• dacă n-ar fi scăpat de cea mai mare spălătorie a spitalului, conducerea unității trebuie să bage peste două miliarde de lei în lucrări de reparații
În urma unei licitații publice organizată ieri, la care au participat două firme private din Bacău și comuna Gîrleni, spălătoria centrală a Spitalului Județean a fost concesionată pentru 20 de ani. Spălătoria este prima secție pe care mai marii spitalului au hotărît s-o dea altcuiva din afară spre administrare. Măsura de externalizare a unor departamente a fost luată din cauză că administrația Spitalului Județen nu are bani suficienți pentru întreținere și modernizare.
Deși săptămîna trecută șapte firme de profil s-au interesat despre condițiile de participare la licitație, doar trei dintre acestea au cumpărat caietul de sarcini. Numărul pețitorilor s-a redus pe parcurs, la licitație prezentîndu-se numai două firme. Acestea au achitat taxa de participare, de 1,5 milioane de lei, și garanția, în valoare de 20 de milioane. Firmele care au licitat sînt Tampexim SRL din Bacău și Exim Trade SRL din Lespezi, comuna Gîrleni. Aceasta din urmă a fost declarată cîștigătoare. Societatea a luat în concesionare spălătoria pentru 20 de ani.
Externalizarea serviciilor de spălare a rufelor din clădirea mare a Spitalului Județean nu va atrage o creștere a costurilor pe care le va suporta unitatea medicală. Una dintre condițiile impuse la licitație a fost ca prețul pe kilogramul de rufe să nu fie mai mare de 10.800 de lei. „Este prima încercare de a scoate de a da în administrarea unei firme private un sector din spital. Dacă va crește calitatea serviciilor, vom încerca să concesionăm și celelalte spălătorii din structura spitalului”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. Dacă nici la această licitație nu se prezenta nici o firmă, așa cum s-a întîmplat cu mai bine de o lună în urmă, conducerea Spitalului Județean ar fi trebuit să scoată din buzunar mai bine de 2 miliarde de lei pentru refacerea spălătoriei. Clădirea, construită în anii ’70, este coșcovită pînă la cărămidă, iar mașinile de spălat, de stors și de uscat nu se mai fabrică de ani de zile. Pentru repararea lor, spitalul ar fi avut nevoie de comenzi speciale pentru piese. Noul administrator al spălătoriei centrale din spital va reabilita clădirea și va moderniza dotările. Nu se știe deocamdată dacă noul patron va da afară pe vreunul din cei 13 angajați, plătiți pînă acum de spital. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns