Dumitru Sechelariu, primarul municipiului Bacău
„Ritmul în care se fac acum contorizările individuale reflectă dorința fiecărui locatar de a plăti exact atît cît consumă. Dorința mea ca primar ar fi ca toată lumea să își poată permite montarea unor apometre în casă. S-a ajuns acum la un echilibru între persoanele care își permit montarea contorilor individuali și cei care nu își pot permite acest lucru, iar acest fapt este întîlnit în orice economie de piață. Dacă aș mai locui într-un apartament, primul lucru pe care l-aș face, ca locatar, ar fi să îmi montez apometre. În prezent am montate în locuința mea apometre individuale. Mi se întîmplă, și mie, uneori, ca atunci cînd este schimbată cîte o conductă, să îmi curgă, pentru un timp la robinet, apă maronie. Însă înlocuirea rețelelor de apă se va încheia în curînd în Bacău și atunci toate aceste mici necazuri vor lua sfîrșit”.
Emil Lemnaru, primarul municipiului Onești
„În municipiul Onești, sursa de alimentare cu apă potabilă este acumularea de la Valea Uzului. Apa vine prin cădere liberă, așa că și cheltuielile sînt destul de mici. Însă cu toate că prețul unui metru cub de apă potabilă este undeva în jurul a 2.000 de lei, mai bine de jumătate din populația orașului este contorizată. De cîțiva ani, consumul s-a redus cu aproape 30%. Și eu am montate în apartament apometre, iar atunci cînd văd că rotițele de contor se învîrt prea repede, opesc robinetul. Cînd ești facturat la consumul de apă în regim paușal, lași apa să curgă continuu, cînd te bărbierești, de exemplu, și nu închizi robinetul decît atunci cînd ieși din baie. Cînd ești contorizat, însă, și vezi acul apometrului că se nu se mai oprește nu îți mai permiți să risipești nici o picătură de apă. „
Vasile Ailincăi, primarul municipiului Moinești
„Aș putea da chiar un exemplu personal în privința avantajelor pe care le prezintă contorizarea individuală. Pînă anul trecut, cînd nu aveam montate apometre în locuință, plăteam, anual, către SC Prest Serv SA, societatea care se ocupă de furnizarea apei potabile în municipiul Moinești, mai bine de trei milioane de lei, pentru consumul de apă în regim paușal. De cînd mi-am montat apometre, am plătit pe primul semestru al anului doar 500.000 de lei. Din păcate, însă, contorizarea individuală nu aduce după sine și o scădere mai mare a consumurilor, așa cum ar fi firesc. În Moinești, programul de furnizare a apei potabile este de doar cîteva ore pe zi și atunci mulți locatari își fac rezerve de apă cu mult mai mari decît ar fi necesar. Se risipește în felul acesta foarte mult. Lucrurile nu vor fi aduse pe făgașul normal decît atunci cînd vom reuși să aducem consumul de apă la un program de 24 de ore pe zi. ”
Ionel Turcea, primarul orașului Buhuși
„Apometrul din apartament face din orice locatar un om gospodar. Conductele interioare sînt reparate mai cu grijă, iar apa nu mai este irosită aiurea”.
Dorinel Miron, primarul orașului Comănești
„Doar un procent de 20% din populația orașului este contorizată, însă o scădere a consumului se simte și în încasările făcute de la locatari de către SC Comunal Service. Apoemtrul de apartament te face să ții seama mai mult de banii pe care îi ai de plătit pentru orice utlilitate. Dacă la paușal îți permți să folosești două tone de apă ca să speli o lingură, cînd ești contorizat încălzești doar puțină apă într-o oală, pentru că orice picătură de apă îți scoate bani din buzunar”.
Ștefan Șilochi primarul orașului Tîrgu Ocna
„Apometrul montat în casă te face să fii mai atent cu banii pe care îi ai de plătit. Locatarii care și-au montat pînă acum apometre plătesc cu cel puțin 30% mai puțin decît cei contorizați în regim paușal”.
Lasă un răspuns