• practicată doar de unele licee, aceasta variază între 15.000 și 150.000 de lei • Inspectoratul școlar spune că taxa nu e ilegală, dar e anormală
Liceele băcăuane par a nu scăpa nici un prilej de a mai scoate niscaiva bani din buzunarul elevilor, fie ei „veterani” sau „boboci”. Sub permanentul leit-motiv al lipsei de fonduri, completat cu decizii ale Comitetului de Părinți sau ale Consiliilor de Administrație, conducerile unor licee inventează tot felul de taxe, doar-doar mai cîștigă un ban. Ultima găselniță se numește „taxă de înscriere la liceu” și variază între 15.000 și 150.000 de lei, în funcție de mărinimia fiecărui consiliu sau comitet. Interesant este faptul că taxa este practicată doar de liceele considerate „de frunte”, singura excepție din categoria fostelor licee industriale venind dinspre Liceul „Letea”. Cum Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” și Grupul Școlar „N.V. Karpen” au intrat de mult în rîndul liceelor căutate de absolvenții de gimnaziu, conducerile școlilor respective au luat decizia să instituie taxa. Pe de altă parte, și printre liceele bune există excepții, Liceul „Mihai Eminescu” formînd, alături de Grupurile Școlare „Henri Coandă”, „Dumitru Mangeron” și cel de Chimie, categoria școlilor care nu percep taxă de înscriere.
Topul liceelor care au instaurat taxa cu pricina este condus, de departe, de Grupul Școlar „N. V. Karpen”, care cere fiecărui elev admis la liceu cîte 150.000 de lei. Cum fostul liceu industrial nr. 3 are, anul acesta, 280 de locuri în calsa a IX-a, rezultă că, numai de pe urma taxelor de înscriere, școala cîștigă peste patru milioane de lei. O sumă pe care profesorul Mihai Vasiliu, director adjunct al Liceului „Karpen”, o consideră corectă pentru cheltuielile pe care le are școala. „Valoarea taxei de înscriere acoperă cheltuielile pe care școala le face, pe parcursul celor patru ani de liceu, pentru fiecare elev în parte. Mulți dintre elevii noștri nu sînt din județul Bacău și, dacă ar fi să iau numai banii cheltuți pe corespondența pe care o ținem cu părinții, tot am obține o sumă importantă”, a explicat directorul adjunct Vasiliu.
Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, Liceul Economic și Grupul Școlar „Letea” au fixat o taxă de înscriere de 50.000 de lei. Dacă profesorul Francisc Coșa, directorul Colegiului „Vrănceanu”, ne-a declarat că „taxa a fost fixată de către Comitetul de Părinți și acoperă cheltuielile cu multiplicarea tipizatelor de înscriere”, profesorul Ion Popescu, directorul Liceului Economic, a avut o motivație inedită. „Banii strînși vor fi folosiți pentru curățenie, pentru că anul acesta primăria nu ne mai dă nimic, atît timp cît ne face centrală. Nu e de ajuns, dar ceva, ceva tot se adună”, ne-a declarat directorul Popescu. Cît privește Liceul „Letea”, o secretară suficient de țîfnoasă ne-a explicat că „taxa acoperă costul formularelor de înscriere. Ea a fost stabilită de Consiliul de Administrație al liceului și nu știu dacă trebuie să justific în fața dumneavoastră de ce Consiliul a luat această decizie”. Mai mult, aceeași secretară ne-a lăsat să înțelegem că nu e loc de eventuale reduceri sau scutiri de taxă, chiar dacă „Letea” e unul dintre liceele frecventat de elevi care provin, cu precădere, din familii destul de sărace.
În schimb, Colegiul „Vrănceanu” și Liceul Econopmic au prevăzut și scutiri de taxă pentru elevii cadrelor didactice, cei care mai au frați sau surori în același liceu sau cei care provin din familii nevoiașe. În cee ce le privește celelalte două colegii naționale din oraș, acestea au fixat taxe de înscriere mult mai „umane”. Colegiul Național „Ferdinand I” le cere elevilor cîte 15.000 de lei, dintre care 5.000 de lei pentru formularul tipizat de înscriere și 10.000 de lei pentru broșura de prezentare a liceului și a materiilor opținale, în timp ce Colegiul Național „Vasile Alecsandri” percepe bobocilor cîte 20.000 de lei. Cei de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” s-au oprit la o taxă de înscriere de 25.000 de lei, bani pentru care elevii primesc o broșură de prezentare a școlii și revista „Știință și tehnologie”, editată tot de liceu. „Taxa nu este obligatorie, însă le spunem celor care vin să se înscrie că materialele le vor folosi în cursul anului școlar”, ne-a declarat profesorul Gheorghe Florea, director adjunct al Colegiului „Saligny”.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) privește inovația numită „taxă de înscriere la liceu” cu rezerve destul de mari. Inspectorul general adjunct Ana Marchiș spune că „taxa nu e ilegală, dar nu mi se pare normală. O valoare de 10 – 15.000 de lei nu mi se pare exagerată, date fiind cheltuielile pe care școlile le fac cu hîrtia pentru tipizate și tonerul de la xerox. Totuși, 50.000 mi se pare mult”. În condițiile în care liceele au autonomie și nu puțini directori au tendințe de „suveranitate”, opiniile adjunctei ISJ riscă însă să rămînă doar bune intenții. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns