Pentru diminuarea suprafețelor agricole necultivate, Guvernul a aprobat majorarea cuantumului amenzilor prevăzute de articolul 75 din Legea 18/1991 a fondului funciar, pentru proprietarii de terenuri agricole pe care nu le cultivă, de la 50.000-100.000 de lei/ha la 10.000.000-20.000.000 de lei/ha, în raport de categoria de folosință a terenului. Suma va fi indexată anual în funcție de indicele inflației și aprobată de miniștrii Agriculturii și Finanțelor Publice. Anul acesta au rămas necultivate peste 3.000 de hectare de teren agricol, dintr-un fond total de 240.000 de hectare. Suprafața necultivată este mult mai mică decît în urmă cu doi ani, cînd au rămas pîrloagă peste 7.000 de hectare. Specialiștii spun că, în realitate, mare parte din terenurile aflate în evidențele oficiale ca necultivate se află în zonele montane și colinare, unde solurile sînt de proastă calitate, nerecomandate agriculturii.
Legea 18/1991 prevede că primarii sînt obligați să verifice modul în care sunt cultivate amenzile și, dacă e cazul, să aplice amenzile. Definitoriu pentru această problemă este cazul comunei Colonești, unde au rămas necultivate cîteva sute de hectare. Numai că secretarul comunei, Smaranda Vînău, afirmă că aceste terenuri rămase necultivate nu au ciulini și mărăcini, ci sînt folosite ca pășuni. Despre noul cuantum al sancțiunilor, secretarul nu are o părere prea bună: „La sărăcia noastră, ce să-i mai dau amendă, cînd abia ia cîteva sute de mii de lei ajutor social. Nu e omenește. Dacă e neputincios abia dacă își lucrează jumătatea de hectar de pe lîngă casă”. Vînău precizează că cei mai mulți proprietari sînt bătrîni care nu au bani de investit în lucrările agricole, iar tinerii nu prea au pămînt și lucrează cu ziua. Pînă acum, primarul comunei nu s-a îndurat să dea nici o amendă, deși indicațiile guvernamentale sunt clare. „Poate cei de la conducere văd asta (necultivarea terenurilor – n.r.) ca pe o crimă, dar parcă sînt alte infracțiuni mai importante ce ar trebui sancționate”, conchide Smaranda Vînău.
În nici una dintre localitățile județului Bacău nu a fost aplicată vreo amendă pentru terenurile lăsate necultivate. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns