OVIDIU BUFNILĂ
Contactul vizual
Ai o mulțime de posibilități de a-ți căuta un loc de muncă pe măsura ta. Anunțurile din ziare, bursa locurilor de muncă, agenții specializate în plasarea forței de muncă. Dacă nu cunoști firma, ar fi de dorit să obții mai multe informații nu doar de la angajator. Consultă presa, întreabă-ți prietenii, vorbește cu unii angajați. Uneori, anunțurile de angajare sunt laconice. Fii circumspect. În spatele anunțului se pot ascunde intenții ticăloase. Spionajul economic recurge la diverse stratageme. Sunt vizați specialiștii firmelor concurente. Ei sunt ademeniți la interviuri care sînt, de fapt, interviuri de explorare informațională. După ce spionii firmelor adverse și-au făcut treaba, nu te vor mai contacta. În alte cazuri, angajatorul are cu totul alte intenții, el fiind implicat în traficul cu carne vie.
După ce te-ai hotărît să te prezinți la interviu, încearcă să afli date suplimentare despre activitatea firmei și despre cultura ei organizațională. Dacă firma e cunoscută, nu sunt probleme dar, dacă nu, un plus de informație nu ți-ar strica. Fii atent, nu e suficient doar un CV elegant redactat și foarte bogat. Trebuie să dai un interviu care este hotărîtor. Felul în care te prezinți e important.
Încearcã să te porți firesc. Nu te grăbi să răspunzi. Gîndește.
Păstrează contactul vizual cu cel care îți ia interviul pentru a putea citi pe fața și în gesturile lui ceea ce nu spune. Vederea periferică te poate ajuta dacă în sală sînt alte personaje de care poate depinde angajarea ta.
Controlează-ți respirația. Dacă îți transpiră palmele, ar fi bine să ai un pachet de șervețele la tine. Încearcă să intuiești contextul. Dacă angajatorul are nevoie de o persoană sexi sau provocatoare, nu te sfii să te comporți întocmai. Dacă intuiești că postul reclamă prezență de spirit și o cotă de risc, dovedește-le că o poți face. Mai mult, dovedește că-ți dorești să lucrezi cu ei și că nu ți-e indiferent un răspuns sau altul.
Dacă tu ai fost căutat, atunci regulile de joc sînt altele.
Ai posibilitatea să negociezi în anumite limite și, dacă vor să te angajeze cu orice preț, poți obține maximum posibil. Unii sînt de-a dreptul încîntați cînd sînt curtați de un angajator și nu-și iau măsuri de siguranță, acceptînd prima ofertă. Ar fi bine să nu cedezi de prima dată și să temporizezi. Nu scoate toți așii din mînecă.
Nu fi peste măsură de sincer și deschis, dacă nu ai dovezi în acest sens. Înainte de a da un răspuns clar, alcătuiește o listă cu avantaje și dezavantaje. Consultă un avocat sau un jurist dacă ai nelămuriri asupra contractului de angajare. Cere în mod explicit introducerea unor clauze contractuale clare care să te avantajeze sau să te apere. Dacă ai ajuns la masa negocierilor, nu inventa un alt angajator care, chipurile, ți-ar oferi condiții mai bune. E o cacealma care nu funcționează dacă angajatorul e hotărît să nu cedeze.
Dacă ai probleme legate de limbajul trupului tău și vrei să te pregătești pentru a fi cît mai convingător la interviuri poți exersa în fața oglinzii. Fii atent la modulațiile vocii tale, corectează-ți pronunția și scoate din limbaj expresiile populare și stereotipiile. Prețiozitățile de limbaj și excesul referențial te poate depuncta. Caută să vorbești și să te comporți firesc dar insurgent.
Angajatorul de astăzi caută nu doar oameni cu mare putere de muncă dar și cu spiritualitate, potențial creativ și, de multe ori, cu mult umor.
Lasă un răspuns