• alcooliștii, pensionații pe caz de boală și persoanele cu handicap psihic au umplut pînă la refuz secția de Psihiatrie a Spitalului Județean • de un an de zile, numărul paturilor din această secție este mult mai mic decît cel al pacienților care trebuie internați
Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean a devenit de ceva vreme nu doar locul în care te ferești din răsputeri să ajungi, ci și spațiul cel mai aglomerat din această unitate medicală. Pe cele 60 de paturi, atîtea cîte numără secția, de multe luni, bolnavii stau și cîte doi în pat. Situația devine aproape o regulă în lunile de primăvară și toamnă, perioade ale anului în care bolile psihice răbufnesc. Deși nu se așteptau ca vara să se confrunte cu aceeași problemă, cadrele medicale din secția de Psihiatrie s-au trezit în fața faptului împlinit: la ușa cabinetului medical din secție bat zilnic mai mulți pacienți care trebuie internați decît cei care urmează să fie externați. „De aproape un an de zile ne confruntăm cu un fenomen care nu există în tratatele de specialitate. În mod normal, primăvara și toamna există o afluență foarte mare de bolnavi psihic, care fac crize. De vara trecută am constatat că cele mai multe debuturi de schizofrenie apar numai în lunile de vară. Ne confruntăm și în această vară cu situația aceasta care face ca bolnavii să fie internați doi pe un loc”, ne-a declarat dr. Carmen Covrig, șefa secției Psihiatrie din Spitalul Județean.
Nu doar debuturile de schizofrenie au dus la umplerea pînă la refuz a secției de boli nervoase. „Capacitatea maximă a secției este depășită cu mult în perioadele în care persoanele pensionate pe caz de boală psihică sau cele cu handicap psihic trebuie să intre la reevaluarea anuală. Pentru reactualizarea dosarelor, ei au nevoie nu doar de consultul medicului specialist, ci și de dovada internării. Astfel de pacienți stau internați cîte trei zile, deși ei nu sînt cazuri de urgență, perioade în care ocupă locul unor bolnavi care chiar trenuie internați. Din acest motiv, sîntem nevoiți să depășim capacitatea secției și să cazăm cîte doi pacienți în pat”, a continuat doctorița Covrig.
Ieri dimineață, în secția de Psihiatrie erau internați 70 de pacienți pe 60 de paturi, dar cu doar cîteva zile înainte, figurau ca internați 86 de bolnavi. „Nevrozele, boli psihice mai ușoare, dar care au nevoie de tratament în spital, nu le mai putem interna de ceva vreme, din cauza aglomerației din secție. Pacienții cu nevroze sînt nevoiți să urmeze tratamentul acasă, deși în această variantă perioada de vindecare este mai lungă”, spune șefa secției de Psihiatrie. Cele 60 de paturi ale secției în care sînt tratate persoanele cu probleme psihice se dovedesc insuficiente nu doar în perioadele în care afecțiunile psihice cresc peste normal, ci și în restul anului. Și asta pentru că secția Spitalului Județean dispune de foarte puține paturi în comparație cu numărul bolnavilor aflați în evidențe. În prezent, în evidențele psihiatrice se află aproximativ 3.000 de băcăuani, iar alți 2.500 de pacienți suferă de boli psihice ușoare. Spitalul Județean are și locuri mai puține decît alte secții similare din județele vecine. Dacă în județele Neamț și Vaslui există secții de Psihiatrie cu cîte 90 de paturi, iar în Botoșani funcționează un spital cu 500 de paturi pentru bolile psihice, la Bacău, secția în care sînt tratați bolnavii de nervii slabi nu mai poate fi mărită. Amplasată într-o clădire din secolul al XIX-lea, secția de Psihiatrie nu mai poate fi extinsă, iar în saloanele arhipline nu mai este loc pentru paturi în plus. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns