• de la 1 iulie, perisabilitățile sunt deductibile • protocolul nu poate depăși doi la sută din profit • nu se mai plătesc impozite pentru dobînzile bancare • anul calendaristic are două exerciții fiscale • impozitul pentru veniturile din export va crește anual
Noua lege privind impozitul pe profit (414/2002), intrată în vigoare la începutul acestei luni, stabilește că firmele care desfășoară activități de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, cazinourilor și discotecilor, plătesc o cotă de impozit de 25 la sută, dar nu mai mică de 5 la sută din valoarea veniturilor. Limita minimă impusă este menită să descurajeze evaziunea fiscală, activitățile de noapte fiind greu controlabile din acest punct de vedere.
O altă noutate este impozitul de șase procente pentru contribuabilii care încasează valută din export. Această cotă va funcționa pînă la sfîrșitul acestui an dar, de la 1 ianuarie 2003, se va majora la 12,5 la sută, urmînd ca exportatorii să fie împovărați din 2004 cu un impozit pe profit de 25 la sută. Noua lege a păstrat cota generală de impozit de 25 de procente, iar pentru BNR de 80 la sută. O facilitate pentru oamenii de afaceri este că, în premieră, sînt deductibile perisabilitățile. În schimb, nu se pot deduce amenzile, confiscările, majorările de întîrziere și penalitățile de întîrziere datorate către autorități, mai puțin cele prevăzute în contractele comerciale. Impozabile sînt și cheltuielile de protocol care depășesc 2% din profit și cele ce vizează serviciile de management, consultanță, în situația în care nu sînt încheiate contracte în formă scrisă.
Dobînzile se deduc integral
Cheltuielile cu dobînzile se deduc integral, în cazul în care gradul de îndatorare a capitalului este mai mic decît unu. Gradul de îndatorare reprezintă raportul dintre valoarea împrumutului și capitalul propriu al firmei. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) din Bacău explică această prevedere prin aceea că „firmele nu trebuie să fie tentate să facă împrumuturi cu orice cotă de dobîndă, patronii trebuind să contracteze credite eficiente”. În cazul în care gradul de îndatorare este peste unu, inclusiv, cheltuielile cu dobînzile sînt deductibile pînă la nivelul sumei veniturilor din dobînzi, plus 10% din celelalte venituri ale contribuabilului. Dacă cheltuielile din diferențele de curs valutar ale societății depășesc veniturile din aceleași diferențe, acestea vor fi tratate ca o cheltuială cu dobînda.
Anul calendaristic are două exerciții fiscale
Anul calendaristic 2002 va fi compus din două exerciții fiscale. Primul cuprinde perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2002, pentru care se aplică vechea legislație. Pînă la 25 iulie, contribuabilii trebuie să depună la administrațiile finanțelor publice declarația privind impozitul pe profitul realizat în primele șase luni ale anului. Al doilea exercițiu fiscal cuprinde ultimele șase luni ale anului, pentru care se aplică Legea 414/2002. Firmelor care au obținut înainte de 1 iulie certificatul permanent de investitor într-o zonă defavorizată, li se aplică în continuare scutirile la plata impozitului pe profit pe toată durata existenței zonei defavorizate. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns