• în luna septembrie vor fi trecuți în șomaj 150 de angajați • alte 40 de posturi din organigramă, care n-au fost ocupate pînă acum, vor dispărea • Consiliul Județean nu mai are fonduri să susțină Protecția Copilului în forma actuală • la sfîrșitul anului vor fi dați afară și alți salariați
Direcția Generală pentru Protecția Copilului (DGPC) este pe punctul să dea afară 150 de salariați. Oamenii, cei mai mulți din sectorul administrativ, vor fi trecuți în șomaj. Măsura va fi pusă în aplicare doar după ce vineri, 16 august, se va vota asupra acestui proiect de hotărîre. Circa 20 de consilieri județeni au vizitat toate centrele de plasament din județ și au putut vedea cîți angajați sînt și de cîți copii se ocupă. În atare situație, ei vor putea vota în cunoștință de cauză.
Dacă majoritatea consilierilor județeni va fi de acord cu restructurarea de la Protecția Copilului, instituția se va despărți dintr-un foc de 150 de salariați. Mai mult, alte 40 de posturi care figurează în organigramă, dar care pînă acum nu au fost ocupate, vor fi desfințate. Motivul acestui val de concedieri este lipsa fondurilor la bugetul județului. Consiliul Județean, cel care finanțează din bugetul propriu activitatea sistemului de protecție a copilului, nu mai are suficienți bani pentru a sprijini DGPC în forma actuală.
Traian Milon, secretarul general al județului, ne-a declarat că cei mai mulți angajați care urmează să fie dați afară provin din personalul administrativ, adică muncitori calificați și necalificați, magazioneri și alte categorii. Valul de concedieri va lovi însă și în alte categorii de personal, cum ar fi asistenții medicali, educatorii specializați, contabili și psihologi. „Am încercat să găsim cea mai bună variantă, iar numărul de posturi și sectoarele de unde se vor face concedieri au fost atent verificate. Pentru o anumită parte dintre cei disponibilizați șomajul va dura cinci minute, pentru că există alte programe, prin care se vor înființate diverse complexe de servicii, cu fonduri externe, iar personalul calificat va fi prins în aceste programe”, ne-a explicat Traian Milon. Sorin Brașoveanu, directorul general al DGPC Bacău, ne-a declarat că doar pentru jumătate din angajații ce urmează a fi dați afară vor exista servicii concrete de reangajare. Ceilalți, în mare majoritate fără pregătire, vor trebui să-și caute alt ceva de muncă.
Mai marii Consiliului Județean și cei de la Protecția Copilului spun că restructurarea era absolut necesară, din cauza crizei financiare pe care o traversează CJ Bacău. Mai mult, ei susțin că despărțirea de actualii angajați ai DGPC nu e deloc plăcută, mai ales că reducerea numărului de personal va duce, implicit, la scăderea calității serviciilor din centrele de plasament. Unități care, în cea mai mare parte, ar urma să se reorganizeze. Un exemplu pot constitui centrele de plasament din Comănești. Centrul nr. 5 a fost închis deja, iar centrele 6 și 9 ar urma să se transforme într-un complex de servicii, cele două unități urmînd să se unească pe partea administrativă și de îngrijire.
Traian Milon spune că cea mai bună variantă pe viitor ar putea fi trecerea centrelor de plasament în grija organizațiilor neguvernamentale puternice din județ, care au și banii și interesul să se ocupe de aceste unități de ocrotire. Acest gen de administrare a fost studiat atent de Milon și Brașoveanu într-o vizită făcută în urmă cu cîteva luni în Elveția și Franța. „Practic, va fi vorba de o cofinanțare. ONG-urile vor prelua centrele în administrare completă, iar cheltuielile vor fi suportate atît de către ei, cît și de Consiliul Județean”, a spus Milon. Reorganizarea tuturor centrelor de plasament se va solda, în ultimele luni ale acestui an, cu noi disponibilizări la Protecția Copilului. Despre aceasta, autoritățile spun că este prematur să se discute acum, mai ales că se așteaptă modificări legislative în domeniul protecției copilului. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns