• chiar dacă numărul copiilor ocrotiți în centre de plasament este din ce în ce mai mic, micuții se află tot în grija statului • pentru aproximativ 250 de copii soluția de dezinstituționalizare găsită a fost ocrotirea în sistem alternativ
Numărul copiilor părăsiți de părinți în grija statului, care acum se află în plasament la organizațiile neguvernamentale, la rude sau la asistenți maternali profesioniști este în continuă creștere. Față de aceiași perioadă a anului trecut, numărul copiilor din județul nostru îngrijiți în sistem familial sau ocrotiți la organizațiile neguvernamentale este mai mare cu aproximativ 250. „Creșterea numărului celor mici aflați într-o formă de plasament familială se explică prin reducerea copiilorîn centre de plasament. Nu pentru toți a fost posibilă reintegrarea în familia naturală și, în locul menținerii într-un centru, a fost găsită soluția ocrotirii în sistem alternativ”, explică Sorin Brașoveanu, directorul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău. Dacă la sfîrșitul lunii iulie a anului trecut în centrele de plasament se aflau circa 1.230 de copii, la sfîrșitul aceleiași luni a acestui an, în centre mai există numai 895 de copii, cu aproximativ 335 mai puțin.
Cea mai semnificativă creștere se înregistrează în sectorul asistenți maternali profesioniști, unde anul trecut erau dați spre îngrijire doar 234 de copii, pentru ca, după numai un an, numărul să ajungă la 436. Singura scădere se înregistrează la forma de plasament simplu, adică vecini, cunoștințe sau oameni bine intenționați, care se oferă să îngrijească micuții părăsiți de părinți, unde, în loc de 64 de cazuri anul trecut, se înregistrează acum doar 62 de situații. Explicația ar fi că nivelul din ce în ce mai scăzut de trai nu le mai permite oamenilor să facă gesturi caritabile, oricît de bine intenționați ar fi. „Scoaterea copiilor din centre de plasament este efectul strategiei nîn domeniul protecției copilului, care prevede ca, pînă în 2007, toate cemplexele de servicii comunitare să se închidă. Copiii nu pot fi aruncați în stradă, iar de cîțiva ani se merge pe sistemele alternative de plasament”, spune directorul Sorin Brașoveanu.
Avantajele ocrotirii copiilor în alte forme decît cele tradiționale, în orfelinate mamut, sînt muneroase. În primul rînd, crescînd într-o familie, la asistenți maternali, la rude sau la cunoștințe, copiii duc o viață aproape normală. Chiar dacă merg la organizații neguvernamentale, adică tot în centre, condițiile sînt mult mai bune, iar atenția acordată fiecărui copil este considerabil mai mare. Pe de altă parte, și statul are de cîștigat închizînd centrele. Calculele efectuate la jumătatea acestui an arată că, pentru un singur copil instituționalizat într-un centru mare, cheltuielile lunare se ridică la peste șapte milioane de lei, bani în care intră mîncarea, îmbrăcămintea, utilitățile, întreținerea clădirilor, salariile personalului. Ori, în cazul copiilor aflați la rude, la cunoștințe sau la organizațiile neguvernamentale cu activități în domeniul protecției copilului, singurul cost suportat de stat este alocația de plasament, în valoare de 700.000 de lei. În aceste condiții, cheltuielile sînt de 10 ori mai mici decît dacă micuții ar rămîne, în continuare, în grija unor centre de profil ale statului. În prezent, în cazul copiilor de la AMP, acestor bani li se adaugă doar salariul asistentului maternal, care nu depășește, în cel mai bun caz, patru milioane de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns