• cele mai afectate au fost comunele Roșiori și Berești-Bistrița • în urma calamităților au fost distruse 761 de hectare de culturi agricole, viță de vie și livezi • vîntul puternic a smuls acoperișul Școlii nr. 1 din Răcăciuni și a afectat unele instalații electrice
Furtunile din ultimele trei zile din județul Bacău au produs pagube însemnate în mai multe localități. Persoane fizice și patronii unor asociații agricole și-au văzut compromise peste noapte zeci de hectare de culturi. Pagubele produse se ridică la circa 3,5 miliarde de lei.
Din raportul înaintat prefectului Radu Cătălin Mardare reiese că cele mai afectate localități din județ au fost comunele Roșiori și Berești-Bistrița. La Roșiori, vîntul și ploile au compromis total sau parțial 150 de hectare de grîu, o sută de hectare de porumb și 20 de hectare cultivate cu floarea soarelui. Valoarea totală a pierderilor se ridică la 1,5 miliarde de lei. Stricăciuni la fel de mari s-au produs și în comuna Berești-Bistrița. În urma furtunii au fost compromise 65 de hectare de grîu, șapte hectare cultivate cu ovăz, 52 de hectare de porumb și 46 hectare cu floarea soarelui. Pierderi importante au suferit și cei care au cultivat cartofi (trei hectare distruse), sfeclă de zahăr și legume (cîte opt hectare din fiecare), viță de vie – trei hectare, și lucernă – două hectare. Furtuna a distrus încă 30 de hectare de livadă de vișini.
La Glăvănești a fost culcat la pămînt porumbul de pe 85 de hectare, 30 de hectare de grîu au fost distruse, la fel ca și zece hectare de ovăz și tot atîtea de orzoaică. Pagubele înregistrate în această localitate se ridică la 415 milioane de lei. Vîntul care a căpătat aspect de vijelie și ploile abundente au făcut ravagii și în localitatea Huruiești. Au fost distruse 105 hectare de porumb, cinci hectare de viță de vie și șapte hectare de grîu. Și aici pierderile se cifrează la 162 de milioane de lei. În tot județul, în doar cîteva zile s-au înregistrat pierderi de aproape 3, 5 miliarde de lei.
Acestea nu au fost însă singurele probleme cauzate de furtuni.
La Răcăciuni, de exemplu, Școala Generală nr. 1 a rămas în cîteva clipe fără acoperiș. „În jurul orei 19.00, s-a pornit un vînt puternic care a smuls acoperișul. Norocul nostru a fost că era tîrziu și nu erau copii prin preajmă, pentru că acoperișul a căzut pe terenul din curtea școlii. Noi am estimat pierderile la peste 100 de milioane de lei”, ne-a declarat Vasile Ichim, primarul din Răcăciuni. Vîntul le-a dat mari bătăi de cap și salariaților de la Electrica. Instalațiile electrice din anumite regiuni au fost afectate parțial sau total din cauza vijeliei. Ruperile de nori din seara zilei de 10 iulie au rupt doi stîlpi de beton, care au creat probleme la derivația Tuta, la linia electrică de 20 de kV Tîrgu Ocna – Tîrgu Trotuș, lucru care a lăsat temporar fără lumină orașul Tîrgu Ocna, satele Viișoara și Tuta. Probleme similare au existat și la Cetățuia, la linia electrică de 20 kV Tărîța – Berești Tazlău, care au afectat localitățile Strugari, Nădișa și Enăchești. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns