• 60 de familii situate în strada Tudor Vladimirescu din Buhuși au fost inundate de apa menajeră și de dejecțiile din oraș • la Racova, localnicii spun că nu au văzut apele Bistriței așa de mari din 1970 • alunecarea de teren s-a reactivat la Cireșoaia, iar la Zemeș viitura a afectat un pod și 500m lucrări hidrotenice • 54 de localități au rămas fără curent electric
Locuitorii din strada Tudor Vladimirescu din Buhuși au avut o noapte de coșmar. Un coșmar care, de fapt, ține de mai bine de 10 ani. Strada este situată la intrare în oraș, în vale. De fiecare dată cînd plouă, toată apa din oraș se revarsă în curțile localnicilor. Și ca și cînd aceasta n-ar fi fost de-ajuns, canalele se înfundă și toată apa menajeră și dejecțiile orașului ajung tot în ograda oamenilor. În după amiaza zilei de sîmbătă, ploaia nu i-a iertat și iadul s-a abătut asupra celor 100 de case de pe strada Tudor Vladimirescu. Au fost inundate apropae 60 de gospodării. Mirosul rămas în urmă este insuportabil, dar oamenii îi mulțumesc lui Dumnezeu că mizeria nu a intrat și în case. „Sîmbătă, pe la ora patru a început ploaia. Ploua cu găleata. Toată apa din oraș și dejecțiile din canale au răbufnit în strada noastră. Noi, care stăm pe partea dreaptă a străzii, mai în vale, am fost cei mai afectați. Am pus la poartă, la uși și la magazii saci de nisip pentru ca apă cu mizerii să nu intre în casă. Mirosul îți întorcea stomacul pe dos. Am făcut de veghe toată noaptea. Pe la două noaptea m-am mai liniștit”, ne povestește Mina Ionescu.
Coșmarul buhușenilor din această stradă este vechi. Ei spun că de vină este sistemul de canalizare care nu are capacitatea să absorbă și să transporte toată apa menajeră. „În 1982 cînd s-a făcut conducta de canalizare pe strada nostră au fost puse țevi de dimensiuni mai mici. Noi am fost racordați la strada 1 Mai. Aceasta are conducte de dimensiuni mai mari. Cînd plouă, toată apă din oraș se revarsă la noi. Canalele se înfundă și apa de pe magistrala principală, din strada 1 Mai, vine în curțile noastre. Soluția ar fi ca apa din 1 Mai să urmeze traiectul ei și să nu mai devieze la noi, iar pentru noi să se facă o scurgere separată”, mai spune Mina Ionescu. el și-a construit în curte cinci puțuri de absorbție, dar cînd vine apa cu mizerii acestea sînt inutilizabile. Localnicii au făcut numeroase adrese la Primăria Buhuși, li s-a promis că se vor lua măsuri, dar pînă în prezent nimeni n-a făcut nimic și nici n-a venit să vadă situația la fața locului. În cursul zilei de mîine, s-ar părea că edilii din Buhuși vor forma o comisie care să se ocupe de soluționarea acestei probleme.
Locuitorii străzii Tudor Vladimirescu întră în panică la primele semne de ploaie. „Din cauza mirosului ne-am îmbolnăvit. Luăm medicamente și facem vaccinuri preventiv. În 1992 mi-a fost inundat beciul cu dejecții. N-am mai avut ce face și l-am astupat. Cînd plouă mizeria se face în curte pînă la genunchi. M-am săturat, dar nu am unde să mă duc”, ne spune și Natalia Radu, o altă vecină. Sătul pînă în gît de această situație, Mina Ionescu a vrut chiar să-și vîndă casă. „Am muncit de la 11 ani. Mereu am visat la casa asta, dar nu mai rezist. M-am hotărît să o vînd, dar apoi m-am gîndit că de ce trebuie să bag pe altcineva în rahat. Nu-mi mai vine să fac nimic”, a mai spus Mina Ionescu.
Nivelul Bistriței i-a băgat în sperieți pe sătenii din Racova
Ploile din ultimele zile au mărit debitul rîului Bistrița. La ieșirea din satul Racova spre Bacău, lume multă stă adunată pe podul de peste rîu pentru a vedea albia umflată. „Au mai fost ploi, dar apa nu a fost așa de mare. Și anul trecut și acum doi ani s-a umflat rîul, dar nu ca acum. În fiecare an cînd plouă crește matca Bistriței. Dar așa ca acuma, n-am mai văzut-o din 1970”, ne spune Viorica Avasiloaie, o bătrînă de peste 70 de ani. Oamenii sînt îngrijorați, deoarece apa a inundat toate culturile limitrofe rîului. Lanuri întregi de porumb zac sub ape, iar toată munca oamenilor a fost în zadar. „Maică, n-am mai văzut așa de cînd era Bistrița veche. Atunci nu era canalizată și apa se răpîndea peste tot. Uitați, cei doi stîlpi de înaltă tensiune. Erau de-o parte și de alta a apei. Acum sînt acoperiți, de li se mai vede vîrful. Bucata mea de pămînt, unde cultivasem și eu cîțiva păpușoi este sub ape”, ne spune și Ileana Ungurenașu. Tot satul stă pe pod și se uită la cer și la apă. Toți speră să nu mai plouă, pentru că apa deja este foarte mare.
Precipitațiile au afectat localitățile Zemeș și Cireșoaia
Precipitațiile de la sfîrșitul acestei săptămîni au provocat alunecări de teren, căderi de curent electric, afectarea unor drumuri județene și a unui pod. Cantitatea maximă de precipitații în 24 de ore s-a înregistrat la Asău și a fost de 29,9 litri pe metru pătrat. Alte cote ridicate s-au înregistrat la Haloș (21,3l/mp), Oituz (20,4 l/mp) și Goioasa (19,6 l/mp). Pe rîul Siret se înregistrează depășiri ale cotelor locale, datorate propagării undelor de viitură.
În urma precipitațților căzute în cursul zilei de 16 și 17 august s-au produs pagube în mai multe comune. La Zemeș viitura a afectat un pod de pe drumul județean 117, situat peste Tazlăul Sărat, precum și 500 de metri de lucrări hidrotehnice ce au menirea să apere drumul județean. Localitatea Cireșoaia a fost afectată din nou, la numai o săptămînă de alunecările de teren. Acestea s-au reactivat, afectînd pe o lungime de 50 de metri, circulația pe drumul județean Tîrgu Ocna – Slănic Moldova. Circulația se face cu restricții, pe un singur sens. Cea mai afectată casă de alunecarea de teren este cea a lui Gheorghe Bogătoiu. Versantul pe care este situată casa, și așa afectată de alunecările de teren din 8 august, alunecă cu 20 – 30 cm în 24 de ore.
Comisiile locale Zemeș și Slănic Moldova, împreună cu comandamente de la SC Drumuri Bacău sînt în alertă și urmăresc evoluția fenomenelor meteorologice. În cele două localități afectate s-au luat măsuri de restricționare a circulației. Reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău, Inspectoratului Județean pentru Protecția Civilă Bacău, Direcția de Drumuri, Inspecția de Stat în Construcții și Consiliul Județean Bacău s-au deplasat în zonele afectate de inundații pentru inventarierea și evaluarea pagubelor.
Un număr de 54 de localități au rămas fără curent electric
Vîntul și precipitațiile de la sfîrșitul săptămnii au provocat numeroase defecțiuni la rețelele electrice. Au fost afectate patru linii de medie tensiune și 54 de posturi de transformare. S-au rupt conductori și izolatori electrici din cauza copacilor căzuți peste linii. Ca urmare, un număr de 54 de localități au rămas fără curent electric. Cele mai afectate au fost Bijghir, Răcăciuni, Glăvănești, Parincea, Bibirești și Podu Turcului. SC Electrica a acționat pentru repunerea în funcțiune a instalațiilor electrice cu patru echipe de intervenție. În cursul zilei de ieri, în jurul orei doisprezece după amiaza erau alimentate cu curent electric aproape toate localitățile afectate de precipitații. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns