• echipele Direcției de Sănătate Publică au bătut din poartă în poartă în căutarea persoanelor în pericol să se îmbolnăvească de febră tifoidă
Trei echipe de cadre medicale ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) au fost ieri pe teren, în localitățile lovite de inundații, pentru a inventaria numărul persoanelor expuse la îmbolnăvirea de febră tifoidă și a fîntînilor acoperite de aluviuni. Localitățile vizitate ieri de reprezentanții DSP sînt Luizi Călugăra, Răcătău, Răcăciuni, Buhoci și Huruiești. În toate dintre aceste așezări rurale, persoanele care au consumat apă din fîntînile inundate, dar și cele care au participat la acțiunea de scoatere a mîlului din case, grajduri și latrine vor fi vaccinate împotriva febrei tifoide. În paralel cu acțiunea de vaccinare, cadrele sanitare ale DSP vor efectua analize chimico-bacteriologice ale apei din toate fîntînile aflate pe raza localităților afectate de inundații.
„Este foarte posibil ca și apa din fîntînile care nu au fost acoperite de apă să fie infestată cu microbi răspunzători de declanșarea unor epidemii hidrice, așa cum este și febra tifoidă. Pot exista infiltrații în pînza freatică și din apa care a băltit în jurul acestor fîntîni. Analizele de laborator vor stabili care dintre fîntînile din respectivele comune pot fi folosite zilele acestea și care trebuie să fie dezinfectate”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, director adjunct al DSP. Înaintea campaniei de vaccinare împotriva febrei tifoide, ale cărei costuri vor fi suportate de Ministerul Sănătății, DSP a pus la dispoziția sătenilor loviți de inundații și substanțe speciale pentru dezinfectarea fîntînilor. „Numărul exact al persoanelor care urmează să fie vaccinate nu se știe încă. Toate persoanele cu vîrste între 5 și 55 de ani, care au băut apă din fîntînile inundate și cei care au stat în mîl ca să-și salveze lucrurile din gospoădărie vor fi vaccinați. DSP a împărțit în comunele afectate substanțe dezinfectante pentru fîntîni, acțiunea fiind urmărită de asistenții igieniști din comune”, a declarat dr. Angela Aflorei, director adjunct DSP. Deocamdată, singurii locuitori afectați de ploaia torențială de sîmbătă seară, care nu au probleme cu apa potabilă, sînt țăranii din Luizi Călugăra. În această comună există o microcentrală care distribuie în localitate apa captată dintr-un izvor.
Primul bilanț al pagubelor provocate de furtuna de sîmbătă
Primăria Municipiului Bacău și Inspectoratul Municipal de Protecție Civilă au definitivat ieri primul bilanț al distrugerilor provocate de precipitațiile căzute la sfîrșitul săptămînii trecute. În urma ploilor abundente estimate la 125 de litri pe metrul pătrat și a furtunii din seara zilei de 20 iulie au fost inundate case, garaje, terenuri și grădini, subsoluri de de case și blocuri, s-au semnalat prăbușiri de arbori, avarii la rețelele telefonice și de energie electrică. Pentru înlăturarea apei, arborilor căzuți și remedierea avariilor, comisia locală de apărare împotriva dezastrelor a mobilizat toți agenții economici cu responsabilitate în acest domeniu. Permanența comisiei a fost asigurată pe toată perioada intervenției la sediul punctului de comandă de protecție civilă a Primăriei Bacău. Au fost inundate 29 de case și blocuri de locuit, precum și 16 instituții publice și agenți economici.
Grupul Județean de Pompieri a intervenit cu 138 de persoane și 51 de mașini autospeciale, autopompe, autocamioane și alte mijloace. RAGC a intervenit cu 15 persoane și trei vidanje, un hidrocurățător și șase pompe. Un număr de 47 de salariați ai Direcției Salubritate și Spații Verzi din cadrul Primăriei au intervenit cu drujbe și alte utilaje și au înlăturat nouă arbori căzuți pe asfalt, au desfundat 24 de grătare de la canalizări și au fost curățate 14 zone în care s-a adunat apă în exces pe carosabil.
Cu un efectiv de 30 de persoane și cu ajutorul a șapte mașini speciale, SC Filiala de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Electrică „Electrica-Moldova” SA a intervenit în municipiul Bacău pentru înlăturarea deranjamentelor produse la trei cabluri și 60 de puncte de joasă tensiune. Direcția de Telecomunicații Bacău a intervenit pentru înlăturarea avariilor la șapte cabluri și 40 de fire aeriene cu 30 de salariați, trei pompe, trei mașini autoutilitare și trei autoturisme. Pentru a se asigura o intervenție mai rapidă în astfel de cazuri, Valeriu Mihai, șef birou tehnic în cadrul Inspectoratului Municipal Bacău de Protecție Civilă, a înaintat o serie de măsuri privind utilarea Primăriei Bacău și a Inspectoratului de Protecție Civilă cu anumite materiale și utilaje specifice și crearea unor depozite cu materiale pentru ajutorarea sinstraților. Totodată, se propune întocmirea unor contracte cu agenții economici pentru prestări de servicii în cazul producerii unor dezastre, crearea de ture permanente în cazul în care se prevăd averitizări meteo.
