• fostul FPP II Moldova a fost cotat la sfîrșitul săptămînii la 1.950 de lei/acțiune
Pe piețele de capital finalul săptămînii precedente a fost relativ agitat, în special în Bursa de Valori. Prețurile acțiunilor au înregistrat mai multe variații, atît în sens pozitiv cît și în sens negativ, iar unele firme băcăuane au avut chiar salturi semnificative. Vă prezentăm în continuare analiza pieței de capital pentru săptămîna care s-a încheiat ieri, cu precizarea că ea se va adresa de acum înainte atît celor care îi interesează acțiunile societăților locale listate cît și celor care sînt urmăresc speculațiile bursiere. De asemenea, mai precizăm faptul că aceste materiale este vorba de analize și opinii care nu trebuie să influențeze eventualele deciziile legate de cumpărarea sau vînzarea acțiunilor. Piața de capital a devenit realmente fluidă, iar schimbările intervin uneori chiar de la o oră la alta.
SIF Moldova a ajuns aproape de 2.000 de lei/acțiune
Dintre firmele locale listate la Bursă, capul de afiș rămîne fostul FPP II Moldova. Prețul a ajuns vineri la 1.950 de lei/acțiune, iar ședința bursieră s-a încheiat la maximul de tranzacționare. Important este și faptul că aceste acțiuni rămîn lichide, adică operațiunile zilnice însumează cantități importante. Brokerii nu exclud o creștere a prețurilor acestor acțiuni în continuare, dar nu fac prognoze hazardate. Tot la Bursa de Valori, acțiunile Aerostar Bacău s-au tranzacționat peste valoarea nominală, adică la 27.000 de lei, dar cantitățile transferate sînt doar de ordinul cîtorva sute de acțiuni. Sofert este cotat în continuare tot sub 200 de lei/acțiune. Mai menționăm că SNP PETROM se tranzacționează în continuare, deși în ring se anunțase suspendarea lor de la tranzacționare cu începere de la 8 august pe motiv de modificare a capitalului social. Ultimul preț a fost de 880 de lei/acțiune.
În ringul necotatelor – acțiuni care au fost scoase de la cotă, dar se tranzacționează prin sistemul electronic al Bursei -, cele mai bine plasate ca prețuri sînt Robinete Industriale, transferate la prețuri de 21.500 de lei. Le urmează Uton Onești, la 17.000 de lei/acțiune. Cantitățile operate nu depășesc cîteva sute de acțiuni.
Pentru cei care sînt pasioanați de jocul bursier, SIF-urile au cîștigat teren spre sfîrșitul săptămînii, apreciindu-se constant cu cîteva procente. Deși sînt transferate la prețuri de aproape patru ori mai mari decît valoarea nominală , acțiunile Băncii Române de Dezvoltare au scăzut sub 24.000 de lei. Tot un trend descrescător au înregistrat și acțiunile Băncii Transilvania. Acțiunile Eforie au intrat joi la un preț-șoc în Bursă la categoria a II-a: 3.000 de lei/acțiune, la o nominală de 1.000 de lei. Interesant pentru speculatori, dar trebuie văzut cum se vor comporta în continuare.
Acțiunile Asco s-au transferat la 43.000 de lei/acțiune
Pe piața RASDAQ, începutul de săptămînă a înregistrat o tranzacție mare cu acțiuni Asco Bacău. Tranzacția cross a însumat 3.600 de acțiuni, la un preț ridicat: 43.000 de lei/acțiune, mult peste nominală (25.000 de lei), dar și peste prețurile obișnuite , adică 20.000 de lei/acțiune. Este vorba probabil de clarificări în structura acționariatului, pentru că astfel de operațiuni nu se întîlnesc decît rar în cazul firmelor băcăuane.
Tot la prețuri bune se tranzacționează și Subex Bacău (2.200 de lei/acțiune, la o nominală de 1.000 de lei), și Diana Forest, dar tot în cantități mici. Avicola Bacău, deși „prețuită” de APAPS pentru vînzarea pachetului deținut la un preț de peste 92.000 de lei/acțiune, se tranzacționează pe piață la numai 7.000 de lei/acțiune, la o nominală de 25.000 de lei. (Gabriela PASCU)
Pe raster
Piața RASDAQ face curățenie în firmele listate
Piața extrabursieră RASDAQ a început o operațiune serioasă de „curățenie” în rîndul firmelor listate. După scandalurile legate de tot felul de tranzacții dubioase, de preluări de firme în condiții suspecte, ca și de acuzele de spălare de bani – întemeiate, de altfel -, s-a luat decizia reglării problemelor care țin de emitenți. Toate cele care rămîn la tranzacționare trebuie să aibă contract cu un registru independent al acționarilor. În caz contrar, se va trece la suspendarea tranzacțiilor sau chiar la delistarea firmelor care nu respectă regula. Se mai preconizează în continuare o selecție a acțiunilor în funcție de puterea financiară a emitentului, o impunere a unor limite în privința variațiilor prețurilor de tranzacționare, ca și o condiționare mai strictă a tranzacțiilor speciale.
Ideea reglementării pieței extrabursiere nu este nouă, dar a rămas pînă de curînd în fază de deziderat. Acum piața a suspendat deja de la tranzacăionare zeci de societăți care nu aveau ce căuta acolo, cum ar fi cazul Agromec-urilor. Unele dintre societățile listate au ales o altă soluție pentru ieșirea de la tranzacții și s-au declarat închise. Este și cazul societății Sortbac Bacău, care va lua această decizie în zilele care urmează. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns