• localitățile lovite de potop nu au asistenți igieniști, care i-ar putea învăța pe localnici cum să se ferească pentru a nu se îmbolnăvi
Inundațiile de vineri seară, care au lovit cu furie gospodăriile din comuna Brusturoasa și din alte localități, au declanșat un nou posibil focar de îmbolnăviri digestive în masă. Riscul îmbolnăvirilor e cu atît mai mare, dacă ținem seama că țăranii au scos mizeriile și mîlul din casă cu mîinile goale. În zonă ar putea izbucni epidemii de hepatită A, boală diareică acută sau febră tifoid și datorită faptului că cele mai multe fîntîni au fost inundate. Pentru contracararea acestor boli, Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău a început deja să-i vaccineze pe sinistrați, să dezinfecteze fîntînile inundate și să monitorizeze calitatea apei prin analize chimice și bacteriologice. „Cel puțin 107 persoane din acea zonă trebuie să fie vaccinate gratuit. Pînă ieri dimineață fuseseră vaccinate 48 de oameni, cărora li s-au mai adăugat alte șapte, imunizați împotriva tetanosului. Acestora li se vor adăuga alte cîteva persoane care au fost inundate duminică, din satele Bolovăniș și Răchitiș.
Cele 21 de fîntîni inundate au fost și ele dezinfectate, dar, pînă cînd populația va putea bea apă de acolo, vor mai trece cîteva zile. Am recoltat probe de la toate fîntînile care nu au fost inundate pentru a face analize și a depista dacă apa este potabilă”, ne-a declarat doctorul Angela Aflorei, director adjunct al DSP Bacău.
Pe lîngă faptul că este obligată să efectueze analize la apa din fîntîni și să transmită sătenilor care puțuri pot fi folosite și care nu, Direcția de Sănătate Publică trebuie să suplinească în teritoriu și lipsa personalului sanitar de specialitate. Rămase fără asistenți igieniști, comunele lovite de inundații trebuie să facă față posibilelor epidemii prin propriile forțe. „Singura comună inundată care are asistent igienist este Luizi Călugăra. Aici, populația a aflat din vreme care sînt pericolele la care se expune dacă bea apă din fîntîni inundate și cum să facă dezinfecția unui puț. În comuna Brusturoasa, de exemplu, rămasă fără asistent igienist în urma disponibilizărilor dictate acum doi ani de Ministerul Sănătății, lipsa personalului sanitar a fost suplinită de inspectorii DSP. Aceștia au bătut din poartă în poartă la țăranii ale căror fîntîni au fost acoperite de ape și le-au explicat ce precauții trebuie să ia ca să nu se îmbolnăvească. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns