De pe vapor, în Piața Mioriței
• un ofițer de marină „lăsat la vatră” este proprietarul unui magazin de articole de pescuit din Piața Mioriței • el se mîndrește cu un crap de 13 kilograme, prins pe Prut
Pentru băcăuanii care trec zilnic prin Piața Mioriței, imaginea unui magazin de ustensile de pescuit a devenit de multă vreme familiară. Cel care a avut această inițiativă este Florin Lozincă. În vîrstă de 31 de ani, Florin este absolvent al Institului de marină din Constanța, cu licență de ofițer, însă nu a pescuit pe mare decît vreo jumătate de oră, în ciuda faptului că în studenție a traversat Marea Egee și Mediterană. A abandonat cariera de ofițer și a devenit om de afaceri. De fapt, nu a profesat nici o zi, nu pentru că nu i-ar fi plăcut meseria, ci pentru că viața în marinărie a devenit în ultimii ani riscantă. Decît să stea prizonier printr-un port al lumii, a preferat să ducă o viață normală, „pe chei”. „Mi-a venit ideea să mă lansez în afaceri acum cîțiva ani, cînd mi-am cumpărat o vargă de la un magazin și, după cîtva timp am văzut o sculă asemănătoare într-un en gros, la un preț de trei ori mai mic”, povestește Florin. Ca în orice afacere, oricît de mică, începutul a fost greu. Cu cei 100.000 de lei împrumutați de la prieteni, Florin Lozincă a pus bazele firmei sale, „Pescarul Român”, și și-a încropit un mic magazin în Piața Mioriței. La început doar cu momeli vii și cu cîteva vergi și lansete, după care, în timp, afacerea s-a pus pe picioare, astfel că, în acest moment, cererile celui mai exigent pescar sînt satisfăcute cît ai bate din palme.
Pescarii vin acum aici din tot orașul nu numai pentru marfa pe care o găsesc în magazinul lui Florin, ci și pentru sfaturile pe care acesta le dă novicilor. „Cînd vînd o vargă sau o montură, îi explic totul cumpărătorului. Despre cum să o folosească, ce locuri să aleagă sau la ce pește se pretează fiecare cîrlig”, spune Lozincă.
Dar Florin nu este ceea ce se cheamă un simplu comerciant. El este și un mare pescar și este mîndru de capturile sale: „Sînt ceea ce se cheamă un pescar de crap. Am bătut Prutul nu mai țin minte de cînd, împreună cu prietenii mei Gabi Diaconu, Victor Luncăniță și Costel Candet, cu care formăm o echipă, dar și Răcăciunul sau iazuri din județ”. Surprinzător, Florin Lozincă este mai degrabă cunoscut în mediile de pescari din țară decît din Bacău, deoarece a participat la mai multe concursuri de pescuit sportiv și chiar este consilier al realizatorilor de emisiuni de profil al televiziunilor naționale.
Chiar dacă se mîndrește cu un crap de 13 kilograme, cea mai frumoasă amintire a lui Florin rămîne o zi de pescuit pe Prut, cînd, împreună cu prietenii săi, a reușit să prindă, în doar opt ore, peste o sută de kilograme de crap. Tot peștele, prins doar la mămăligă, fără alte mijloace folosite îndeobște de braconieri.
Desigur, în cariera sa de pescar, Florin a avut și multe rateuri. Dar niciodată nu s-a supărat. „Pînă acum am pierdut șase lansete, care mi-au fost trase de crapi de pe mal. Mai în glumă, mai în serios, colegii mei îmi spuneau: «lasă, că știe că ai altele, la magazin»”, povestește Florin. Chiar dacă are magazinul plin de scule de pescuit, Florin s-a oprit asupra a trei lansete performante, trei mulinete cu opt rulmenți și două cu frînă dublă, și trei vergi de șapte metri, de care nu se desparte niciodată atunci cînd se duce pe baltă. Florin Lozincă spune că nu a pescuit niciodată cu „arici”, sau „la plăcuță”, deoarece spune că acestea sînt monturi care nu lasă nici o șansă peștilor. Tocmai de aceea, el nu are în magazin nici un asemenea „instrument”, în ciuda faptului că este convins că ar avea căutare și s-ar vinde bine. „Clienții mei fideli înțeleg acest lucru, și poate și de aceea am cîștigat încrederea lor”, spune Florin Lozincă.
Lasă un răspuns