• reglementarea a stîrnit panică printre bătrînii din Azil
Acum cîteva zile a apărut un ordin al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap, prin care se stabilește o nouă contribuție de întreținere pentru persoanele asitate în centre. Calculul contribuției lunare pe care o persoană cu handicap trebuie să o achite s-a modificat. Pînă acum, aceasta era în sumă fixă de 407.800 pentru bătrîni și 490.000 pentru bolnavii neuropsihic și persoanele internate în secțiile de cronici. Începînd cu această lună, persoanele cu handicap sau susținătorii legali ai acestora vor trebui să plătească de patru ori mai mult pentru un loc în cămin. Calculul contribuției se face pe baza pensiei pe care fiecare asistat o plătește. „Contribuția lunară de întreținere în centre se stabilește în mod diferențiat, pentru fiecare persoană instituționalizată, în funcție de veniturile acesteia sau ale susținătorului legal. În cazul susținătorului legal, el are obligația ca ori de cîte ori apar modificări în venitul realizat să anunțe centrul pentru a se aplica o altă metodologie de calcul”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap Bacău. Un bătrîn care are o pensie de 1,1 milioane de lei va mai rămîne doar cu 220.000 de lei în buzunar, diferența de 880.000 de lei reprezentînd contribuția de întreținere, adică bătrînului i se dijmuiește pensia cu nu mai puțin de 80%. Pentru o persoană care are o pensie de 2,2 milioane de lei i se vor opri cei 1.750.000 de lei, iar diferența de 450.000 de lei îi va reveni acestuia. Persoanele care nu au pensie, dar care au susținători legali, vor plăti contribuția în funcție de veniturile lor nete pe lună.
Panică la Azilul de bătrîni
Mărirea contribuției de întreținere a transformat azilul din Bacău într-o vale a plîngerii și a suspinelor. În urmă cu două zile, pe holurile instituției s-au afișat noile reglementări, astfel că bătrînii s-au înghesuit care mai de care să afle cît vor avea de plătit. În cîteva minute s-au anunțat între ei și au coborît la parter. Chiar și cei care se deplasează foarte greu în cărucioare și ajutați de cîrje erau prezenți în fața listelor. Se așteptau să au de plată în plus, însă mare le-a fost mirarea cînd au aflat că suma este de patru ori mai mare. Nedumeriți de ceea ce li se întîmplă au asaltat biroul directoarei. „Toți plîngeau și spuneau că sumele sînt foarte mari și că nu vor mai face față”, ne-a declarat Daniela Ruseanu, directoarea centrului. Pentru că noile ordine vor intra în vigoare începînd din această lună, bătrînii au intrat în panică mai ales că începînd de pe 19 august se distribuie pensiile. Toți sînt nedumeriți și încearcă să afle cîți bani le mai rămîn din pensie pentru a-și cumpăra medicamete. „Am o pensie mică, iar după ce voi achita contribuția de întreținere voi rămîne cu o sută de mii de lei, bani din care trebuie să-mi cumpăr medicamente. Era normal ca această contribuție să se mărească, însă nu de patru ori, pentru că în situația asta nu știm dacă vom mai rezista, pentru că sîntem bolnavi și avem nevoie de medicamente”, ne-a spus un bătrîn de la Azil.
Situația creată prin noile reglementări este de-a dreptul tragică pentru unii bătrîni din cămin care nu au pensie deloc. „Ce mă fac eu, că nu am nici un leu pensie. Nu am de unde să plătesc. Pînă acum îmi plătea contribuția o nepoată, însă acum nu are de unde da atîția bani. Are probleme în familie, iar eu am devenit o grijă în plus”, ne povestea cu lacrimi în ochi Elena Grosu, de 72 de ani.
O altă asistată, Zoița Mihălăchioaia, locuiește împreună cu soțul ei în cămin. „Eu nu am pensie, însă soțul meu are 1,6 milioane de lei. Urmași nu avem și nu are cine să ne ajute. Sîntem îngroziți de ce va fi cu noi”, ne-a declarat Zoița. Un bărbat în vîrstă abia mai reușea să-și potolească plînsul cînd a aflat de noile scumpiri. „Pentru că nu am pensie mă ajuta fata mea. Are un salariu mic, iar soțul nu muncește. Nu au de unde să-mi plătească contribuția pentru că au și ei copii pe care îi poartă pe la școli. Mai bine aș muri să nu mai fac greutăți la nimeni”, spunea printre lacrimi bătrînul de peste 80 de ani.
În subordinea Inspectoratului pentru Handicapați Bacău se află șapte centre în care sînt internate 1.179 de persoane. „Pentru persoanele cu handicap care nu au venituri proprii și nici susținători legali, indemnizația se achită de stat. În cazul bolnavilor cu afecțiuni neuropsihice, susținătorul legal nu are obligația de a contribui la plata contribuției lunare”, a mai precizat Rodica Pădureanu.
(M.B., C.T.)
Lasă un răspuns