• o ingineră a dat în judecată Chimcomplex pentru că nu și-a primit drepturile de pe urma aplicării propriei invenții la Cimcomplex
Pentru că nu a beneficiat de unele drepturi bănești ce i se cuveneau pentru un proiect de invenții, inginera Varvara Iordache a dat în judecată societatea Chimcomplex SA Borzești, unde este salariată.
Cererea de chemare în judecată a fost depusă de inginera Iordache la Tribunalul Bacău, altături de alte documente din care reiese contribuția acesteia la retehnologizarea și modernizarea unor instalații. Trei ingineri, salariați ai SC Chimcomplex, au primit în 1997 titlul de inventatori pentru un proiect denumit „Procedeu pentru neutralizarea clorului din gaze reziduale”. După aplicarea brevetului de invenții la instalația de clorură de var din Chimcomplex s-a înlocuit un sistem de neutralizare ineficient și costisitor, cu unul mult mai rentabil. „În calculul avantajelor economice a procedeului brevetat s-a ținut cont numai de diferența dintre cheltuielile de producție ale vechiului și noului sistem de neutralizare, care este mult mai mică. În afară de această diferență de cost, aplicarea invenției a mai însemnat îmbunătățirea calității clorurii de var, reducerea schemei de personal și desființarea noxelor de clor”, explica Varvara Iordache într-o petiție adresată conducerii societății. Tot ea mai adăuga că „în anul 1994 nu s-a produs clorură de var în instalații, decît în calitatea a III-a, iar începînd din 1995, după ce invenția a fost pusă în practică, s-a fabricat și clorură de calitatea a II-a și a I-a. Tot în cadrul acestui proiect s-a redus schema de personal cu șase posturi de operatori, datorită faptului că s-a oprit stația de preparare a laptelui de var. S-a reușit eliminarea noxelor de clor din instalație și din împrejurimi”. Deși la aplicarea brevetului Varvara Iordache a menționat și aceste avantaje în calculul drepturilor bănești cuvenite pentru invenție, nu au fost luate în considerare de către conducerea Chimcomplex. Între cele două părți era semnat un contract prin care societatea se obliga să-i plătească inginerei 15% anual din valoarea avantajelor economice obținute ca urmare a aplicării brevetului de invenții, dar se pare că societatea nu a respectat contractul, astfel că inginera Varvara Iordache își cere drepturile. (M.B.)
Lasă un răspuns