Sistemul băcăuan de sănătate publică se află în suferință cronică, dar nu doar din cauza insuficienței fondurilor, crizei de medicamente și sînge. Peste două sute de posturi de medici sînt vacante, ceea ce face ca numeroase comunități rurale, dar și unele spitale să sufere din lipsă de asistență specializată. Tinerii absolvenți de medicină, prost plătiți și lipsiți de condițiile minime, preferă să se orienteze spre profesii paralele. Cum vedeți rezolvarea acestei disfuncții ce ne afectează, practic, pe toți?
Cristina Atomei, 37 de ani, impiegat de mișcare: „Oamenii trebuie să știe că mai există și medici de familie pentru consultație. Bănuiesc că astfel de probleme nu sînt doar la Bacău, ci toată țara se confruntă cu această problemă. Eu cred că cel mai bine ar fi dacă s-ar găsi o persoană care să fie în măsură să verifice unde ajung toți acești bani care ni se opresc din salariu. Mie, lunar, mi se opresc în jur de 7 – 800.000 de lei numai pentru sănătate. Nu este posibil așa ceva, să dăm atîția bani și să nu putem beneficia de absolut nimic. Oricum, situația este generală, nu numai în «sănătate»”.
Costache Sănduleasa, 50 de ani, administrator: „Sînt convins că această problemă există, iar după părerea mea soluția ar fi privatizarea în totalitate a sistemului sanitar. Sau, dacă nu, o reorganizare care trebuie făcută de cineva competent. Dacă s-ar privatiza, cred că atunci va fi un interes mai mare din partea celor care ies de pe băncile facultății. În plus, ar crește calitatea serviciilor”.
Ștefan Roman, 67 de ani, pensionar: „Nu pot eu să vă spun ce au de făcut cei din conducerea țării. Probabil, mai devreme sau mai tîrziu vor rezolva și această problemă”.
Alexandrina Vascan, 58 de ani, pensionară: „Păi dacă banii puțini sînt motivul pentru care tinerii care termină Facultatea de Medicină nu vor să mai profeseze, atunci să le promită, dar să se și țină de cuvînt, salarii mai bune, ca să-i atragă”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns