• frații gemeni au dreptul să fie, amîndoi, în aceeași clasă, chiar dacă unul a fost admis, cu o medie mai mică, la un liceu ceva mai slab • ISJ a aprobat patru transferuri de acest gen
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a pus punct ieri perioadei de rezolvare a situațiilor deosebite apărute în urma repartizării computerizare a absolvenților de gimnaziu cu certificat de capacitate la licee, școli profesionale și de ucenici. Per total, ISJ a primit 125 de cereri. O parte dintre acestea au venit de la elevi care, nemulțumiți de școlile unde au fost „aruncați” de calculator, au dorit să se transfere la școli mai bune. În general, astfel de solicitări au fost formulate de către absolvenți de gimnaziu declarați reușiți la școli profesionale, care sperau să prindă un loc la liceu. Cum transferul „de jos în sus” nu este permis, respectivele cereri au toate șansele să fie respinse. O a doua categorie de solicitanți a fost formată din elevi care au fost admiși la licee din afara localităților de reședință și, din motive financiare, doresc să vină acasă. Aprobarea acestor solictări depinde atît de existența locurilor libere la liceele vizate, cît și de media de admitere a solicitanților, care trebuie să fie cel puțin egală cu cea a ultimului admis la unitatea de învățămînt primitoare.
A treia categorie de cereri depuse la ISJ a fost una ceva mai specială, aceasta fiind formată exclusiv din solictări întocmite de frați gemeni. Potrivit așa-numitei „legi a gemenilor”, ei au dreptul să fie în aceeași clasă, chiar dacă, inițial, ei au fost admiși la unități de învățămînt diferite și au medii de admitere diferite. Anul acesta, pe adresa Inspectoratului Școlar au sosit patru cereri de acest gen, cereri pentru care inspectorul general adjunct Ana Marchiș și-a dat, deja, acordul. Mihai Terente își va urma fratele geamăn, Matei, la specializarea „matematică -informatică” a Colegiului Național „Ferdinand I”. Inițial, Mihai fusese declarat admis, cu media 8,47, la clasa de „matematică -informatică” a Liceului „Mihai Eminescu”. Fostul Liceu Sanitar va rămîne însă cu două locuri libere, în afară de Mihai, de aici urmînd să plece și Elena Tănasă, care se va alătura surorii gemene, la Liceul Pedagogic. Admisă la Liceul Economic cu media 8,05, Alexandra Brandiu se va transfera la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, specializarea „matematică -informatică”, acolo unde a reușit sora ei geamăna. Ultima mutare de gen se va efectua între două școli profesionale, Angela Mercaș transferîndu-se de la „profesionala” Grupului Școlar „Henri Coandă” la cea a Grupului Școlar „Letea”.
Dincolo de cele patru perechi de gemeni, inspectorul general adjunct Ana Marchiș și-a dat acordul și pentru transferul Alexandrei Bocăneț de la Grupul Școlar „Arte și Meserii” din Onești la Liceul „Nadia Comăneci” din municipiul de pe Trotuș. „Conducerea de la «Comăneci» mi-a confirmat că un elev admis aici va pleca în Spania, deci va rămîne un loc liber. Cum media Alexandrei Bocăneț este egală cu cea a ultimului admis la Liceul «Nadia Comăneci», am acceptat transferul”, ne-a explicat Ana Marchiș. ISJ va comunica deciziile referitoare la solicitările amintite în cursul zilei de astăzi. Tot astăzi se încheie și perioada de depunere, de către elevii declarați respinși în urma admiterii din 16 iulie, a fișelor de înscriere în vedere unei a doua repartizări, ce urmează să aibă loc săptămîna viitoare. Cum aceștia au putut opta numai pentru locurile rămase neocupate, adică pentru școli profesionale și de ucenici, e de așteptat ca numărul fișelor de înscriere depuse la ISJ să nu fie foarte mare. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns