Titularizarea pe posturi a cadrelor didactice care au susținut concursul de titularizare în vara acestui an a provocat valuri de nemulțumiri și contestații din partea dascălilor. Toți acuză conducerea Inspectoratului Școlar Județean de practici ilegale, interese, jocuri de culise și favoritism. Se solicită renunțarea la sistemul computerizat de titularizare și rezolvarea tuturor contestațiilor în spiritul normelor și regulamentelor care au stat la baza concursului. Ce șanse sînt pentru a se rezolva în mod obiectiv acest conflict? Prezentăm, în ancheta redacțională de astăzi, opinii ale cadrelor didactice direct interesate:
D.L., 22 de ani, învățătoare: „Ne-am săturat de cînd așteptăm. Nu avem nici un răspuns, ni se închid toate ușile în nas. Dar știți vorba aceea: „Speranța moare ultima!” Dacă nici speranțe nu mai avem, atunci s-a dus totul de rîpă”.
Mihaela Craiu, 28 de ani, absolventă «Arte Plastice»: „Nu știu ce să mai zic. În primul rînd, este o mare bătaie de joc. Organizarea lasă de dorit. De regulă sînt optimistă, dar în acest caz nu cred că se va rezolva ceva. Sînt absolventa Facultății de Arte Plastice din Iași și m-am gîndit să ocup și eu un post de suplinitoare, ca profesor de desen. De fapt, am fost personajele unui experiment, dar fără voia noastră”.
Tontea Andreea, 56 de ani, pensionară: „După părerea mea, răspunzători pentru cele întîmplate sînt cei din minister. Probabil cei din inspectorate sînt dirijați greșit de cei de sus, altfel nu-mi explic acest haos. Acum se afișează unele liste, peste puțin timp vin alte persoane și schimbă listele cu altele. Aseară l-am auzit pe ministrul Athanasiu spunînd că, la 60.000 de persoane care au susținut examenul pentru titularizare, trei sute de contestații chiar nu sînt multe. Nu se poate așa ceva! Cred că doar Dumnezeu mai poate rezolva ceva”.
Felicia Bilbie, 29 de ani, învățătoare: „Într-un final, poate se va rezolva și această problemă, dar nu știm cînd va fi acel final. Poate după ce vor începe școlile. Sînt multe nemulțumiri, se amînă datele și se decalează programul. Se fac tot felul de schimbări care nu-și au rostul. Și mă refer la faptul că dacă eu sînt din Agăș și este post în comuna mea, de ce să mă trimită pe mine într-un alt sat, iar în comună la mine să vină altcineva, dintr-un alt loc? Chiar nu înțeleg! Oricum, nu se vor rezolva problemele, va începe școala și ei nu vor ști cine și ce posturi vor ocupa”.
Nicoleta Neagu, 27 de ani, educatoare: „Fără cuvinte! Chiar nu știu ce să mai spun. Nu știm pînă unde se va merge. În fiecare an, aceleași probleme, același stres. Ne-am săturat! Dacă se continuă așa, chiar m-am gîndit să plec din învățămînt și să mă reprofilez”.
Andrei Manea, 26 de ani, profesor: „De rezolvat oricum se va rezolva într-un fel, dar nu se știe cît de obiectiv. Cred că în acest sistem nu se mai cunoaște de mult timp acest cuvînt: «obiectiv». Uitați-vă ce haos este aici! Sînt optimist din naștere și dacă nu se rezolvă problema titularizării, probabil fiecare își va ocupa postul pe care l-a ocupat anul trecut. Nu avem decît să așteptăm”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns