Zona centrală a municipiului Bacău ar rămîne fără blocuri, în cazul unui cutremur cu magnitudine de peste șapte grada pe scara Richter. În centru există opt imobile care au fost încadrate în gradul unu de risc seismic și care au nevoie rapidă de consolidare. Numai că blocurile sînt locuite, în marea lor majoritate, de pensionari, care nu dispun de fondurile necesare demarării lucrărilor. O soluție ar exista: fondurile venite de la Ministerul Lucrărilor Publice, dar, pînă acum, nici un dosar nu a fost finalizat. Consolidarea impune părăsirea temporară a apartamentelor și locatarii se tem că, odată ieșiți din case, vor rămîne fără locuință, ceea ce îngreunează mult demersurile. În fază înaintată se află un singur dosar, al unui bloc central, dar și aici mai este cale lungă pînă la execuție. Peste 200 de blocuri din municipiul Bacău au fost afectate de cutremurele din anii precedenți și au fost încadrate ca imobile cu risc seismic. În ciuda nenumăratelor avertismente, proprietarii nu se îndură să treacă la consolidare.
La sediul Primăriei Bacău a avut loc ieri deschiderea de oferte pentru desemnarea executantului „Proiectului de lucrări de consolidare la blocul de locuințe numărul 11 de pe strada Mărășești”. Blocul acesta este celebru în oraș prin faptul că prezintă cel mai ridicat grad de risc seismic. Timp de cîțiva ani, Executivul local a încercat să convingă locatarii imobilului de oportunitatea consolidării, mai ales că mare parte din costurile lucrării ar urma să fie asigurate de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței (MLPTL). Pînă la urmă, toți locatarii au depus la Primărie declarații notariale prin care își exprimă acordul pentru demararea lucrărilor. Pentru consolidări, deja s-au făcut studiile de prefezabilitate și fezabilitate.
La deschiderea de oferte a participat ieri și președintele Asociației de locatari nr.13, Toader Tincu. Și-au depus dosare doar două dintre cele cinci firme solicitate, General Proiect și Vanel, iar cîștigătorul va fi desemnat pînă la 15 august. Întocmirea proiectului va costa 180 de milioane de lei și va fi prezentat Primăriei în cel mult 30 de zile de la desemnarea proiectantului. Directorul general al Primăriei, Ion Butucaru a declarat că „important e că locatarii și-au dat acordul, iar noi vom continua formalitățile în procedură de urgență”. Butucaru a adăugat că, din păcate, este foarte probabil ca anul acesta să nu poată fi demarate lucrările. Prețul consolidării se va cunoaște abia după întocmirea proiectului.
Blocul 11 nu este singurul cu risc seismic ridicat. Încă din 1991, fostul Institut de Proiectări a realizat un șir de expertize pe această temă, rezultînd că mai multe imobile, printre care blocurile 4, 7, 9, 10 și 12 de pe strada Mărășești prezintă gradul întîi de risc seismic, ca și blocul 78 de pe strada Mihai Eminescu. Inginerul Vasile Gugu, inspector-șef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcții, spune că zvonurile privind un iminent cutremur nu ar trebui să-i îngrijoreze pe locatarii acestor imobile, argumentînd că „dacă la seismele din 1977, 1986 și 1990 nu s-a întîmplat nimic, nici acum nu este riscul să cadă blocul peste oameni”. Gugu precizează că situații mai grave ar prezenta clădirile cu risc seismic zero. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns