce prezintă legea. Salariatul dacă primește leafa și are siguranța locului de muncă, nu mai este preocupat de egalitatea șanselor. Controalele vor fi greu de efectuat dacă nu vom avea sesizările persoanelor în cauză”, a mai precizat Ion Barbu. Pentru nerespectarea egalității de șanse între femei și bărbați de către patroni se pedepsește cu sancțiuni contravenționale între 1,5 și 15 milioane de lei. Dacă legea va fi pusă în practică, în curînd nu vom mai citi prin ziare: „firmă caută agent comercial, bărbat, maxim 35 de ani” sau „societate angajează secretară, maxim 25 de ani”. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns