• 135 de șomeri și-au pierdut ajutorul de șomaj în acest an pentru că au refuzat un loc de muncă sau un curs de calificare • lor li se adaugă alți peste 8.000 de șomeri care au ieșit din plata indemnizației de șomaj
Într-o economie de piață, bazată pe regula concurenței, preocuparea omului de rînd o reprezintă siguranța zilei de mîine. Și cum ar putea fi ea realizată decît printr-un loc de muncă stabil. Sînt însă și șomeri, care atunci cînd li se oferă șansa încadrării în condiții legale de muncă, o refuză, de regulă din motive subiective, sau pentru a munci la patron, la negru, pentru mai mulți bani.
Carol Moise este șomer, dar a ieșit din plată. El a fost depistat de inspectorii de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău muncind la negru pentru un patron sirian. El le-a spus celor de la ITM Bacău că muncește cu ziua la placat faianță în unitate. Despre bani, la voia patronului! „Banii mi-i va da patronul la finalul lucrării. Voi cere 60 -70 de mii de lei pe metru pătrat. Ne-om înțelege noi”, stă scris în procesul verbal de lTM Bacău.
Irina Cojan are 28 de ani. A lucrat la o firmă în confecții, dar a trebuit să intre în concediu prenatal și postnatal. „Patronul a fost de-acord. Nu am avut probleme. Dar cît timp am stat să îngrijesc copilul, firma și-a închis porțile. Așa că m-am trezit șomeră. Mi-am făcut dosarul de șomaj și am luat ajutorul. Cei de la Forțele de Muncă m-au îndreptat spre un curs de confecționeră gratuit. M-am înscris, dar am renunțat pentru că trebuie să aibă grijă cineva de copilul meu de trei ani. În plus, lucrează și soțul”, ne-a spus Irina. În toamnă ea vrea să își caute un loc de muncă și să se înscrie iar la un curs. Ceea ce nu știe este că acesta nu va mai fi gratuit.
Lucian Jitaru este alt tînăr care a vrut să aibă o patalama la mînă și a ales meseria de zugrav. S-a înscris la un curs de calificare la Serviciul de Formare Profesională din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, dar a renunțat și el. A pierdut indemnizația de șomaj. Cu toate că își dorește calificarea într-o meserie și „un serviciu bun”, a preferat munca la țară, la bunici. Serviciul mai poate aștepta!
Astfel de cazuri sînt multe la AJOFM Bacău. De la începutul anului și pînă în prezent s-au înscris la cursuri și nu s-au mai prezentat, sau au fost exmatriculați pentru absențe nemotivate, 75 de șomeri. Majoritatea tineri. Alți 60 de șomeri au refuzat încadrarea în muncă după absolvirea cursului. Anul trecut au fost înscriși la cursuri de calificare și au abandonat 322 de șomeri. Au refuzat un loc de muncă 20 de persoane. Motivația lor nu are un temei obiectiv. De regulă, ei invocă factori subiectivi, cum ar fi că nu le place meseria spre care au fost îndrumați. Alții efectiv pleacă și nu mai dau nici un semn de viață. „Înscrierea la cursurile de formare profesională se face în funcție de profilul psihoprofesinal al persoanei consiliate. Aceasta trebuie să dovedească abilități pentru meseria respectivă”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la AJOFM Bacău.
Conform Legii șomajului, persoanele care beneficiază de indemnizația de șomaj sînt obligate să participe la serviciile de formare profesională oferite și organizate de AJOFM Bacău. Șomerii care nu se mai prezintă la cursul de calificare, cît și cei care-l absolvă și refuză încadrarea în muncă oferită sînt obligați să restituie Agenției cheltuielile de organizare pentru cursul respectiv. Dacă numărul absențelor nemotivate depășește 10% din totalul orelor de curs, șomerul va fi exmatriculat, fără a mai avea dreptul la un nou curs gratuit. El este obligat să restituie cheltuielile efectuate pînă la data cînd a fost exmatriculat și își pierde totodată și ajutorul de șomaj. „Ei se pot retrage fără a suporta cheltuielile dacă se încadrează în muncă sau încep o activitate autorizată, potrivit legii. Pentru a recupera contravaloarea serviciilor oferite, noi le trimitem acasă decizii de imputare”, a mai precizat Cornelia Barbu.
Șomerilor care își pierd indemnizația de șomaj li se adaugă și circa 8.000 de șomeri care au ieșit din plată, deoarece termenul legal în care puteau beneficia de ea a expirat. Și aceștia sînt obligați să se prezinte la serviciul de consiliere pentru a putea urma un curs gratuit și a fi luați în evidență de instituția care-i ocrotește ca fiind în căutarea unui loc de muncă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns