• șapte candidați au picat examenul de bacalaureat după soluționarea contestațiilor • inițial, aceștia trecuseră bac-ul, dar cu note mici
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) și-a trecut, ieri, în cont o nouă premieră: picarea, la examenul de bacalaureat, a șapte candidați, după soluționarea contestațiilor. Perfect regulamentară, întîmplarea are însă un grad foarte mare de neobișnuit, în condițiile în care, în ultimul timp, cei mai mulți elevi văd în contestații o posibilitate de creștere a notei de la un examen sau altul. De data asta, însă, a fost altfel. „Candidații trebuie să înțeleagă că o contestație nu implică, automat, creșterea notei. O contestație implică și o mare responsabilitate”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Ana Marchiș, președinta Comisiei județene de contestații. Inițial, cei șapte promovaseră „maturitatea”, dar, din cauza unor note ceva mai mici, au apelat la contestații, tocmai în speranța primirii unor note ceva mai mari. Din păcate pentru ei, cererile de recorectare a lucrărilor cu pricina le-au fost fatale. Adjuncta Marchiș a evitat să ofere amănunte referitoare la numele sau liceul de proveniență al celor „uciși” de contestații, dar, surse demne de încredere, ne-au confirmat că unul dintre cei șapte este elev la Colegiul Național „Ferdinand I”. Acesta a primit, din partea comisiei de corectare, nota 5,15 pentru teza sa de matematică, a făcut contestație și s-a ales cu nota 3,70. În acestă situație, numărul liceelor fără nici un picat s-a redus la două, doar Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” și Liceul de Artă „George Apostu” avînd o promovabilitate de 100%.
Procentul de promovabilitate la nivelul întregului județ, a crescut însă în urma contestațiilor, cele șapte cazuri amintite fiind compensate de cele 103 promovări înregistrate în urma contestațiilor. Per total, numărul candidaților reușiți este, acum, de 3.505, ceea ce reprezintă un procent de promovabilitate de 87,4%. Adică, cu circa două procente mai mult decît înainte de soluționarea contestațiilor. Altfel, aceleași contestații au dus la mărirea altor 95 de note, dar și la scăderea unui număr de 243 de calificative. Cît privește cele 40 de contestații făcute, la limba română, de către candidații de la Colegiul „Ferdinand”, aproximativ 15 dintre ele s-au soldat cu creșterea notelor acordate inițial. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns