Febra contorizării consumului de utilități a cuprins întreaga populație a județului. Pe lîngă programele de contorizare realizate de societățile de gospodărire comunală din fiecare localitate a județului, locatarii au început, în paralel, să își contorizeze, consumul de apă. Și asta pentru că o contorizare a consumului doar la nivel de scară de bloc presupune, pînă la urmă, plata tot la comun a consumului de utilități. Scăderea semnificativă a consumurilor de apă a început să se facă simțită mai ales după începerea contorizăriila nivel individual. În județul Bacău, contorizarea la nivel de scară de bloc se prezintă destul de diferit în funcție de fiecare localitate în parte.
Situația contorizării conusumului de apă la nivel de scară de bloc
• în municipiul Bacău
În prezent, contorizarea în municipiul Bacău este realizată în proporție de 95% la Asociațiile de locatari și proprietari și de 20% la abonații particulari. Contorizarea s-a făcut de către RAGC în baza HG 348/93 și în baza legislației metrologice în vigoare. Scopul acțiunii de contorizare a fost în primul rînd necesitatea realizării unor tranzacții comerciale între furnizor și beneficiar, precum și necesitatea efectuării de către furnizor a unui bilanț corect între apa captată și pompată între rețeaua de distribuție și cea facturată, în vederea cunoașterii pierderilor reale. În al treilea rînd, prin introducerea contorizării beneficiarul este cointeresat să economisească cantitatea de apă consumată de pe rețea și să stopeze în acest fel risipa. Acest lucru a fost confirmat și în practică. La asociațiile de locatari și proprietari se înregistrează o scădere semnificativă a consumului de apă potabilă, după realizarea contorizării. Această economisire a apei, prin sensibilizarea pecuniară a consumatorului, a dat posibilitatea RAGC de disponibilizare a unor debite importante de apă potabilă, fapt care a
dus la prelungirea programului zilnic de furnizare al apei potabile în municipiul Bacău.
• în municipiile Moinești și Onești
Programul de contorizare a fost început în anul 1996, mai întîi la nivel de punct termic. După extinderea contorizării, s-a ajuns acum ca aproximativ 95% din scările de bloc din municipiul Onești să fie contorizate.
• în orașele Tîrgu Ocna și Buhuși
Contorizarea la nivel de scară de bloc a ajuns acum la un procent de aproximativ 30%
• în Comănești
Încă nu a fost demarat un program de contorizare la nivel de scară de bloc. Pentru moment, administrația publică locală are în vedere antamarea unor credite pentru reabilizerea rețelelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare.
Situația contorizării individuale
În cîteva dintre localitățile județului contorizarea la nivel individual cuprinde aproximativ 40-50 % din numărul locatarilor. Exte cazul municipiilor Bacău, Onești și Moinești, unde aproximativ jumătate din locatari sînt contorizați individual. În Tîrgu Ocna și Buhuși, procentul de contorizare individuală se ridică la 30-40 %, iar în Comănești, aproximativ 20% din populație este contorizată individual la consumul de apă.
Lasă un răspuns