Pompierii au salvat 40 de copii izolați sub cupola circului
Începînd de sîmbătă seara, de la orele 18,00, și pînă ieri, cînd efectele vijeliei s-au diminuat considerabil, telefoanele Grupului de pompieri militari „Mr. Constantin Ene” din Bacău au sunat practic fără întrerupere. Imediat după începerea furtunii, pompierii au intrat în alertă și au început să acționeze pentru evacuarea subsolurilor inundate ale principalelor instituții de pe raza municipiului, precum și de la blocurile de locuințe situate situate pe străzile Republicii, Bucegi, Izvoare, Pictor Aman și Șoimului. „Pentru înlăturarea efectelor calamităților am acționat cu 137 de cadre și 113 militari în termen, care au totalizat un volum de muncă de 130 de ore. La intervenții am folosit aproape două tone de motorină pentru 25 de autospeciale, cinci autocamioane de intervenție și patru motopompe. În continuare mai acționăm pentru evacuarea subsolurilor, însă populația trebuie să înțeleagă că nu sîntem vidanje, și că trebuie ca fiecare să pună mîna să scoată apa din blocul în care locuiește”, ne-a declarat maiorul Volodea Tisescu, purtătorul de cuvînt al Grupului de pompieri militari „Mr. Constantin Ene” din Bacău. Una din cele cele mai mari reușite ale pompierilor băcăuani o constituie salvarea unui grup de 40 de copii, ce au rămas izolați pe timpul furtunii sub cupola circului amplasat în zona Bazinului de Înot.
O comisie lucrează la evaluarea pagubelor produse de furtună în județ
O comisie a Prefecturii Bacău a început ieri evaluarea pagubelor
produse de căderea masivă de ploaie și de vîntul care s-au abătut
asupra județului sîmbătă seara. Comisia și-a început activitatea la
Luizi Călugăra și Buhoci, cele mai afectate comune. Reamintim că,
la Luizi Călugăra, apele au inudat 200 de gospodării, dintre care 30
de case, și 20 de hectare de teren agricol. Un pod a fost colmatat și
aproape un kilometru de drum comunal balastat a fost distrus. La
Buhoci și Bijghir, ploile au pătruns în 146 de gospodării, dintre care
62 de case, 170 de hectare de teren agricol au fost inundate, 19
fîntîni sînt inutilizabile, iar 150 de păsări și 25 de porci au fost luați
din cotețe de pîraiele Ulm, Știrbu și Dogaru, trei firicele de apă în
mod obișnuit, care au făcut, însă, ravagii.
Astăzi va începe evaluarea pagubelor și la Huruiești și Tătărăști. La
Huruiești au fost inundate două case și 60 de hectare de teren, la
Tătărăști a fost afectat un drum comunal pe o lungime de 14
kilometri de drum comunal, iar un pod de la intrarea în Ungureni a
fost rupt de viitură. Prefectul județului, Radu Cătălin Mardare, spune
că, din fericire, nu s-au semnalat situații dramatice, cum au fost în
alte județe ale țării. După evaluarea pagubelor, prefectura va înainta
solicitări pentru ajutorare ce pot fi acordate dintr-un fond aflat la
dispoziția Guvernului și administrat de Ministerul Administrației
Publice.
Muzeul de Științe a „intrat la apă”
Sediul viitorului Muzeu de Științe ale Naturii din Parcul Cancicov a
fost și el afectat de ploile de acum trei zile. Apa a pătruns în corpul
B al clădirii, în singurul hol finisat, astfel că angajații s-au mobilizat
pentru a diminua efectele inundației. „Apa a inundat parterul și
demisolul, însă nu au fost pagube deosebite datorită gresiei care a
favorizat înlăturarea rapidă a apei”, precizează inginerul Bogdan
Ghiduși.
Sute de milioane de lei s-au murat în subsolul „Finanțelor”
Printre subsolurile inundate de ploile de sîmbătă seara s-a numărat și cel al Direcției Generale a Finanțelor Bacău, unde canalizările nu au făcut față cantităților mari de precipitații. Apa a pătruns în incinta Trezoreriei, unde a afectat mobilier și documentație. De asemenea, a fost inundată și casa de bani (blindată, dar nu și impermeabilă) a Tezaurului, bancnote în valoare de cîteva sute de milioane de lei fiind udate. Bani se aflau în saci, pregătiți pentru operațiunea de răscumpărare a certificatelor de trezorerie de la populație. Prima măsură a fost scoaterea apei, operațiune la care și-au dat concursul și pompierii. Bancnotele au fost lăsate pe rafturi să se usuce, ele nefiind afectate iremediabil. (Cezara DUȚĂ, Elena SOLOMON, Florin CRĂCIUN, Nicoleta BICHESCU, Florin POPESCU, Raluca BLĂNARU, Roxana POPA)
Lasă un răspuns