Mitică Chirnoagă, maistru, Onești: Miercuri după-amiază am venit la Bacău pentru niște treburi personale și mi-am spus că e prilej potrivit să-mi fac cumpărăturile la Metro. Cum eram în compania unui amic care „avea intrare”, mult rîvnita legitimație de acces, l-am convins să mergem, cu gîndul că „vom servi” o mostră de civilizație occidentală în materie de comerț. Pînă la un punct, toate bune, marfă full, bani să ai. Supărări puține, doar electro-transportoarele pentru aprovizionarea care te mai șterg fără ca operatorii să-ți spună pardon sau scuzați. Dar românul este înțelegător și scuză. Neplăcerile te pîndesc la casă, unde trebuie să plătești. Prima condiție e să ai răbdare (fără tutun, fumatul e interzis). Cozi respectabile, ritm cam domol de încasare, la oră de vîrf: 18.00. Am, deci, timp și trec la numărat: din 20 de case, funcționează doar 8. Sînt închise (nu mă interesează motivele) 12: 2, 4, 5, 7, 8, 9,12, 14, 15, 16, 18, 20. Aceasta e, deci, explicația aglomerației și a timpului furat clientului. Cineva, citindu-mi nemulțumirea pe față, mă lămurește: „Asta-i, dom’le; treabă nemțească cu material românesc.”Mă întreb: dacă tot am importat soluția, de ce n-am adus și niscai nemți?
Unde-s banii?
Aceasta e întrebarea ce se desprinde din conținutul scrisorii primită, ieri, la redacție și prin care semnatarul își exprimă speranța că măcar noi, Ziarul de Bacău, vom deschide calea adevărului pentru a lămuri și a pune lucrurile la punct. Reproducem, în continuare, textul scrisorii:
„Stimată redacție,
Mă adresez ziarului dumneavoastră cu convingerea că sînteți singurii în măsură să faceți un pic de dreptate, în această țară unde corupția și hoția merg mînă în mînă pe față, unde cinstea și munca au devenit bătaia de joc a îmbuibaților. Dar ca să nu mai lungesc vorba, iată ce mă doare. Mă numesc Boișteanu Vasile și sînt locuitor al localității Pîncești, com. Sascut, jud. Bacău, actualmente angajat al SCT București în funcția de electrician, la șantierul Orbeni. Am doi copii, dintre care unul, Boișteanu Oana, a promovat anul acesta în clasa a VIII-a a Școlii generale de opt clase din Pîncești. Fetița a participat anul acesta la un concurs de atletism unde a luat locul doi pe județ la rezistență și, împreună cu ea, și alți colegi din sat și comună în general. Acest concurs a fost mult mediatizat și, după cum am auzit eu la radio, a fost patronat chiar de Guvern. Pentru rezultatele lor, copiii trebuiau să fie premiați cu bani, după cum am înțeles eu, de la bugetul de stat, cu cîte 1, 2 și 3 milioane, în funcție de locul ocupat și la cîte discipline a participat fiecare copil. Însuși profesorul de sport a spus copiilor că vor primi acești bani, iar doi copii ai căror părinți sînt consilieri – plătitori la școlile din comuna Sascut, au văzut pe statele de plată ale părinților lor numele celor premiați, dar banii nu au mai ajuns nici astăzi la copii. La sfîrșitul anului școlar, cînd unul din părinții copiilor premiați a întrebat de profesorul de sport Băluță Constantin de banii aceștia, el a afirmat că Guvernul nu a trimis banii. Dacă e așa, aceasta nu e decît o măgărie în plus la miile de măgării la care guvernanții noștri se dedau din ’89 încoace, dar ceva îmi spune că banii aceștia s-au oprit undeva mult mai jos, mai aproape de noi, muritorii de rînd, și că niște bandiți cu patalama de intelectuali se înfruptă din munca și transpirația copiilor, care în cazul meu trebuie să meargă cu ziua la muncă să-și cumpere o pereche de teniși. În această situație (de a nu primi bani) se află, după cum v-am spus, încă 4-5 copii din Școala generală nr.1 Pîncești, dar probabil au o situație materială mai bună, sau nu le-a venit ideea să se adreseze dumneavoastră și s-au resemnat cu tot ce se întîmplă actualmente în societatea românească. Cu convingerea că veți face să triumfe încă un pic de dreptate în România, vă urez mult succes în continuare și vă mulțumesc anticipat.
Redacția: Stimate domnule Boișteanu, dăm curs solicitării dumneavoastră și atenționăm, astfel, Inspectoratul Școlar Județean și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, instituțiile în măsură să lămurească situația și să pună lucrurile la punct. Sperăm ca demersul nostru publicistic să aibă finalitatea pe care o doriți. Vom urmări modul de rezolvare a cazului. (Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU )
Lasă un răspuns